Posts

Showing posts from September, 2016

AEDES : LANGKAH PENCEGAHAN DARIPADA TERKENA DEMAM DENGGI DAN ZIKA.

Image
ISU HANGAT SEKARANG ?
MANA LAGI BAHAYA ?
HANTU KE NYAMUK AEDES ?
HANTU KE ZIKA ?


ESPECIALLY BILA LEBIH RAMAI YANG TAKUT PADA HANTU BERBANDING NYAMUK AEDES.
SEDANGKAN NYAMUK AEDES BOLEH MEMBUNUH, TETAPI HANTU TIDAK !!
MACAM REZA MUKMIN BAGITAU DALAM LAWAK KE DER TU..


anda tau tak ?
tak semua orang yang digigit nyamuk aedes akan mendapat demam denggi ?
kenapa ye ?
kerana hanya yang sistem imunisasinya rendah sahaja yang terdedah menghidap demam denggi selepas digigit nyamuk aedes.





selain daripada membersihkan kawasan sekitar rumah kita..
supaya nyamuk aedes takde peluang untuk membiak dengan jayanya..
ada alternatif lain kita boleh ambik sebagai langkah keselamatan dan berjaga-jaga iaitu menguatkan sistem imunisasi.




allah ciptakan kitaran hidup nyamuk aedes begitu hebat.
iaitu hanya mengambil masa selama 7 hari untuk erubah daripada telur kepada seekor nyamuk dewasa.
tapi bahana yang dibawa oleh seekor nyamuk aedes ni mampu menyebabkan seseorang itu maut.


kalau dulu-dulu..
denggi..
denggi berdarah yang pa…

5 CARA MENGATASI STRESS GAYA SAYA

Image
2010 
saya attend kursus TOT sebagai fasilitator untuk minda sihat.
senang cerita ia lebih kepada bagaimana mengatasi stress @stress management.

ada seoarng doktor psikiatri bagitau.
setiap orang yang mengadu stress dengan kita..
atau mengadu dia sedang ada masalah..
akan ada keinginan untuk membunuh diri.

scary kan ?

dia kata kena tanya soalan tu supaya kita sebagai kawan rapat boleh ambik langkah pencegahan.

stress tu dilihat merbahaya bukan daripada tahap keseriusan masalah tersebut.
tapi dilihat pada selama mana dia memendam masalah tersebut.

stress ni bahayalah kan kalau nampak kesannya ?
tengok.
kalau mak-mak dalam pantang kena meroyan..
apa sebab meroyan tu ?
salah satu sebabnya stress lah..

perumpamaannya begini.
kalau kita kena pegang barang yang ringan dalam keadaan berdiri dalam masa yang singkat , of course takde masalah. 

tapi cuba pegang benda yang sama..
masih ringan.. 
dalam keadaan berdiri.. 
tapi kali ni  kita pegang lama sikit.
confirm kali ni ada masalah !!
kebas tangan.
lenguh.
nak marah …

CATU AIR JOHOR : BAGAIMANA WARGA MERSING SURVIVE ?

Image
masalah catuan air di mersing mula dirasai penduduk setempat bermula 2014.
atau sebelum itu sudah dicatu ?
saya tak  pasti..


semua sedia maklum, 
masalah ini adalah masalah yang tak boleh diselesaikan dalam masa 1 malam.
biarkan pihak SAJ dan tampuk pemerintahan memikirkan penyelesaian terbaik bagi masalah ini.


dengan peruntukan RM50 juta daripada kerajaan negeri bagi menyelesaikan masalah ini.. 
saya kira itu sudah cukup bagus.
RUJUK SINI


kita ni sebagai penguna..
serta pembayar tetap bil SAJ tuap-tiap bulan.
kenalah pikirkan langkah penjimatan yang boleh kita mampu buat setakat mana termampu.


so, kita sebagai orang perempuan ni kan..
especially yang duduk di dapur memasak bagai ni kan..
apa yang kita boleh buat dalam keadaan air dicatu macam ni  ?


haaa..
Hari ni Akak nak bagi tips pilihan menu memasak untuk rumah2 yang dicatu air macam rumah akak ni 

😅

1. Pilih menu 2 in 1
Lauk + sayur.
Contoh : asam pedas ikan + bende, sup ayam / daging + sayur, kari ikan + bende, sup pelbagai bebola + sayur, asam re…

RESEPI BUAT ROTI MUDAH

Image
roti buat sendiri ni lebih terjamin kebersihannya tau ! bahan-bahan apa yang digunakan pun kita tau. takde lah ragu-ragu macam kalau beli di kedai kek kat luar tu.



basically ini je bahan-bahan yang digunakan kalau nak buat roti ni.
bahan wajib harus lah ada : tepung gandum/ high protien butter gula  garam air yis tepung susu
the rest tu ikut kita lah nak letak apa. nak letak oat kismis choc powder
menderhaka kan resepi dah lama akak buat ! hahaha... yang penting roti tetap soft !!
yang dalam gambar ni multigrain bread yang akak buat. so, kaler dia jadi coklat-coklat macam tu.
pagi tadi masa nak buat baru perasan tepung high protein tinggal sikit. akak gantikan aje dengan tepung gandum biasa. haaa.. gitew !!
eh ! tapi lembut sangat kejadiannya tau ...


besar macam ni kita pakai adunan yang paling besar jika guna breadmaker. masa dah start membakar roti ni .. haruman dalam rumah  dah macam kedai roti.


ini gambar masa potongan pertama.
nak makan dengan apa ye ?
ermm.. 
ada kari daging semalam.
jadilah... walaupun roti m…

TIPS MENARIK BAGAIMANA MENJADI WANITA SIHAT DAN CANTIK

Image
sejauh mana shaklee bantu wanita menjadi lebih sihat ?
sejauh mana shaklee membantu wanita menjadi lebih sihat dan cantik  ?
kenapa masih setia dengan shaklee ?
tak nak tukar jenama lain kah ?


sekadar himpunan beberapa soalan yang saya terima sepanjang  3 tahun consume shaklee.


jawapan saya mudah aje.
kesihatan , rezeki ... 
segalanya atas izin Allah.

tapi saya tak berserah kepada takdir semata-mata untuk sihat.
zaman sekarang, kesihatan harus dicari. bukan dinanti.


so far,  perubahan yang saya rasa selepas ambik shaklee :

1. pagi-pagi takde dah episod bersin-bersin sambil kesat hidung.
2. genap 2 tahun tanpa neb (last ambik neb raya 2014)
3. kurang dah jumpa doktor.
4. hari-hari lebih bertenaga dan fresh.
5. proses penghadaman berjalan lancar (pagi-pagi confirm caro toilet dulu)
6. kulit rasa lebih lembap dan cerah
7. parut jerawat yang  lebih mudah nak hilang parutnya walaupun bukan hilang dalam sekelip mata (kulit saya jenis yang payah nak hilang bekas hitam).
8. hari yang lebih bertenaga walaupun k…