Posts

Showing posts from October, 2017

RESEPI DAGING MASAK BLACK PEPPER NOXXA

Image
lauk akak kalau memasak semua MESTI yang senang-senang aje..


itu PASTI!!!


kalau sebelum ni dengan 
NASI GORENG JIMAT
ASAM PEDAS 2 IN 1
hari ni akak nak share RESEPI DAGING MASAK BLACK PEPPER NOXXA.

ni cara2 nya :
1. perapkan daging dengan (b.putih + halia + lada hitam + sedikit cili api - semua ditumbuk) bersama dengan kicap pekat dan sos tiram.lagi lama perap lagi bagus..

2. tekan SF pada  periuk  noxxa. masukkan minyak. tumiskan daging bersama perapan tadi.

3. 2 minit lepas tu, tekan OFF.

4. tutup periuk , tekan pula HP, 10 minit.

5. selepas 10 minit, lepas kan wap. tekan OFF. dan tekan SF lagi sekali.

6. kali ni.. masukkan hirisan bawang besar, hirisan cili api, lada hijau dan tomato.

7. last sekali, masukkan sayur kegemaran masing2. akak suka letak kacang buncis dan bunga kobis. perasakan dengan garam dan aji.

SELAMAT MENCUBA

RESEPI SOTONG REX SEDAP YANG AMAT !!

Image
tengah memujuk hati tgk kawan2 g NC hari ni...
insya allah..
next year akak layak join korang.
tu laa..
sapa suruh tak buat betul2 !!

pujuk hati dgn pukul 10 am dah tambah 2 pinggan nasi berlaukkan soting rex.


supaya korang pun sama membesar mcm akak 
meh akak sharekan resepi sotong rex ni.

1/tumiskan bwg merah + bwg putih + halia + cili api + lada hijau.

2/ dah naik bau.. letak sotong yg dah dipotong kecik2

3/ curah air asam jawa sikit.. air sotong dr tin sikit..

4/ letakkan daun limau purut

tips nak lagi sedap - lagi pedas lagi WOW !

ini dia gambar tin sotong rex bagi yang tak pernah jumpa tu ..
lepas ni dah boleh lah cari kalau ke kedai ye.






RESEPI PUDING KARAMEL MANJADI

Image
selama akak buat puding karamel..
kali ni lah yang paling sodap !
kalau tak..
takkan mak akak pun puji !!
😉

nah !
akak sharekan resepi dengan korang kalau2 nak buat untuk minum petang pulak hari ni..

RESEPI PUDING KARAMEL MENJADI

5sb gula ( cairkan tanpa air)
gula melaka - agak2
panaskan dan tunggu cair (tanpa letak air)

kemudian.. lps semua cair baru tambah 2sb air
tuangkan dlm bekas yg korang nak guna utk kukus.

blender manja bahan2 berikut. jgn sampai berbuih :
5 bj telur
1 tin susu cair
150ml air
1st esen vanilla
4sb gula
garam secubit

tapiskan adunan dan tuang ke dalam bekas yg dah ada karamel tadi.

kukus 45 minit.

taraaa...
hasilnya...
ermm..




SHAKLEE ADA JUAL "UBAT KUAT UNTUK LELAKI" ? WAJIB BACA ENTRY NI SAMPAI HABIS.

Image
AMAZING GOLDEN SET FOR HIM

confirm ada isteri-isteri yang tengah mencari hadiah untuk yang tersayang kan ?

akak mengaku ..
akak terpaksa ubah ayat di atas supaya nampak macam isteri-isteri yang mencari makanan kesihatan untuk suami.
huhuhu..
sebab memang masalah kalau ada lelaki yang direct contact akak.

sebab pernah jadi,
prospek lelaki ni kata dia ada masalah kesihatan..
sampai ke sudah dia tak bagitau apa masalah kesihatan dia.
disebabkan akak malu-malu nak tanya, dan dia pun malu-malu jugak nak cerita.

so, lebih sesuai kalau si isteri yang nak belikan untuk suami, boleh contact akak terus..
dan kalau si suami yang nak beli sendiri- sendiri , akak passkan je hp pada suami akak , biar dia tolong jawabkan.
boleh ye gitu ??


ok..
untuk lelaki-lelaki akak cadangkan ambik je GOLDEN SET FOR HIM ni.

terus terang akak bagitau,
ni bukan ubat kuat ye !
haduiii...
jangan salah paham !

ni set kesihatan untuk lelaki.
ye lah !
pada akak mana datang nak kuat, kalau tak sihat kan ?
kunci utamanya adalah kesihatan kena d…

KHASIAT ESP UNTUK KULIT. GAMBAR NO 5 TU KORANG MESTI TAK PERCAYA!

Image
bulan ni .. oktober 2017. bakal menyaksikan lagi PROMO ESP.
ini lah first love akak dengan shaklee. terus fall in love sampai sekarang.
bulan ni kalau beli 4 balang ESP ni, anda bakal dapat diskaun sebanyak 5%. hari biasa, harga 1 ESP ialah  RM 170.93 ( tidak termasuk postage). kalau beli 4 ? haa...  tekan calculator cepat.. berapa je tinggal lepas tolak 5% diskaun.

nak lagi murah ? jom jadi ahli...
apa yang best sangat pasal ESP ni ? akak cerita pengalaman akak lah ye..
kalau nak kan perubahan kulit untuk 1 badan , baiklah minum ESP ni. maaf.. akak tak janjikan korang akan jadi putih  gebus lepas minum ESP ni. tapi, kalau korang konsisten..  confirm roommate pun perasan tau kehalusan dan kelembutan kulit si isteri.
serius ! kalau tak percaya kena sendiri cuba.
selain tu, kalau pagi-pagi tak sempat breakfast , ini lah penyelamat akak. bancuh..  minum. kalau terdesak sangat, setakat pukul 12 tak makan lagi tu no problemlah !
ini kalau bulan puasa akak lagi suka. last sekali lepas makan semua tu, ESP lah jadi p…

SHAKLEE TOLONG BAYARKAN BIL ? BETUL KE ?

Image
bil api air..
tiap2 bulan nak kena bayar.
duit kereta..
duit rumah.. bil astro. bil wifi.
dan segala macam bil lain .

alahai !
betapa duit gaji sekarang deras keluar seperti air..
masuk gaji hujung bulan..
tengah bulan bilangan digit dlm no akaun makin kurang..
dan makin susut.


tak mau merungut banyak .
duit gaji tak cukup bagai..
akak usahakan sesuatu yg setiap bulan akak akan dapat imbuhannya yang tak sama dengan tarikh gaji.

alhamdulillah..
setiap tengah bulan ..
oppss..
bulan ni dia masuk awal pulak..
tq shaklee..
akak akan usha2 manja kat dalam akaun.
bila lah digit2 dlm tu nak bertambah semula.

akak suka share benda-benda ni bukan niat nak menunjuk2 berapa banyak akak dapat..
tapi akak bgtau semua ni supaya kita semua sama2 generate income gaya shaklee ni. dan kita boleh buat sebenarnya.. daripada kita menunggu duit jatuh dari mana-mana kan ? lebih baik kita usahakan sesuatu untuk itu.

nak buat macamana ?
akak boleh ajarkan.
sambil2 duduk rumah pun sale jalan.
sambil2 memasak ada orang tanya macamana nak jd …

SABUN BASUH PINGGAN YANG JIMAT , BEBAS BAHAN KIMIA DAN PELBAGAI FUNGSI BUAT AKAK TAK PANDANG JENAMA SABUN LAIN DAH !

Image
sebotol 473ml jek..
tapi akak pakai dish wash shaklee ni dari raya puasa sampai dah nak raya deepavali ni haa...
tak habis-habis..

dan sejak kenal dish wash shaklee ni akak memang tak pandang dah sabun jenis lain.
sebab???
dahlah jimat..
tak panas pada tangan kalau basuh pinggan lama-lama kat dapur tu.
tangan pun lembut je sebab dish wash ni diperbuat berasaskan tumbuh-tumbuhan.


best kan ???
bukan setakat tu je..
of course tiada bahan yang kimia yang merbahaya di dalamnya..
tanpa fosfat.
tanpa bahan pewarna.
tanpa diethanolamine dan sodium dedecylbenzensulfonate yang menyebabkan rasa panas pada tangan.



dan paling penting..
kalau masak sup tulang tu, takde hal lah nak basuh pinggan mangkuk periuk sudu lepas makan.

daannnn...
baunya tidak melekat di pinggan mangkuk ye..
so, takdelah insiden bila hidang makanan bau sabun lagi kuat dr bau makanan.

cuba bau tangan lepas anda basuh pinggan menggunakan sabun biasa ?
mesti ada bau sabun melekat kat tangan kan ?

tapi dengan dish wash takde bau langsung..
dan baunya…

BUKU YANG MACAMANA MESTI KITA BACA ATAU YANG SEPATUTNYA KITA BACA ? MESTI BACA ENTRY KALI NI..

Image
dah lama akak tak beli novel.
sejujurnya mula-mula akak layan jugak cerita novel "kahwin paksa - tak suka jadi suka- tiba-tiba muncul watak antagonis yang macam dah takde hero/ heroine selain pasangan suami isteri ni"

dan plot creita yang sama dilihat berulang-ulang kali diulang dalam drama bersiri mahu pun movie yang berbeza-beza tajuknya.
imagine ?
ada sedikit kebosanan di situ and i want something different.

mula-mula yang jadi seronok tu lama-lama boleh jadi jemu juga...
mintak maaf..
ni pandangan peribadi akak.
tak mewakili majoriti penonton malaysia yang masih suka cerita sebegini (berdasarkan rating).


so, lately memang genre buku yang akak layan agak berbeza.
konon nak lari daripada jalan cerita yang kta boleh agak endingnya.



tu yang beli buku ramlee awang murshid.
saiful nang.
mat luthfi.
dan yang terbaru yang akak suka baca ialah hasil karya Shah Ibrahim.


serius. korang kena cuba baca buku ni.
akak suka macamana penulis melihat sesuatu dari aspek berbeza. benda yang simple-simple.. ta…

SET BERPANTANG DAN MENYUSU MAMPU MILIK DAN SELAMAT UNTUK IBU DAN BAYI

Image
ibu-ibu yang tengah berpantang tu ..
saya berani jamin.
semua mempunyai misi yang sama iaitu
"ingin menyusukan anak sehingga 2 tahun"
misi lain seperti ingin berat kembali asal..
itu akan jadi misi sampingan.


untuk misi utama..
iaitu berjaya menyusukan anak sehingga 2 tahun.
set milk booster iaitu alfalfa dan ESP highly recommended.
tetapi janganlah sampai tidak menjaga waktu makan,
jika bekerja pun malas nak mengepam..
konsep demand and supply masih terpakai even kita dah ambik supplement.

untuk misi mengurangkan berat badan saya tambahkan lecithin dalam set berpantang dan menyusu ni.
selain mencairkan lemak, lecithin juga bagus sangat bagi ibu-ibu yang mengalami bengkak susu.

omega tak ketinggalan sesuai untuk perkembangan otak si comel sebab anak-anak akan dapat khasiat dr pengambilan si ibu.

ostematrix ?
harus lah ada..
sebab.. sepanjang kehamilan.. dan setiap bulan semasa datang haid wanita akan kehilangan kalsium dalam badan.
apatah lagi masalah sembelit selalu dikaitkan sepanjang tempo…

KAKAK YANG SANGAT CARING.. BELIKAN VIVIX UNTUK ADIK SLE

Image
Berbulan jugak proses dia tanya-tanya..
And at last , baru dia decide nak membeli.


Awal2 lagi saya dapat agak dah..
Dia ni jenis yang memang teliti sebelum membeli nih..
Dapat lihat dr cara dia tanya soalan dan tempoh dia ambik utk kata YES tu.
Hehehe...lamalah jugak !!


Pembelian pertama.
Masih sebagai  customer.


Next..
bila dia terus beli 2 botol vivix ..
Dan terus layak jadi ahli secara PERCUMA.

Dengan jarak masa yg singkat dengan pembelian pertama..
Saya rasa dia dah ada keyakinan dengan produk shaklee ni.
Confirm dia dah habis google dan study ..
sbb tu dia berani deal dengan saya.


Bukan senang2 orang nak transfer almost 1k kat kita kan ?
Dahlah x kenal..
Johor - sarawak pulak tu !!


Sejak tu..
Kami bertukar relationship.


Daripada seller - customer.
Kepada..
Upline - downline
Kawan-kawan
Kakak- adik


Beli shaklee tu dah jadi rutin dia sekarang.


The best part about her..
Bukan beli untuk diri sendiri tau.


Setiap kali beli..
Mesti tanya yang sesuai untuk adik dia.
Adik dia ada SLE.





Kalau org lain muda2 ni sibuk tan…

BAGAIMANA URUS MASA DENGAN BIJAK TERUTAMA BAGI IBU-IBU BEKERJA ?

Image
bila masak asam pedas letak siap-siap sayur bende dalam tu.


Masak sup ayam / daging.. camppur sekali sayur  dalam sup ala2 sup sayur.


Jadi..
1 hidangan.
Dah lengkap dan memadai.


Itu lah pendekatan saya guna kalau orang tanya macamana nak manage masa.


Kerja hakiki.
Buat side income sikit2.
Follow up customer.
Jawab soalan prospek.
Study pasal produk.


Bangun pagi dah ada to-do-list untuk hari tu.
Dab kena ada target masa bila nak bagi semua2 tu siap.

sometimes..
Cheat day wujud jugak.
especially weekend.


Tapi saya kagum dengan mak2 yg ada anak kecik.
Bawak balik keje opis kat rumah..
Siapkan keje umah pulak.
Semua settle.


Saya ?
Harap mampu jadi seperti mereka.
Effective worker at office..
Effective mom at home.

KESIAN HATI DAN USUS KITA. KEPENTINGAN DETOKS UNTUK KESIHATAN TUBUH BADAN.

Image
boleh bayangkan tak kalau rumah dah bertahun-tahun duduk tapi sekali pun tak pernah sapu ?

kereta kita pulak ? 
kalau tak hantar servis silap-silap haribulan merajuk panjang dia tak mahu hidup.

tengok je apa jadi pada aquarium kita yang 2-3 minggu kita tak basuh kat rumah tu..

longkang kat rumah ? kalau tak pernah gonyoh dengan berus.. sabun ? 
agak-agak dari kaler kelabu terus tukar warna ke hijau lumut gamaknya.

itu yang kita nampak kan ?
yang tak nampak macam dalam badan kita ni ?
jeng..jeng..jeng..
sapa nak tolong bersihkan.
sapu nak tolong beruskan bagi bersih.

kita terlupa benda yang tak nampak dengan mata kasar kita ni.

apatah lagi hari-hari kita makan pelbagai makanan yang bukan kita sendiri tanam.
pakai sabun yang kadang-kadang bahan pun dah tentu macam-macam chemical.
bedak.
ubat gigi.
fast food.
processed food.
jerebu setahun entah berapa kali ?
apa cerita udara yang kita sedut hari-hari tu ?
dan bermacam lagi toksin yang kita tak nampak.. tapi ia WUJUD.

dan organ yang bekerja paling kuat beker…

SET KESIHATAN ANAK-ANAK. RUGI KALAU TAK CUBA !

Image
Dinegara kite sendiri, 9/10 kanak membesar dengan kekurangan nutrisi penting seperti vitamin A, D, kalsium dan zat besi.

kadang2 bukan sebab anak-anak kita tak makan sayur..
tak makan seimbang..
tapi faktor persekitaran sekarang.
pencemaran alam sekitar.
makanan dalam tin.
processed food.
ayam cucuk (owh.. katanya mereka tak cucuk ayam.. tapi bagi makan ubat dalam makanan je)
dll.

takkan kita mampu tengok aje kan selepas tau fakta di atas ?
kejam tu namanya..

alternatifnya ,
kita ada meal shakes
vitalea
chew C
nutriferon
omega guard
set kesihatan yang sesuai untuk anak-anak kita.

set lengkap untuk sistem imun,
DHA untuk perkembangan otak.
untuk elak sembelit dan tambah selera makan.

jom!
pastikan nutrien yang anak kita ambik mencukupi untuk keperluan seharian mereka.
our kids really need it !!



ANAK KERAP DEMAM. APA KORANG BUAT EH ?

Image
Korang kalau anak2 kecik macam ni susah hati tak kalau dorang asyik-asyik demam je?

Lagi2 kalau mak yg jenis bekerja opis hour.
Bukan fleksible.
Kita nak tinggal pada pengasuh pun tak sampai hati..
Pegasuh yang nak jaga pun tak sanggup.
dah kalau dah setiap 5 minit menangis jek..

Pengalaman jaga twin yang demam (samada serentak @ bergilir) macam terbayang2 lagi depan mata.
Sampai nangis tau ibu jaga malam.
Enjut buai sampai pukul 3-4 pagi tu normal dah.

Doktor kat hospital pun kenal dah muka kami anak - beranak.
Doc check..
Paru2 clear.
Tapi simptom macam asthma semua ada.

😂



Ok..
Nak bagi ubat / supplement sembarangan memang ibu tak beranilah..
Mereka kan g6pd.
Dengan lahir  pra-matang..
Memang challenging jaga dorang.

Umur 2 bulan dah rasa pengalaman warded untuk dik nan.
Darjah 6 warded lagi sekali.
Yang ini memang scary.
Tapi pengalaman yg ni nanti saya story later yea..
Masih takde kekuatan nak share pengalaman yang satu ni.

Ok..
Bila anak2 dah membesar ni..
Saya try n error bagi makan supplement shaklee.

5 SEBAB MENGAPA PERLU CARI PENDAPATAN SAMPINGAN ?

Image
Tu tak cukup duit gajilah tu sebab tu sibuk2 meniaga?
Ko sibuk2 nak jual produk kesihatan dah kenapa ?
Nak ambik alih keje doctor pulak ke ?
Soksek...soksek..

Semua orang kan ada impian memasing.
Tipu lah kalau tak pernah berimpian hatta sesaat sekali pun (ok.. mimpi masa tidur boleh abaikan 😜).


PERTAMA :
Ada orang tau dah..
Dengan gaji dia dapat bulan2 tu tak mampu nak realisasikan impian dia.
Sebab tu dia cari side income.


KEDUA: 
Ada orang..
Gaji cukup.
Tapi cukup2 tu jelah!
Disebabkan lama sangat dah berada di comfort zone..
Maka nak transform kepada rutin baru, task baru, tanggungjawab baru..
Pada mereka ni semua bebanan.
Tak sanggup nak buat.
Padahal cuba pun tak lagi..
Macamana boleh kata tak sempat, tak tau, tak reti kan ..

Dan bagi mereka yang dah berasa tak selesa..
Maka part - time job ni membantu sangat2.

Ada beberapa ciri-ciri orang tu in financial trouble.
Tapi ..
Tak perlu lah tunggu semua ciri tu wujud, baru nak sedar.
Kalau rasa2 dah ada 1-2 signs pun boleh refer pada AKPK.
Salah satu sign ny…