Posts

Showing posts from March, 2015

TEMPAT MENARIK DI MELAKA BUAT ANDA TAK MENYESAL BAWA ANAK-ANAK KE SINI.

Image
kalau ke melaka mana tempat wajib anda tuju ?
mana satu tempat menarik di melaka yang jadi pilihan anda ??

lately..
kami  jarang lepak shopping complex..
kesedaran timbul sejak GST nak apply ni..
chewah!!!

melainkan kat shopping complex ada POPULAR macam di TESCO
atau surau dia bersih dan cantik macam kat ANGSANA
atau pun sebab food court dia ada makanan best ... macam kat  PARKSON di MBMB tu. best banget burger bakar dia!!!
atau sebab nak cari BIG APPLE macam di KLUANG MALL.

kalau saja-saja nak jalan..
owh.. no..
dah lama saya tinggalkan amalan tu..

lagi pun kaki dah berapa kuat nak tawaf pasaraya dah gamaknya,,
makin tua kot!!!
opss...


kami kalau ke melaka..
especially bila ke air keroh.
memang selalu lepak taman rekreasi ayer keroh.

saya pernah juga buat entry mengenai aktiviti di yang ada kat sini.
boleh baca SINI

tapi.. bila anak-anak dah makin besar..
main water ball taklah mencabar sangat katanya.

jadi masing-masing cuba main kayak.
tak nak naik yang berdua dengan ayah..
nak bawak sorang satu.
lagi pun …

SET HAMIL HEBAT YANG MAMPU MEMBUATKAN ANDA BERPUASA PENUH SEPANJANG BULAN RAMADHAN.

Image
letih semasa hamil.
penat semasa mengandung.
kepenatan melampau.
apa agaknya set hamil yang sesuai untuk anda ?

senario biasa bagi ibu bekerja yang hamil.
yang suri rumah pun jangan ingat boleh duduk rehat je.
silap-silap lagi penat berbanding ibu bekerja.

saya sendiri akui..
walaupun tak pregnant.
tapi seharian di rumah lebih memenatkan berbanding di tempat kerja.

tapi..
lepas tonton video pengalaman pn. haridah sahri ni
rasa bersemangat pulak nak pregnant semula
eh! eh!
hehehe....
apa kaitan kan....

namun..
itulah senario biasa bagi ibu hamil.
apatah lagi kalau dalam masa yang sama masih menyusukan anak yang terdahulu.
yea.. saya sendiri alamai situasi tu.

mari kita tengok apa agaknya set hamil yang dimabil oleh pn. haridah.


                        ~SET HAMIL~



jika ingin mengambil pengalaman puan haridah sebagai panduan , nampaknya pengalaman hamil semasa berpuasa sangat mudah.




~ESP~





inilah ESP yang pn. haridah ambil daripada hari pertama berpuasa tu. 1 balang ESP ni diekstrak daripada 30kg soya non-GMO ta…

CARA HILANGKAN PARUT CHICKEN POX PALING BERKESAN SAMPAI ANDA PUN TAK SEDAR ANDA PERNAH TERKENA CHICKEN POX.

Image
sebut pasal chicken pox ..
kalau boleh ramai tak nak kena sakit ni.
bukan setakat  demamnya yang teruk..
tapi kesan parut tu..
horror betul!!!
dah tonton video bagaimana cara hilangkan parut chicken pox di atas ?

kalau saya jenis yang parut susah nak hilang ni macamana lah agaknya kan ?

so far saya dan anak-anak tak kena lagi chicken pox ni.
khabarnya , bila dah tua-tua baru nak kena ni keadaanya lagi teruk berbanding kalau kita kena masak kecik. komplikasinya lebih kronik seperti jangkitan pada paru-paru.

chicken pox tu apa sebenarnya ?
ada yang panggil cacar air.
kalau ada nama lain selain tu tak taulah pulak saya.






Chicken pox juga dikenali sebagai cacar air, jintungan atau bertih (mengikut dialek daerah). Ia disebabkan oleh virus Varicella (kumpulan virus herpes) dan amat mudah berjangkit. Ia berlaku pada semua peringkat umur, biasanya pada kanak-kanak.  normally kalau anak kena.. ia akan berjangkit pada adi-beradik yang lain dan seterusnya mak ayah pun boleh terkena jangkitan sekali. Ia lebih t…

ANAK CEREWET MAKAN. APA IBU PERLU BUAT UNTUK ELAK ANAK KURUS MELIDI ?

Image
RAMADHAN 2013

kali pertama saya kenalkan anak saya dengan meal shakes.
setiap kali sahur saya bancuh.
sebelum tidur kalau rajin saya bancuh jugak untuk anak-anak.
tapi kali ni saya fokus pada anak perempuan saja..
sebab anak cerewet makan. memilih sangat-sangat..
sebab tu agaknya kurus yang amat.


alhamdulillah..
dia berjaya puasa penuh.
tiap-tiap hari menapak 2-3 kali ke rumah di tingkat 3
sebab balik sekolah kebangasaan..
pergi pulak sekolah agama

bangun sahur memang tak pernah miss meal shakes.
sebelum ni kalau sahur dia tak lalu makan
tapi berbeza ramadhan tahun 2013.

dia pulak yang berselera makan setiap kali bangun sahur.
orang lain biasa-biasa je..
macam tu jugak masa berbuka puasa.
selera dia lain macam lah.

dan yang paling mengejutkan.
selepas bulan puasa tahun tu
berat dia naik 2kg.

syukur sangat masa tu.

dan ..
kalau nak tau.
dia ni jenis kulit tak tahan peluh.
dia akan naik macam kurap tu.

selama ni sapu krim klinik je.
pernah sampai ambik injection.

pelik,,
lepas ambik meal shakes kulit dia semakin bai…

HAID TIDAK TERATUR PUNCA WANITA NAIK ANGIN TIDAK TENTU PASAL.

Image
"15 hb  januari 2014 adalah kali terakhir saya period. hingga kini selepas 1 tahun, masih tidak datang haid"
HAID TIDAK TERATUR ???
apa agaknya anda fikirkan jika keadaan tersebut berlaku kepada anda ? jika anda sedang merancang untuk menimang cahaya mata, masalah haid tidak teratur memang akan mendatangkan masalah kepada anda. 


Sudahlah sukar hamil .
emosi juga tidak stabil.
Menurut Perunding Obstetrik dan Sakit Puan Pusat Perubatan Pantai Cheras, Dr Suriati Akmal Mahari, kitaran haid yang tidak menentu antara gejala menunjukkan seseorang wanita itu mungkin mengalami sindrom ovari polisistik (PCOS), punca lazim menyebabkan seseorang itu kurang subur. 
“PCOS adalah satu keadaan penyakit sistem reproduksi yang berlaku ketidakseimbangan hormon dalam badan yang memberi kesan terhadap kitaran haid dan ovulasi. 
Kajian menunjukkan 90 peratus wanita yang mengalami haid tidak teratur mengalami PCOS dan 30 peratus yang tidak mengalami haid langsung didapati mengidap PCOS. 
ramai memandang rem…

LELAKI BOTAK PALING MENGGODA. TAPI, KALAU WANITA YANG BOTAK ?

Image
jangan sesekali menawarkan shampoo rambut pada lelaki botak. kerana kemungkinan anda akan makan bubur sebulan. gara-gara.. tidak peka isu semasa. zaman ini, melihat lelaki botak pada usia muda bukan lagi perkara asing. ada juga yang beranggapan, lelaki botak paling menggoda.


"Kajianmendapati lelaki botak bersifat lebih dominan, lebih maskulin dan sesuai untuk menjadi pemimpin"
WAH!!! fakta ini memang MENARIK. teruskan pembacaan anda..

ini bermula apabila seorang penyelidik, Albert Mannes,  memutuskan untuk membotakkan kepalanya apabila mula mengalami masalah keguguran rambut di usia 30-an. Beliau dapati ramai yang melayannya dengan cara berbeza dan mula berfikir untuk membuat kajian berhubung senario tersebut.




Dalam ujian pertama,  beliau menunjukkan gambar peserta lelaki dengan kepala botak dan peserta yang mempunyai rambut.
Undian jelas memihak kepada si botak dengan statistik yang tinggi berbanding lelaki berambut.

Dalam ujian kedua, Mannes menunjukkan seorang lelaki mempunyai rambu…

CARA MEMBERSIHKAN BAJU KOTOR TERKENA COLOUR CRAYON SELEPAS SABUN CUCIAN BIASA TAK MAMPU HILANGKAN KESAN.

Image
kali pertama lepaskan anak ke sekolah apa perasaan ibu-ibu ye ?

risau..
takut..
gembira sebab anak bersetuju nak mulakan persekolahan pada umur awal.
rasa kekok.. anak dah besar rupanya



bila anak dah mula pakai uniform sekolah..
mak ayah dah kena pandai juga cari cara membersihkan baju kotor anak yang terkena segala macam kotoran di sekolah.

pengalaman saya..
anak pertama takde masalah hari pertama tinggalkan dia di sekolah.
memang  takde masalah langsung.

lain cerita dengan anak ke 2- si kembar..
haru biru minggu pertama anta dia ke sekolah.
habis ditariknya tudung tok dia..
tak kasi balik gamaknya..

tapi seminggu pertama je macam tu
minggu ke 2 ok dah anak-anak.
sebab dah dapat banyak kawan.

namun..
ada satu masalah yang paling digeruni selain daripada anak menangis di tadika.

apa dia tu ???
haa... kes baju kotor macam gambar kat bawah ni.



padahal baru masuk bulan ke2 sekolah
baju pulak ada berapa pasang je kan..

kalau baju sekolah  memang ada mak2 yang beli 5 pasang terus.
tahan untuk seminggu katanya

tapi…