Posts

Showing posts from October, 2015

RESEPI BUBUR DAGING PALING SENANG NAK MASAK.

Image
petang- petang hari cuti hujung minggu.
kalau tak masak menu petang memang tak lengkap.

mixer dah lama duduk dalam kotak.
nak buat kek pun bahan takde.

nak buat roti, tepung high protein takde pulak dalam almari.
tapi inti kacang dan bijan hitam ada.
ermm.. buat roti inti kacang pun sodap ni..
huwaaa...

nampak tak..
kelaparan tapi takmo beli kat kedai.

ok..
dok godek dalam peti sejuk.
ada daging.

ermm..
nak buat mi rebus , mi takde.

ok..
bubur daging je lah.
daun sup kirim kat afiq nan balik solat jumaat nanti.

mulakan dengan meng "high pressure" kan daging.
letak air sikit.
20 minit je..
taraa..
siap daging. 
kemudian potong kecik-kecik macam ni ye..




air jangan dibuang ye..
nanti kita guna balik air tu masa nak masa bubur nasi nanti.

ok..
tumiskan bawang merah + bawang putih dengan halia yang dah diblender.
campak sikit garam, perasa dan lada hitam sikit.
guna fungs stir fry untuk proses ni.




dah naik bau..
masukkan daging yang dah dipotong tadi.




kemudian, off kan stir fry.
masukkan beras + air+ air daging …

IBU PANIK GARA-GARA ANAK ADA G6PD.

Image
di satu pagi.
tahun 2003.
hari ke-2 di wad selepas bersalinkan si twin afiq dan nan.
saya mendapat perkhabaran daripada nurse.
anak saya ada G6PD.
kedua-duanya sekali.

masa tu rasa zero... lost...
apa tu G6PD ?
bahaya ke ?
apsal tengok twin ok je..
cuma pra-matang.
dan berat pun masa tu, abang, 2.1 kg, adik 2 kg.

masa tu info bukan di hujung jari.
kalau ada pun kosnya sangat mahal.
SEJAM berinternet di CC mau rm 2-3.

kalau internet di rumah..sebulan mencecah RM100.
takde sumber internet bergerak seperti sekarang.
jadi mustahil untuk saya scroll smart phone dalam wad semata-mata nak cari info mengenai g6PD.

tengahari sikit, nurse datang semula pada saya.
bagitau serba sedikit mengenai G6PD.
tapi explanation diberi bagi saya acuh tak acuh je nurse buat..
maybe boleh diterangkan menggunakan buku, kad atau pamplet.
untuk sesi itu saya boleh nyatakan hanya macam bagitau.. bukan explanation.
saya hanya mampu terkebil-kebil.

sehinggalah doktor jumpa saya  untuk terangkan mengenai G6PD.
saya belajar sesuatu.
serious..