Posts

Showing posts from January, 2015

DILEMMA IBU MEMPUNYAI BAYI PRAMATANG

Image
layan dulu video ni..


.

untung ibu muda kita ni kan?? mempunyai bayi 

siapa yang ada pengalaman melahirkan anak pramatang mesti mengalami dilemma yang sama seperti ibu muda ini.

pengalaman saya melahirkan si kembar, pramatang juga... cukup mencabar. apatah lagi si kembar ada G6PD pulak...

malangnya, masa tu saya takde pendedahan mengenai set menyusu dan set bersalin selain daripada jamu dan ubatan lain yang dijual di toko-toko jamu.

alhamdulillah..
ibu muda kita ni berjaya melalui tempoh berpantang dengan sihat.

dan apa yang paling membuat saya terharu ialah , apabila si ibu muda ini menyatakan bahawa keutamaan bagi dia ialah untuk menyusukan bayi.

bagi yang pertama kali dengar pramatang mesti tertanya-tanya kan?
atau masa saya di hospital dulu,nurse sebut sebagai pre-matured atau PREM.


APAKAH ITU BAYI PRAMATANG


Dalam terma perubatan, kelahiran pramatang berlaku apabila bayi anda dilahirkan sebelum lengkap minggu ke-37 kehamilan.Dianggarkan bahawa 5 peratus daripada kelahiran adalah pramatang. B…

ANAK SAKIT : 4 TIPS MUDAH BAGI IBU YANG BEKERJA

Image
11 januari 2015  dan  12 januari 2015
-----------------------------------------

tarikh keramat bagi mak ayah yang mempunyai anak yang  masuk darjah 1, mahu pun anak yang pertama kali menjejakkan kaki ke tadika. janganlah sampai anak sakit pada tarikh keramat tu. doa mak ayah..dan semoga anak2 tabah menghadapi hari pertama persekolahan mereka.

mana taknya..
beberapa adegan yang memang kita jangkakan akan nampak pada sesi awal persekolahan..
akan terserlah pada hari ini..

sesi tarik menarik antara mak dengan anak
sesi menangis 
sesi pujuk memujuk

namun..
tak kurang juga anak-anak yang terlalu excited
sebab dapat kawan-kawan baru

bagi saya..
setelah pengalaman menghantar 3 orang anak ke tadika@darjah 1 dilalui..
senario di atas adalah normal bagi kami sekeluarga





cuma tidak normalnya..bila..
bila anak dihantar ke pusat jagaan selepas sekolah

anak kami  selalu demam
cirit-birit

mungkin ini perubahan bagi anak-anak
sebab sebelum ni.. 
tok yang jaga
dan tak bercampur dengan orang lain

satu perkara yang kita sebaga…