Posts

Showing posts from November, 2016

SUSAH TIDUR MALAM ? APA KORANG BUAT ?

Image
ostematrix ni..
bukan setakat yg sakit2 lutut.
sakit2 pinggang je yg sesuai ambik ostematrix ni.

yang sembelit..
yang susah nak tidur malam.
yg bangun pagi tak bermaya je tu..

yang susah nak tidur tu jangan memandai2 nak beli pil tidur sendiri..
memang tak dapat lah..
kecuali dgn dr prescription.
lg pun apalah kesannya kan kalau ambik pil tidur ni utk long term yg memang2 sah bahannya dr chemical

akak cadangkan korang ambik lah ostematrix ni..

membantu sangat2

kalau tidak..
takkan puan ni repeat order kan ?
šŸ˜Š

tapi selamat ke ambik ostematrix ni ?
ostematrix ni apa sebenarnya ?
ia adalah salah satu produk shaklee yg membekalkan kalsium kepada tulang kita.


jom kita tengok fakta mengenai ostematrix ni ?

memang tujuan asal nak tambah kalsium kan ?
tapi kesan sampingannya ...

tidur lebih nyenyak.
bangun pagi lebih fresh..
serius !
akak pun ambik ostematrix ni jugak .


jom layan testimoni lain berkaitan ostematrix.

hubungi :
azlina hamdan
pengedar sah shaklee
013-7755256

MUZIUM NEGERI, DI KUALA TERENGGANU MEMANG BEST !!

Image
dari jarak 500 meter dah nampak bumbung.
dah sampai...
waaaa...
besar betul bangunan dia.

tak susah nak cari muzium ni dr bandar kuala terengganu.
ikut je signboard kaler coklat yang ada banyak kat bandar tu.


bila masuk dalam muzium..
berpeluh2 rupanya nak menghabiskan pusing semua blok.
yelah..
muzium terbesar di asia tenggara katanya kan !

tapi memang best..
anak2 belajar sesuatu mengenai kepayahan org dulu2 - berteknologi macam skrg.
galicari.. yea.. bukan cari gali..
sejarah petronas..
mesin tenun..
batik.
sejarah.


dialog ibu yg excited tengok mesin tenun kain.

ibu : korang.. meh tengok mesin tenun.

syaza : tak naklah ! dah selalu tgk dlm buku teks

ibu : alahai !

lepas kepenatan pusing semua blok..
hujan lah pulak..
kereta jauh ke bawah sana
ambil berlari2  anak masuk ke kereta kan..
ahai !
anak2  sangat kan..
hahahha..
ada yang tanya ?
kenapa tiket masuk yg kami pegang harganya beza2 ?


FYI..
untuk yg berumur atas 15 tahun..
bayaran dikenakan rm5 / seorang.
untuk kanak- kanak..
berumur 5- 15 tahun.. hanya rm2 /se…

KENAPA ANAK-ANAK PERLUKAN BEKALAN VITAMIN C YANG OPTIMUM

Image
anak2 saya ..
susah sangat nak makan sayur.
šŸ˜„
sumber protein pulak asyik2 makan ayaaaammm memanjang !
šŸ˜£
ayam cucuk pulak tu !



saya sharekan kenapa anak2 perlukan bekalan vitamin c yang optimum?



Sesetengah org kata... Budak2 tak perlu suplemen sbb badan mereka masih muda, masih segar. Biar mereka dapat vitamin dari sumber asli.

Ini betul!

Tapi cuba masing2 check pemakanan anak masing2....

Sehari berapa hidangan buah2an mereka makan? Buah tu pulak buah tanam sendiri ke beli? Kalau beli dari petani sebelah rumah ke atau import overseas? Buah2an ni, zat yg dibekalkan tu benar2 bagus bila kita makan masa dia ranum & baru dipetik!

Buah yg jual kat kedai tu kebanyakannya dipetik masa masih muda.. diperam... diawet... dipacking... barulah sampai ke kita.

Agak2 apa yg masih tinggal dalam buah tu? Berapa peratus zat yg tinggal?

Pastu budak2 ni confirm setiap hidangan mereka lengkap dgn segala vitamin, mineral, makronutrien, phytonutrien, etc?

Sedangkan masa membesar ni mereka perlukan zat yg opt…

DARAH HAID MASIH TIDAK TIDAK BERHENTI SELEPAS 15 HARI ? NAK BUAT APA ?

Image
lumrah menjadi wanita ni..
ada 2 perkara yg paling ditakuti.

samada tak datang haid (bukan sebab hamil) berbulan2 lamanya...
atau..
datang haid tapi.. dlm jangkamasa yang panjang.. tak berhenti2..
dua-dua pun berkait pasal datang @ tak datang haid kan ?

itu tak cerita lagi pasal period cycle yg tak konsisten.


so, setiap kali ada prob..
even ke klinik pun perkara pertama doc tanya orang perempuan ni sblm doc bagi ubat ialah ..
1. pregnant ke ?
2. bila last period ?
3. period cycle ada masalah tak ?


so..
akak cadangkan uolss install lah kat smart phone memasing apps yg macam2 ada skrg ni utk keep track period korang tiap2 bulan.





akak suka pakai application ni..
my calendar namanya.
kita key - in kan aje tiap2 bulan bila kita start period - last day period.
app ni akan estimate kan next month punya tarikh period..
bila waktu subur dan etc..


post kali ni akak nak sharekan kisah benar seorang kawan akak yg bermasalah periodnya..
tak berhenti.. dan berlarutan lebih 15 hari.





so..
akak copy pastekan di bawah cerit…

DIET CARA MUDAH BAGI ORANG MALAS

Image
orang sekarang kan.
katanya nak dpt berat badan ideal.
nak kurus.
tapi kebanyakan dprd mereka  malas bak ikut aturan yg betul.



huhuhu...
jangan kata orang lain..
akak pun malas jugak kadang2 nak bersenam 3 x seminggu..
mana taknya.
balik keje pukul 5.
sampai rumah terus masak.
weeekend pulak penuh dengan aktiviti kemas rumah.
huhuhu...
paham2 aje lah kan !



so..
hari ni akak sharekan cara mudah untuk kurangkan berat badan.
yea !
kita mulakan dgn sesuatu yg mudah  supaya ia boleh dimulakan serta merta.
ok..
serta merta tau !






PERTAMA
GANTIKAN NASI LEMAK DENGAN BUBUR @ OAT.


tambahlah buah supaya pelbagai rasanya kan !

opss..
boleh cuba dengan overnight oat.
boleh tengok resepi overnight oat best2  di sini.
https://www.buzzfeed.com/samimain/delicious-ways-to-make-overnight-oats






KEDUA
TEH HIJAU GANTI KOPI

tukar kepada sesuatu yg kurang manis dan minuman yg sihat.

secawan teh hijau mampu meningkatkan mood dan membuat anda rasa fresh untuk bekerja.


kalu cinch tea..
bukan setakay teh hijau je dalam tu..
red tea pun ada…