Posts

Showing posts from October, 2016

SHAKER BUAT IBU - ANAK BEREBUT !!

Image
Dah hampir 2 tahun dia setia dengan bekas air tupperware hijau dia.
Cikgu bagi masa darjah 6 sebab dia tolong jaga koop sekolah.

Tapi sekarang..
Dia asyik berebut dengan ibu nak bawak bekas air ni ke sekolah.
šŸ˜…
Tupperware hijau dia pun dia tak ingat dah !

First day dia bawak ke sekolah..
Kawan2 dia tanya "Apa benda dalam bekas air tu ?"
"Eh.. tu buah ke?"
Hahaha.. Jadi..
Terpaksalah ibu mengalah.

Takpelah nak !
Nanti ibu beli yg 800ml punya..
Lagi besar drpd ni tau !
Masa tu jangan nak tukar botol lagi dengan ibu lah ye !! šŸ˜

#pengedarshakleemersing
#cintaturbo17

APAKAH IMPIAN ANDA YANG TIDAK KESAMPAIAN ?

Image
Tu tak cukup duit gajilah tu sebab tu sibuk2 meniaga?
Ko sibuk2 nak jual produk kesihatan dah kenapa ?
Nak ambik alih keje doctor pulak ke ?
Soksek...soksek..

Semua orang kan ada impian memasing.
Tipu lah kalau tak pernah berimpian hatta sesaat sekali pun (ok.. mimpi masa tidur boleh abaikan šŸ˜œ).

Ada orang tau dah..
Dengan gaji dia dapat bulan2 tu tak mampu nak realisasikan impian dia.
Sebab tu dia cr side income.

Ada orang..
Gaji cukup.
Tapi cukup2 tu jelah!
Disebabkan lama sangat dah berada di comfort zone..
Maka nak transform kepada rutin baru, task baru, tjawab baru..
Pada mereka ni semua bebanan.
Tak sanggup nak buat.
Padahal cuba pun tak lagi..
Macamana boleh kata tak sempat, tak tau, tak reti kan ..


Dan bagi mereka yang dah berasa tak selesa..
Maka part - time job ni membantu sangat2.

Ada beberapa ciri orang tu in financial trouble.
Tapi ..
Tak perlu lah tunggu semua ciri tu wujud, baru nak sedar.
Kalau rasa2 dah ada 1-2 signs pun boleh refer pada AKPK.
Salah satu sign nya ialah &q…

GLA DAH BUKAK PUN MASIH ADA YANG SUDI BELI . KENAPA ??

Image
[KISAH GLA YANG DAH DIBUKA]

akak !
Akak ni #pengedarshakleemersing  kan ?
Ye dik ?
Kenapa ?
Akak ada ready stok GLA ?
Alamak.. takde dik !
Yang ada tu pun akak dah bukak.
Bolehlah kak !
Saya nak ..



Waa..
Hebat betul penangan shaklee ni.
Dah bukak pun masih  ada yang nak  beli.


Ini bukan kali pertama tau kejadian botol dah dibuka tapi masih ada yang nak.


Sebelum ni ada yang berkenan basic H akak yang baru je pakai suku.
Vitamin C yang sebotol tahan 6 bulan tu pun hari tu ada yang meminang.


Terpaksalah akak let go pada mereka yang urgent nak jugak shaklee masing2 ni.



Kenapa agaknya mereka2 ni desperate nak2 jugak botol shaklee akak ?
Rata2nya memang pengguna tegar shaklee.
Tak kurang jugak yang baru nak cuba..  tapi nak beli terus !
opppss.. bawak-bawak bersabar !!



Of course sebab mereka dah rasa kesannya.
Atau...
Yang baru nak mencuba tu mesti dah mencari..
Baca testimoni..

hasil pencarian di google..
Last2 adik yang dr rompin (1 jam perjalanan dr mersing) pun boleh terjumpa akak#pengedarshakle…

KENAPA MINUM SUSU SEBELUM TIDUR ?

Image
[PIL SUSU]

Sebab apa susu ?
Sebab putih.
Sebab apa susu ?
Sebab susu bekalkan kalsiumkan..
Pil susu ni pun sama jugak.
Pil kalsium sebenarnya.

Kenapa kalau kids kita suruh minum susu sebelum tidur ?
Eh..
Tak boleh ke minum lepas anak balik sekolah..
Lepas main bola petang2 tu..
Pagi..
Memang biasa dah kita ambik susu !

Salah satu sebabnya..
Kenapa perlu ambik susu sebwlum tidur adalah..
Supaya esok bangun pagi anak2 kita senang nak bangun sebab rasa fresh je pagi2.
Kalau nak ke tandas lepas bangun pagi pun mudah je proses yang satu itu berlaku.

Kesan yang samalah kalau kita ambik pil susu ni .
4 biji sebelum tidur.

Agak2lah kan..
Sebelum tidur larat ke kita tumbuk 80 bj badam.
Atau mencari 1 gelas susu..bukan susu biasa.. tapi susu yang betul2 susu tinggi kalsium.

Fyi, 1 bj oste = 1 gelas susu tinggi kalsium = 80bj badam.
Haa..
Mudah kan !!
Telan. Terus tidur tanpa perlu tumbuk badam sampai orang sebelah pun pelik..
Asal malam je baru nak menumbuk.
Dah kenapa ??
šŸ˜…

And..
Uols kena tau.
Orang…

2 IN 1. TAPAU SEMUA KERJA DALAM SATU MASA

Image
2+1
Sementara pukul 8 pagi.
Sebelum masuk office
Sambil layan nasi dagang.
Akak isi dulu borang nak pos barang pada customer.
Isi kat kedai makan..
šŸ˜



Nanti senang assistant aka husband akak uruskan proses seterusnya di pejabat pos.


Parcel dah siap2 akak seal ..
Brg letak elok2..
Letak gabus..
Proses ni berlaku kat rumah lagi



Petang..
Lepas balik kerja.
Akak update tracking no pulak dengan customer.


Online seller ..
Dengan pengeposan memang tak boleh lari.


Tapi kalau akak2 yang buat bisnes ala2 dropship ..
Lagi senang.
Urusan pos semua .. ada orang yabg settlekan.
Kita ?
Focus pada marketing and selling.


Shaklee pun macan tu jugaklah.
Nak simpan stok di rumah boleh.
Tak nak pun takpe.
Sebab tu kalau ada yang kata bisnes online ni susah ?
Akak tak tau nak kata apa.
šŸ˜…


Click click..
Buat payment.
Lepas tu tunggu barang sampai.
Sambil2 layan #patahnyasebelahsayap pun urusan order settle.


Yang penting..
Kena cuba ..
Baru tau susah senang.
Jangan baru cuba sebulan dah kata susah..
Itu ngelat tau …

DILEMMA NAK BAGI ANAK MAKAN SUPPLEMENT YANG MANA SATU ? EH.. PERLU KE ??

Image
Korang kalau anak2 kecik macam ni susah hati tak kalau dorang tak sihat ?

Lagi2 kalau mak yg jenis bekerja opis hour.
Bukan fleksible.
Kita nak tggl pada pengasuh pun tak sampai hati..
Pegasuh yang nak jaga pun mesti susah hati sama.

Pengalaman jaga twin yang demam (samada serentak @ bergilir) macam terbayang2 lagi depan mata.
Sampai nangis tau ibu jaga malam.
Enjut buai sampai pukul 3-4 pagi tu normal dah.

Doktor kat hospital pun kenal dah muka kami anak - beranak.
Doc check..
Paru2 clear.
Tapi simptom macam asthma semua ada.
šŸ˜‚šŸ˜‚ Ok..
Nak bagi ubat / supplement sembarangan tak berani.
Mereka kan g6pd.
Dengan lahir sbg pra-matang..
Memang challenging jaga dorang.

Umur 2 bulan dah rasa pengalaman warded untuk nan.
Darjah 6 warded lagi sekali.
Yang ini memang scary.
Tapi pengalaman yg ni nanti saya story later yea..
Masih takde kekuatan nak share pengalaman yang satu ni.

Ok..
Bila anak2 dah membesar ni..
Saya try n error bagi makan supplement shaklee.

Mula dengan chewable c.
Vitalea
Masuk j…

MUDAHNYA BERBLOG. HANYA PAKAI SMARTPHONE JE ..

Image
[BERBLOG HANYA DARI HP]

kunun kan..
Blog tggl bersawang sebab nak update blog kena bukak pc bagai.
šŸ˜‚
Erkk..
Nampaknya alasan tu dah tak terpakai sekarang.

Ok.
Dari semalam godek benda ni.
Semalam failed.

Yess..
Pagi ni berjaya jugak !! Apa benda ni agaknya?? Install je dr playstore korang.
Blogaway for android.

Ok..
Yang pakai i-phone mahal..
Sila baca je ye..
Hehehe..
šŸ¤—

Lepas install..
Log-in ke google account korang yg register blog tu.

Macam akak 4-4 blog semua bawah akaun google yg sama.
So, 4-4 blog ni akan appear lepas korang login nanti.

Lepas pilih blog mana satu yg nak diupdate,
Akan keluar section.. Add section.
Add picture.

Rasa2 nak letak paragraph @ gambar baru..
Korang add section lagi.

Apa yg korng nak tulis dlm blog tu..
Boleh copy - paste dr memo atau FB.

Senang..
Memang senang.

Buktinya hari ni akak dah update 2 entry.
Dalam dok layan prospek tanya pasal vivix untuk mak dia..
Siap dah 1 entry akak.

Tapi kalau korang nak update font, size gambar semua tu tetap kena bukak di des…

KISAH BUDAK SBP KE TEKNIK

Image
Peristiwa  di "kick" daripada SBP gara2 dapat result C dalam subjek sains betul2 bukak mata mata saya tentang erti " ada hikmah disebaliknya".
Gelap terus rasanya masa depan masa tu !!
Rasa nak berhenti sekolah , nak keje kilang je rasanya !!

Tapi lambat jugaklah nak hadam ada "hikmah disebaliknya" tu.
Hahaha...
Maulah makan 2-3 tahun sementara  nak tunggu result SPM depan mata.

Disebabkan insiden tu..
Saya terlorong nak ambik kelas pengurusan di teknik (akaun).
Ada exam  masa mula2 masuk ke smt kuantan.
Saya dapat markah 90 lebih utk subjek math dan sains.
Pelik kan ?
Sedangakn Pmr saya sains dapat C.

Cikgu tanya samada saya nak masuk ke kelas pengurusan 1 (ambik subjek fizik , kimia dan akaun).
Saya tolak mentah2 cadangan tu..
Maklum ler..
Dah berpatah arang berkerat rotan dengan subjek sains kunun2nya masa tu.
Maka dengan itu..
Secara tak rasminya leburlah cita2 saya untuk jadi doctor mahupun engineer.
Sob.. sob.. sob.
Sedih tau...

3 tahun duduk di SBP .…

GENERATE INCOME CARA MUDAH. INI BUKAN SKIM CEPAT KAYA

Image
Anda :
1. warga mersing
2. Ingin jana pendapatan
3. Sanggup bekerja keras
4. Berazam kuat
5. Ada hala tuju yang jelas untuk berjaya dalam bisnes.

Ye..
Andalah yang saya cari-cari.

Tak perlu risau.

Kami tak perlukan :
1. Modal yg besar
2. Anda berkereta besar @ berumah besar
3. Yang tahu serba- serbi

Kerana..
Kami akan coaching anda sepenuhnya.
Dari A- Z.
Dari 0 - berjaya.
Daripada aspek pemasaran sehingga kewangan.
(Kalau belajar kat luar confirm bayar mahal). Mulakan langkah pertama anda hari ini.
Jika bukan hari ini..
Tiada apa2 bakal diharapkan untuk hari esok.

Pm/sms/whatsapp saya untuk info lanjut.

Ina
0137755256
azlinahmdn@yahoo.com
http://azlinahamdanstory.blogspot.com

#pengedarshakleemersing
#cintaturbo20