Posts

Showing posts from November, 2014

MOTIVASI DIRI : LA TAHZAN INNALLAHA MA'ANA WAHAI KAKAK..

Image
alhamdulillah.. lega dengar suara si kakak..
tiada nada  sedih dalam suaranya.

bila si kakak call ibu
suruh ibu tunggu, 
sekejap lagi ayah sampai ambik ibu kat office
kita ke sekolah sama-sama katanya
sungguh.. suara itu memberi motivasi diri pada ibu

masa tu result UPSR dah pun kami terima melalui SMS

KAKAK

20 tahun yang lalu
ibu menangis sepanjang minggu gara-gara keputusan PMR
yang mana subjek sains dapat C, secara automatik tak layak kekal di SBP.
mana mau diletak muka ni...
nak sekolah dekat mana pulak ??

hari ini...
si kakak yang sentiasa dapat 5A setiap kali peperiksaan
trial pun dapat 5A
tiba-tiba hari ini bila UPSR keluar hanya dapat 4A1B

apa perasaan anak ??
apa perasaan ibu ??

tipulah kalau kata si kakak tak sedih
tipulah kalau kata ibu tak frust 

KAKAK...

dengar yea apa ibu nak beritahu ..

KITA MERANCANG DENGAN BAIK, NAMUN ALLAH RANCANG LEBIH BAIK

ingat kisah ibu 20 tahun yang lepas
kalaulah IBU masih di SBP itu
ibu akan masih kekal di science stream
dan akan masih ambik subjek sains yang ibu tak suk…

PESAKIT ASMA TAK NAK DAPAT KESAN SAMPINGAN AKIBAT KERAP SEDUT NEBULIZER, JADI BAGAIMANA ???

Image
ada yang panggil lelah.. semput.. asma..  semuanya refer pada benda yang sama dan anda akan dipanggil sebagai pesakit asma
masa sekolah..  masa belajar kat U...  memang ada beberapa orang kawan yang memang ada asma ni.. sampai ada yang masuk wad


antara yang biasa saya dengar pasal asma  : tak boleh minum air batu tak boleh sejuk tak boleh kena habuk memang dari kecik ada asthma
bahaya... katanya sebab  .. tiba2 je boleh kena asthma ni..  dan ubat sentiasa kena ada dalam simpanan
biasalah... masa tu  saya tak ambik endah pun.. yelah... kita bukan ada asthma pun kan!! even masa anak2 saya  doktor suspect ada asthma pun saya tak menghadapi situasi yang betul2 dikenal pasti sebagai asma.




meh kita tengok dulu fakta mengenai asma :
"Common symptoms include wheezingcoughing, chest tightness, and shortness of breath"
Asthma is thought to be caused by a combination of genetic and environmental factors. Its diagnosis is usually based on the pattern of symptoms, response to therapy over time and

JERAWAT DI MUKA MASA DATANG BULAN TINGGAL BEKAS SUSAH NAK HILANG ? INI PENYELESAIANNYA.

Image
masalah normal bila kaum wanita datang haid kan ??? masa nilah jerawat nak datang!!!
jerawat di mana ?
jerawat di muka ?
jerawat di dagu..
di dahi..
 atau di pipi ? OMG!!!!
macam saya sebelum ni.. bila datang haid/ period memang naik jerawat asyik2 naik di dagu je
tempat lain dia tak berkenan kot! alahai !
macam takde tempat lain pulak.. eh.. tapi kalau naik kat  tempat lain pun saya tak nak.. huhuhuhu..

dah 3 bulan "dia" naik segar bugar di di dagu saja setiap kali period. sebelum ni ada baca tips.. dan hasil perbincangan dengan kawan2 . 
kata mereka... seminggu sebelum perjod tu kita  kena  basuh muka bersih2 dengan lebih kerap. 

so saya pun apa lagi.. kali ni seminggu sebelum period dok tonyoh kat dagu ajelah.



fuh...lega.. kali ni memang tak naik jerawat  di dagu..
 TAPI... 2 , 3 hari lepas period dia naik kat tempat lain pulak daaa.. kat dahi... huhuhuhu.. lagi strategik suami saya kata, dari jauh dah nampak jelas  umpama spot light
WHATEVER !!! 

tapi kenapa yea ada di antara kita yang hari2 biasa takd…