Posts

Showing posts from December, 2017

RESEPI BOTOK-BOTOK IKAN PALING MUDAH NAK BUAT

Image
botok-botok ikan warisan negeri johor ni adalah sejenis lauk yang mampu buat akak makan 2-3 pinggan..
awas !
kalau tak nak jadi macam akak baik berhenti baca entry ni sampai sini jek.
hahaha...

ok..
yang berani, sila teruskan pembacaan.

akak nak bagi resepi terus.
make sure korang buat tau.
rugi lah dah dapat resepi tapi tak buat.

STEP 1 : PES BOTOK-BOTOK
blenderkan bahan-bahan berikut :
bawang merah
bawang putih
lengkuas
serai
halia
lada kering
serbuk kari
kerisik
berserta sedikit air asam jawa + garam +gula + perasa







STEP 2 : DAUN-DAUN DIGUNTING
gunting kecik-kecik daun pucuk ubi, daun kesum , daun kunyit.
(ada orang letak daun yang berbeza daripada resepi akak)
terpulang lah ye..
tapi 3 ni basic lah..
kalau takde tak best gitewww !!



sebelum gunting tu basuh siap-siap daun-daun ni.
lepas gunting, gaulkan semua sekali daun-daun.




STEP 3 : BUNGKUS BOTOK-BOTOK
bersihkan daun pisang.
susun macam nak bungkus nasi lemak.
letak kan pes botok-botok tadi di di daun pisang.
next, letakkan daun-daun yang dah digunting tadi.
kem…

KHASIAT B COMPLEX SHAKLEE

Image
APA ADA DENGAN B COMPLEX SHAKLEE ?
para saintis shaklee telah mencipta asid folik secara semulajadi yg pertama di dunia.
mempunyai kadar serapan (bioavailability) yg sangat tinggi dan berkualiti.

ini kerana asid folik yang semulajadi tidak mudah diserap oleh badan kita.
dan ... 
dan hampir 99% asid folik yg terdapat dalam pasaran bersifat sintetik.

AWAS !!
b complex anda semulajadi atau SINTETIK  ????
yang pasti B complex shaklee bukan SINTETIK.




SEMULAJADI VS SINTETIK ??

Supplement natural dihasilkan dari ekstrak bahan-bahan semulajadi dengan mengambil intipati yang diperlukan dan menyingkirkan fiber.  Contohnya pembuatan vitamin C natural diperolehi dari mengambil pati asid askorbik dalam buah limau dan menyingkirkan seratnya.
Supplement sintetik pulak dihasilkan dari manipulasi bahan kimia yang mempunyai ciri-ciri seakan-akan bahan yang terdapat dalam vitamin.  Contohnya asid askorbik (vitamin C) mempunyai formula empirik C6H8O6, jadi gabungan dari molekul2 karbon, hidrogen dan oksigen ini boleh…