Posts

Showing posts from February, 2014

VITAMIN C DAN E : TINGGI KANDUNGAN ANTI-OKSIDA

Image
APAKAH RADIKAL BEBAS????
radikal bebas adalah atom atau molekul yang sangat aktif  dan tidak stabil kerana mempunyai 1 elektrondan tidak berpasangan dalam strukturnya.

BAHAYAKAH ????
Radikal bebas mengganggu fungsi sel... dan radikal bebas juga menyebabkan sel tidak dapat berfungsi secara normal dan menyebabkan terjadinya penyakit matabolic seperti diabetis, stroke, darah tinggi , sakit jantung bahkan kanser juga.
berdasarkan rekod WHO (World Health Organization) , penyakit jantung, kanser , diabetis dan penyakit kronik yang lain telah meragut lebih daripada 24 juta nyawa setiap tahun ...


APAKAH PENYEBAB RADIKAL BEBAS  ???

radikal bebas terjadi adalah pengambilan daripada makanan berlemak. ataupun berpunca daripada asap rokok. 



BAGAIMANA MELAWAN RADIKAL BEBAS ???

ialah dengan mengambil sumber makanan beroksida tinggi.



namun, rangkaian produk SHAKLEE juga menawarkan supplement yang mengandungi anti-oksidan yang tinggi seperti Vitamin C dan Vitamin E.





sebiji Vitamin E Complex SHAKLEE (400IU)
=
 Ik…

KENAPA PERLU AMBIK SUPPLEMENT ????

Image
"Saya sihat je Saya takde sakit kronik Ini semua strategi business ni...  buat apa berhabis  duit dengan supplement semua ni ??  uolls nak jual, macam2lah uolls cakap kan.."
Wah... macam2 punya jawapan  ada kan Semua orang berhak bagi jawapan, pandangan, idea...  termasuklah saya..   meh dengar cerita saya pulak !!!!

******************************************************
Dulu saya macam itu juga.. nak beli supplement berkira.. even untuk anak2 pun..kesian kan diaorng.. paling canggih diaorng saya belikan vitamin c jelah... Kebetulan anak2 sejak masuk sekolah, kesihatan ok.. masa kecik memanglah selalu sakit .. saya fikir itu normal sebab  immune system diaorng x kuat lagi..
Awal tahun 2013, mengubah segalanya... Saya dapat transfer tempat keje. Kat tempat keje baru, beza sangat kalau nak dibandingkan dengan tempat keje lama... keje yang tak pernah habis, masa yang tak pernah cukup, tempat tinggal baru, sekolah anak2 baru, kawan2 baru... masa tu semua serba stress. Tapi stress tu saya x …

KENAPA "NO PHOSPHATES" ???

Image
mop lantai saya pakai Basic H2 Shaklee ni.. basuh cermin muka  basuh sinki basuh cermin tingkap
bersihkan dalam microwave
just few drops.. buih banyak... kalau tak, takkan husband saya x nak dah tolong mop lantai.. katanya penat... sebab buih banyak sangat... hehehe.. terlebih tuanglah tu.. kan dah kata.. just a few drops... 

kalau masa belajar sains dulu, yang saya faham, banyak buih lagi eloklah kan.. sebab molekul2 kotoran tu akan keluar dengan lebih mudah sebab di tolak oleh molekul sabun yang banyak.. eh.. betul ke? namanya molekul ?? hahaha.. tapi semua paham kan saya nak bagitau apa....

setakat ni, memang saya puas hatilah.. walaupun dia takde bau2an wangi macam jenama yang biasa saya guna sebelum ni.. dan saya perasan, walaupun dia tiada bau, tapi bau hapak mop tu tak tertinggal selepas mop lantai.




macam2 boleh buat dengan basic H2 SHAKLEE ni... benda2 berminyak semua boleh pakai ni... even kuali periuk yang berminyak sangat pun boleh sental dengan Basic H2.



PHOSPHATES ??????


fosfat tu …

KENAPA PERLU KURUS????

Image
Perlukah kurus itu???  Saya x kisah... macam ni pun dah ok..   husband x cakap apa pun ?  Memang adik beradik saya jenis macam ni..   asal sihat oklah... 
macam2 alasan kalau x nak kurus kan???  jangan kata orang lain...  saya pun dulu fikir macam ni jugak...  hehehe..

tapi kalau yang nak kurus pulak...  macam2  jugak sebabnya..  baju saya banyak dah tak muat.. itu tandanya saiz semakin membesar.  Husband asyik tegur je...  atau saya memang nekad untuk kurus dan langsing macam artis X... 
Masing2 ada faktor masing2 , kenapa mau kurus.  Tapi kita  sedar tak??  ada sebab yang lebih penting untuk kita kurus selain daripada sebab untuk kecantikan fizikal dan luaran semata-mata???  apa dia ???? Iye... kita perlu kurus atas faktor KESIHATAN
Kurus bukan bermakna kita jadi macam tengkorak berjalan..  hehehe..  kita hanya perlu mendapatkan berat badan yang ideal.
An ideal weight is one that you can mantain , that allows you to be active, enables  you to have energh throughout the day, and lets you sleep at night.
K…