Posts

Showing posts from June, 2015

BILA TERKENA BATANG HIDUNG SENDIRI, BARU TAU LANGIT TINGGI RENDAH!! YES MEMANG SELAMATKAN NYAWA DI HUJUNG TANDUK.

Image
alkisah..
bermula 2012 saya kena mengajar subjek AKPK.
seperti terkena batang hidung sendiri je masa tu.
huhuhu..

AKPK tu apa ?
boleh cuba tengok2 di SINI

basically  dalam subjek AKPK ni saya akan ajar mengenai personal's financial management lah..

CHAPTER 1 : why everyone needs financial planning
CHAPTER 2 : power from your money
CHAPTER 3 : Financial products and services
CHAPTER 4 : building your wealth
CHAPTER 5 : planning for uncertainties
CHAPTER 6 ; borrowing basics
CHAPTER 7 : living your life
CHAPTER 8 : getting out of financial trouble

dan kebanyakan IPTA dah jadikan subjek AKPK ni WAJIB untuk pelajar mereka.

bagus tau AKPK ni punya usaha ni.
educate student
educate rakyat
cer tengok poster di bawah..
seiring dengan isu semasa tau!!!
FOC pulak tu !!!





sebab apa pentingnya AKPK ni ?
FYI, ramai yang  mendapatkan khidmat nasihat daripada AKPK dan 50% daripadanya adalah yang berumur 40 tahun ke bawah.

zaman saya ?
takde pun subjek ni.
tetiba kena mengajar tahun 2012 tu..

pergh...
memang sapa makan cili,…

TIPS KUKUHKAN KEWANGAN KELUARGA TANPA PERLU KELUAR RUMAH DAN TANPA MODAL

Image
ini fakta yang cukup menakutkan .
daripada yang berkelulusan setakat PMR sehinggalah master..
semuanya sama je taraf kehidupan di bandar.
semuanya di taraf miskin.
BIAR BETUL!!!
dah tu macamana nak kukuhkan kewangan keluarga ni ??

itu rate yang biasa bagi starting gaji bulanan utk latar belakang pendidikan yang berbeza.
dan rata-rata daripada kita berada dalam lingkungan itulah..
itu realiti.

anda PANIK ??? ok.. relax..

pertama, tarik nafas dalam-dalam..
kemudian hembus..

shhh...
jangan kata apa-apa.
please..
stop merungut !!!

muhasabah diri semula..
setakat ini apa yang anda dah buat untuk mengatasi masalah itu..
itu pun kalau anda rasa fakta di atas memang menjadi masalah kepada anda.

jika tak buat apa- apa maknanya memang hanya itu sajalah  yang LAYAK  anda dapat.
jadi jangan bersungut..
bersungut hanya dibenarkan setelah anda berusaha mengatasi masalah di atas.



cuba tengok jumlah perbelanjaan keluarga ni 1 family yang dah ada anak-anak bersekolah.. kalau teliti perbelanjaan tu mungkin tertinggal lagi sat…

HANTU ROKOK LEBIH MENGGERUNKAN DARIPADA SEGALA JENIS HANTU LAIN. BAGAIMANA UNTUK BERHENTI MENJADI HANTU ROKOK ?

Image
hantu rokok ?
ia lebih menakutkan daripada hantu pocong, hantu galah, hantu raya hatta hantu bungkus ikat tepi sekali pun ..
sebab ...
hantu lain hanya setakat buat kita sentap paling lama 24 jam sebab demam terkejut..
tapi hantu rokok mampu meragut nyawa anda kerana walaupun anda hanya menghidup asap rokok daripada perokok lain. jika ini keadaannya anda dipanggil sebagai perokok pasif atau hantu rokok pasif.

sebagai perokok pasif, anda juga berisiko meghidap: 

kanser paru-parupenyakit asmainfeksi telingaso, mana satu yang lebih bahaya ?
hantu rokok atau hantu2 lain ?

kan.. tak pasal2 anda pun dipanggil sebagai "hantu rokok pasif"

FAKTA PENTING !!


Pendedahan jangka panjang untuk perokok pasif boleh menyebabkan perkembangan aterosklerosis (penyempitan pembuluh darah).
menurut risalah pekerja keluaran Kementerian Kesihatan Malaysia, warganegara yang bekerjaya mampu sihat sepanjang hayat dengan mengamalkan beberapa pendekatan iaitu

melakukan aktiviti fizikalmakan secara sihatbijak menangan…

AMALAN BERPANTANG SELEPAS BERSALIN. MASIH RELEVANKAH UNTUK KITA PADA ZAMAN BERTEKNOLOGI TINGGI NI ?

Image
kenapa perlu berpantang selepas bersalin ?
kalau tak berpantang tak boleh ke ?
janji sihat jugakkan..


errmm..
itu ayat biasa kita dengar kan.
apatah lagi..
masing-masing mempertahankan tindakan tak nak berpantang sebab dah makan set berpantang yang segala macam jenama ada di market sekarang ni.

ada juga yang kata..
kalau ikut doktor tak kena berpantang pun.
macamana nak bagi susu yang berkhasiat kepada si comel kalau makan tu berangin, makan ni sejuk..
itu tak boleh... dan ini ajelah  yang boleh ?


AMALAN SEMASA BERPANTANG MELECEHKAN

ramai yang tak sanggup melalui fasa berpantang sebab pada mereka leceh dan menyusahkan.
antaranya minum campuran herba yang rasanya pahit yang amat, memakai bengkung yang kena lilit-lilit dari depan rumah sampai pintu dapur atau kena bertungku pagi dan petang sedangkan masa tu lah nak berehat kan ?

Namun berdasarkan pengalaman saya, semua amalan berpantang dari saat melahirkan anak sehingga tamat tempoh 44 hari mempunyai maksud tersendiri serta kebaikan yang diperoleh b…

9 AGENDA BAGI IBU YANG BEKERJA DARI RUMAH SUPAYA BOLEH MENJADI SUPERMAK.

Image
bila dengar berita di TV
atau baca berita di suratkhabar
atau baca link yang kawan2 dok tepek di FB.
semuanya menakutkan.
bagaimana keselamatan anak-anak kita di luar sana.
sebab tu ramai wanita bekerjaya yang menjadi ibu dan dalam masa yang sama bekerja dari rumah.

kita bekerja.
mengharap pada pengasuh.
atau pada maid.
atau pada driver bas untuk ambik dan anta anak balik sekolah.
sejauh mana kepercayaan kita pada mereka.

kisah anak didera pengasuh
bukan cerita asing sekarang ni..





kita ingatkan bila anadalm rumah dah selamat.
rupa-rupanya tidak juga.

nampaknya anak-anak di rumah  sendiri pun perlukan  pengawasan parents.
cuba baca kisah ni.



seriau dibuatnya

rasa macam nak jadi bodyguard bila anak  nak ke mana-mana.
hantar anak-anak ke sekolah..
balik pun berjemput.
kat rumah kita ada tengok-tengokkan.
no more maid yang jaga anak-anak di rumah.

sebab tu...
sekarang ni ramai antara wanita bekerjaya yang memilih untuk bekerja dari rumah je..
boleh jaga anak sendiri.
dalam masa yang sama generate income.

mana tau r…