SELAMATKAH PRODUK SHAKLEE KEPADA PENGGUNA YANG ADA G6PD ?

my twin. 
both of them ada G6PD.

hasil carian di google..
ramai yg sampai ke
azlinahamdanstory.blogspot.com
untuk tanya pendapat akak mengenai penjagaan anak g6pd daripada bayi - dewasa... 


kebanyakan mak2 yg risau ni anak mereka masih kecik lagi.
dan mak2 ni jugak tanya apa yang anak dia boleh dan tak boleh (terutama bab makanan)...


samalah keadaan akak dulu..
selepas dpt list 1 dalam sekeping kertas A4 apa yang boleh / tak boleh untuk anak2..
akak termenung sekejap...

tak tau apa yang tak  boleh bagi kat anak sebab kebanyakan nama yg dlm list tu semuanya nama scientific.
tak pernah dengar pun.. kecuali ubat gegat, kacang parang.
heheheh....


sampaikan nak sapu minyak gamat pada anak pun doctor tak bagi masa tu .
😂

eh ! masaklah time tu..



takde sapu-sapuan minyak untuk elak anak kembung bagai masa kecik, sebab akak cuma berani gunakan minyak kayu puith brand johnson punya jek.




kacang parang memang akak educate anak2 sejak kecik lagi.
JANGAN AMBIK !!
kekacang lain - so far ok kalau dorang makan.
ubat gegat - jauhkan.
kalau g klinik - awal2 bgtau doktor " anak saya g6pd.".
ubat tahan sakit lepas sunat pun doktor bagi beza.

ini pengalaman saya bersama si twin lah..

makanan kesihatan ?
vitamin2 macamana ?

memang akak tak berani beli produk sembarangan lahaii..
tak berani akak nak pertaruhkan kesihatan anak-anak dengan produk yang bagus untuk orang lain tapi belum tentu anak-anak akak boleh makan!

since akak pun consume shaklee,

dan hasil pertanyaan dengan kawan-kawan,
akak ambik keputusan bagi anak-anak makan shaklee.

antara yg memang anak akak  pernah consume dan alhamdulillah takde kesan yang  di luar jangkaan ialah vitalea kids dan chewable c.
itu masa dorang kecik-keciklah.

sejak dah besar ni (masuk kategori dewasa)..
akak  bagi vit c dewasa dan omega pulak.
dan pernah jugak  hidang performance drink.

so, kalau ada yang tanya akak..
boleh ke yang ada g6pd consume shaklee ni ?
akak akan cerita berdasarkan pengalaman  saja lah..

selain tu, herbal blend untuk sapuan pun akak guna jugak.
so far ok jugak untuk anak-anak.
sebab dalam list hospital bagi, salah satu yang kena avoid ialah "ubat tradisional dan herba".
kena elakkan, bukan je tak boleh makan, tapi juga tak boleh digunakan untuk disapu.
haduii..
pening akak..


jadi bukan setakat makanan, benda-benda untuk sapuan jugak akak sangatlah jaga-jaga untuk guna di rumah.
bukan setakat itu je, sabun-sabun pun akak guna sabun shaklee.
sabun basuh baju, sabun basuh pinggan, softener dan termasuk sabun untuk mop lantai.
giteww akak ambik kisah produk digunakan di rumah.
sebab kalau ubat gegat pun dorang tak boleh bau,  maksudnya bau-bauan pun kita kena jaga sama lah kan  !




ada sesiapa yg nak share pengalaman bagi anak G6PD makan produk shaklee selain yang akak gunakan di atas  ke ?
jemput lah share di ruangan komen yea..

sharing is caring



Comments

  1. Anak aku pun g6pd..tak berani nak bg mkn mcm2 vit or suplement tnpa nasihat doktor..klu shaklee apa yg sesuai untk g6pd ya..

    ReplyDelete
  2. Anak aku pun g6pd..tak berani nak bg mkn mcm2 vit or suplement tnpa nasihat doktor..klu shaklee apa yg sesuai untk g6pd ya..

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

AKIBAT ABAIKAN TANGAN KEBAS SELEPAS BANGUN TIDUR , AKIBATNYA SARAF ROSAK DAN OTOT MENJADI KECUT

RESEPI KEK CHEESE CONFIRM JADI TERUTAMA UNTUK BEGINNERS MACAM SAYA!!

GASTRIK KRONIK . KENALI SIMPTOM DAN CARA MENGATASI.