Posts

Showing posts from July, 2015

BUKAN KERANA AKU TAK CINTA

Image
kebebasan bersuara adalah hak semua insan.
tapi, kalau nak suruh semua insan-insan itu setuju dengan apa yang kita suarakan adalah sesuatu yang mustahil kan !
that's the fact!!!

berblog juga salah satu cara kita menyuarakan apa yang kita rasa.
ramai yang baca blog kita..
tapi nak suruh mereka setuju dengan pendapat kita..
beli apa yang kita jual.
gerenti tiada 100% pembaca blog saya begitu.

kalau ada macam tu alangkah indahnya dunia.
tak yah bermeeting bagai.
semua decision kita yang buat sebab dah tentu-tentu semua pun setuju dengan kita.

apa hakak merepek entry kali ni kan ?
hahaha..




ok..
actually kali ni akak nak cerita.
akak ni ada satu tabiat tau uolss.
bila mana semua orang dok layan drama bersiri pukul 7 ke.. pukul 10 malam ke.. semua akak tak pandang dik.

mana nak sempatnya..
kalau cerita-cerita tu semua tayang hari bekerja.
sampai rumah dah pukul berapa, masak ketang-keting kat dapur lagi..
kalau cerita pukul 10-11 tu kompem tv yang tengok akak..
bukan akak yang tengok TV.

lepas tu kalau anak-…

7 PERKARA PERLU DILAKUKAN SEBELUM AZAM UNTUK KURUSKAN BADAN DITERUSKAN

Image
sungguh stress bila baju raya 1 tahun lepas tak muat dipakai.
bukan 5 tahun lepas punya baju tau.. tapi baru 12 bulan yang lepas punya..
hehehe...
alasan baju mengecut hanya boleh sedapkan hati sendiri je..
ye tak ?

lagi rasa terkilan kalau baju tu sempat dipakai sekali je..
itu pun masa raya pertama
tambah lagi sedih..
itulah kain yang dibeli paling mahal..
dan upah tailor paling mahal yang pernah kita bayar.
kunun nak vogue di pagi raya...
kihkihkih..

stress mak ok!!!

so, apa uolls nak buat kalau hadapi senario di atas ?

tak nak makan ?
nak kurus serta merta..
nak beraerobik bagai..
dok scroll google cari produk bileh kuruskan badan .. 
opss.. ini kena hati2 sebab banyak lambakan produk yang kita sendiri tak tau. keberkesanannya, keselamatan dan kandungan bahannya..


#1 first sekali, apa yang kita leh buat jika BMI kita dah tak comey macam dulu ? apa yang kita kena buat ialah salahkan diri sendiri dulu..
takkan nak salahkan kawan 1 opis ye dak ?
asal makan ajak kita.. asal lapar ingat kita ..
kenapa dah terh…

PENGALAMAN PAHIT MANIS GUNA MESIN ATM DAN CHEQUE DEPOSIT MACHINE..

Image
hahaha..
lawak !!

sekarang senang..
nak keluar duit pergi je ke atm machine.
janji ada kad.

anytime..
anywhere..
boleh withdraw duit.

bukan setakat keluarkan duit.
mesin masukkan duit pun ada.. CDM
dan mesin masukkan cek : cheque deposit machine
canggih kan ???

kali pertama guna kad atm..
gigil2 tangan tekan button..
lagi gigil bila tgk orang kat belakang fuyoo.. punyalah ramai..

bila dah expert sikit..
rasa berbulu jek tgk kalau orang depan tak siap2 walaupun selepas 5 minit.
apa benda ko teka ek sampai lama sangat tu ??

dulu2.. 
masa belajar kat u..
kami dah kenalpasti bebrapa tempat yang memang ada tempat nak cucuk kad ni..
ingat lagi masa tu..
mesin atm tu kat laluan tepi2 bangunan je..
rasanya dulu kalau nak keluar rm30 pun rasa tak selamat.

sekarang nampaknya pihak bank makin prihatin dgn keselamatan pengguna.
mesin atm disediakan di ruangan kecil di dalam kawasan bank.
atau dalam pasaraya.

saya percaya anda semua pasti ada kenangan guna atm machine/cdm/cheque deposi machine.. haa.. jangan nak tipu.. mestu …

APA RAHSIA TAPAK TANGAN JADI LEMBUT SEBELUM RAYA ? TIADA LAGI MASALAH MENGELUPAS DAN GATAL-GATAL.

Image
sapa yang tapak tangan mengelupas kalau basuh pinggan sebelum ni ?
atau tapak tangan anda kasar tak tau sebab apa ?
sejak pakai dish wash macam pn salwa dalam video tu..
dan disertai dengan beberapa supplement shaklee masalah tapak tangan mengelupas dan gatal-gatal  saya takde lagi..

teruk sangat ke kisah saya ?
meh saya cerita..

sapa yang kenal saya mesti tau mengenai masalah tapak tangan saya akan mengeleupas teruk sekurang-kurangnya setahun sekali.
pelik kan ?
tapi ia benar..

sampaikan orang lain boleh pakai thumb print setiap kali datang dan balik kerja..
saya terpaksa guna kad..
sebab setiap kali tangan saya mengelupas..
mesin tu dah tak boleh detect thumb print saya lagi..

itu tak cerita lagi masalah bila nak keluar duit yang masa bukak buku dulu pakai cop jari ?
kunun-kunun masa bukak buku dulu secured sangatlah kalau pakai cap jari..
rupa-rupanya datang masalah kat diri sendiri..
hehehe..

walaupun masalah tangan mengelupas tu  datang setahun sekali..
tapi ia akan berlarutan sehingga beberapa bu…

TIPS LAIN YANG BOLEH DILAKUKAN SELAIN DARIPADA "JANGAN BALIK KAMPUNG RAYA TAHUN INI".

Image
baru-baru ni viral mengenai seorang tetamu jemputan dalam program Celik Kewangan untuk  isu Gaji Oh Gaji  yang mencadangkan agar kita tak balik ke kampung sempena raya ,  semata-mata harga minyak dah naik , tol dan juga perbelanjaan lain.

masa mula-mula saya kerja jauh dari kampung, mak ayah tanya saya? cukup tak duit nak balik raya ? kalau tak pakai duit mak dulu ..
nampak tak ? memang mak ayah kita mengharapkan kepulangan kita pada hari raya.. 
so, memang pelik pulak saya dengar cadangan yang diberi tu ..

daripada tak balik kampung gara2 nak berjimat, saya ada cara lain utk menangani masalah kenaikan harga minyak tu, kenaikan tol serta kenaikan kos lain .. asalkan kita dapat balik kampung masa raya nanti.

saya pasti ramai je yang sanggup ikut cara saya daripada langsung tak dpt balik ke kampung pada hari raya.

hari pertama bulan puasa je..
khemah bazar ramadhan..
even khemah ekspo dah  naik dulu sebelum puasa bermula.
ahai !!

memang rambang mata bila ke bazar atau ekspo.
saya akui..

semua mau d…

RESEPI MI BANDUNG MUAR.. MENYESAL KALU TAK CUBA

Image
mi bandung ?
so far mi bandung paling sedap saya pernah cuba adalah di Muar.
macam-macam kedai dah pernah cuba di sana..
dan kebanyakannya memang WALLA!!

saya tak suka kalau order mi bandung di daerah lain , 
diletaknya kacang tumbuk kat dalam kuah tu..
ok..lari terus mood nak makan bila dapat jenis yang tu..
opsss... tapi tak semua peniaga buat macam tu ye..
jangan salah paham pulak !! hehehe..

khamis lepas..
balik kerja awal..

suami kata dalam peti sejuk ada daging.
ok !
terus teringin nak makan mi bandung.
so, dalam perjalanan balik rumah, singgah terus kedai beli bahan-bahan lain yang takde di rumah.

since mak saya pun asal dari muar kan ?
so .. buat malu je kalau saya tak belajar dari mak resepi mi bandung muar ni.
bila mak saya masak, memang saya akan hirup sampai licin kuah tu..

sejak ada anak-anak yang memang suka juga makan mi bandung ni..
tapi taklah sekronik mak dia ni.
hehehe..
dah beberapa kali jugak saya cuba buat sendiri..
ermm.... memang sedap ( ayat tak boleh blah.. sebab masuk bakul angka…