Posts

Showing posts from February, 2011

KAMALODGE, TAIPING

Image
pernah dengar mengenai bukit larut? taiping? tasik taiping? mrsm taiping? penjara taiping? zoo taiping? muzium taiping? haa.... bukit larut kat area2 tu jugaklah...
buat apa nak pergi bukit tu? oh... jawapannya macam2 kita boleh tengok. kat kaki bukit tu ada air terjun, kalau tak nak mandi boleh naik atas bukit larut tu. jeep disediakan tapi kena bayarlah.. kat atas bukit larut lagi ada macam2... kena sendiri pergi tengok baru tau keindahnnya bagaimana...
salah satu tempat yang paling tenang untuk bermalam adalah di kaki bukit larut. ada sebuah penginapan, KAMALODGE. memang sesuai kalau nak lari dari hiruk pikuk di luar sana. dan yang paling kool di KAMALODGE ialah kolam dia. enjoy the above pictures ...


SYAZA PULAK MAIN LOGICO PICCOLO....

Image
let the picture talking...












hurry! grab one for your kid now! do email me at azlinahmdn@yahoo.com for any inquiries.

SYAZA'S KUCI...

Image
My kids just got a kitten from my colleague. they named it as KUCI. a cute kitten right? they promised to study hard after got a cat, hopefully so! bukan janji2 manis yaa....
last week, kami "membeli belah" barangan kucing dari bekas makanannya, bekas membuangnya, makanannya hinggalah ke shampoo. hari tu jugaklah kami tahu ada makanan kucing yang halal rupa2nya... produk malaysia tau!
sejak tu jugak kami sekeluarga berjinak2 dengan pet shop. hehehe... mula belajar tengok produk jagaan kucing. rupa2 nya macam2 ada... cuma sediakan duit sajer... mau taknya... shampoo dia lagi mahal daripada shampoo manusia.
black wood? produk tu bagus sangat ke untuk kucing? itu yang disyorkan oleh tauke kedai pet shop tu atau agenda dia nak melakukan barang kat kedai dia? kalau bloggers lain pernah cuba bg black wood nie kat kucing bagitaulah yer keberkesanannya...boleh kita share info sama2.
anak2... kamu yang bela kucing, ibu yang susah hati... anyway, tak sabar tengok KUCI membesar, membesar …

LOGICO PICCOLO

Image
i just bought it 5 days ago for my kids. for me, it's really a fun game from GROLIER. thank you GROLIER for these well worth purchases. see how it works?



kat dalam kotak tu, ada lebihkurang 360 cards yang mana satu kad mewakili 1 game. ada kategori matematik, english, iq test dan something like to foster our child's concentration. dik nan pun rambang mata nak main kad yang mana satu malam nie...


ermm... nampaknya malam nie dik nan nak main game matematik. dia kata nak buat sifir. tgk tu.. khusyuk betul. tgk macamana dik nan main. soalan 2X2 button warna merah. jawapan dia adalah 4. so, dik nan letakkan button merah kat no.4. senang kan.... kat mana pulak dik nan nak letak button warna kuning tu ?

akhirnya... dik nan dah siap. dik nan cuma terbalikkan kad tu sebab jawapan ada di belah belakang kad dan bandingkan warna buttton jawapan dia dia dengan jawapan yang diberikan. cuba tengok gambar kat atas.. dik nan salah jawap daa....soalan 9X2 jawapan dia bukan button warna biru ti…

BARBEQUE WITHOUT SMOKE....

Image
weekend2 macam nie syok gak kalau dapat pergi berkelah sambil berBBQ, malangnya takde pantai yang berdekatan kat sini. nak pergi berkelah kat air terjun, takut ngan kencing tikus pulak. maka, kami berBBQ kat rumah ajerlah.. kali nie, kami guna arang yang dibeli dari GIANT. memang berbaloilah beli arang jenis nie. jenis macamana? kami ada letakkan gambar di atas. itulah rupa arang yang dibeli. memang "less Smoke" seperti yang ditulis kat bungkusan luar arang tu. bukan setakat less smoke, tapi tahan lama. jimatlah sikit budget kalau nak berBBQ sakan. yang berdaun pisang tu, kitaorang letakkan kuah ayam tu dengan petai. dan kemudian bakar.pergh.... memang terangkatlah menu hari tu. tapi, ada sikit kureng dalam menu kami sebab takde timun. lepas makan benda yang bakar2 nie, kena makan timun sebab makanan yang terbakar tadi dah pun berkarbon. karbon nie boleh menyebabkan kanser. hanya timun ajer boleh neutralisekan balik karbon nie. sebab tu lepas makan sate kita kena makan timun. …

Jom TERJAH Blog AKU: Foto Menarik : Peninggalan Rasulullah Part 2

ANAK SAPALAH DIA NIE???

Image
I LIKE THIS GUY??? WHO IS HE ACTUALLY? banyak lagi video dia nie dalam youtube. kalau nak lagi senang, terus click kat sini, macam2 klip dia letak. i like his style. kelakar jenis membunuh betul dia punya statement...

SAPA SUKA MAKAN NANGKA???

Image
Tu dia.... nangka 1 lori. sape2 yang gila makan nangka macam kami sekeluarga confirm berhenti tepi jalan untuk beli nangka diaorang nie. semuanya masih lagi fresh.
ada 2 jenis nangka yang dioarang nie jual 1 jenis yang kunig terang, 1 lagi yang tak berapa nak kuning sangat tu... tak taulah pulak apa nama saintifik bagi kedua jenis nangka ni... tapi memnag puas hatilah...
1 kg, RM6. tapi diaorang jual dalam paket2 kecil, 1 paket RM2.kalau beli 3 paket RM5. dapat diskaun lagi tu... kitaorang tanya gak kat peniaga nie, "semua nangka nie tanam sendiri ke?", tapi mereka jawab semua nangka nie beli dari orang lain, mereka hanya jual semula jer..panduan untuk membeli ; yang warna tak berapa nak kuning tu lebih manis daripada yang warna kuning terang, harga boleh tawar ke??? itu kena cuba sendiri sebab kami sendiri tak sempat nak tawar harga dek kerana suka sangat dapat 3 paket RM5 jer......kat mana? sape2 dok alor star, boleh pi... dekat jer... diaorang ni meniaga kat tepi jalan…

KESIAN SYAZA...

Image
ish! ish! ish! kesiannya.... so entri kali nie untuk akaklah pulak selepas entri untuk afiq dan nan. jangan merajuk ok! so, untuk blogger2 yang lain, kalau nak tau lebih lanjut pasal syaza boleh try click kat link nie

sorrylah syaza, ibu tak sempat gak nak buat post baru pasal akak, so, kita link2 kan jerlah... boleh gitu???







JOIN "BLOG KEMBAR"

Image
SALAM MAULIDUR RASUL

Bagi melengkapkan aktiviti terkini saya iaitu dengan men'join' kan diri dalam BLOG KEMBAR,maka tercetuslah entri nie...

bagi menambahkan perisa entri ini jugak, maka puaslah dibelek gambar2 lama yang ada dalam laptop . konon2nya nak cari gambar yang sesuailah sebab SI KEMBAR (AFIQ DAN AFNAN) dah pun masuk darjah 2 dah tahun nie. Besar dah pun kalau nak dibandingkan dengan twin blogger2 lain yang masih gebu2 dan comei2 gitu.. afiq dan nan pulak dah semakin hilang kegebuannya... yang tinggal hanya "comot" kot sekarang nie... hehehe......
kronologi gambar adalah dari yang terkini hinggalah membawa kepada kenangan 8 tahun yang lepas .... so, apa lagi... LAYAN!!!!!!!!!

berhimpit2 duduk pun takpe asal dapat duduk sebelah ibu. raya cina, 2010

one big family. BIG ENOUGH????



hari pertama, masuk darjah 1. nasib baik dapat tukar kelas yang sama... maka mudahlah urusan si ayah untuk ambik mereka2 nie balik dari sekolah...



pejam celik, pejam celik dah 7 tahun …

CONTEST KUCING PALING COMEL

Image
CONTEST KUCING PALING COMEL


MEMANDANGKAN ANAK2 SAYA SEMUNYA GILA KUCING, MAKA saya nak join jugak CONTEST INI...... ENJOY THE PICTURES...















Saya berminat untuk tag 1) syahridah 2) syaza 3) afiq

GEGAR 1,000 BLOG OLEH BEN ASHAARI

Image
SAYA SOKONG DUNIA BLOG dan SAYA SUKA KERANA SAYA MINAT MENULIS DAN MEMBACA BLOG! ANDA BAGAIMANA? Mari blogger sekelian alam, kita kasi GEGAR sama BEN ASHAARI punya GEGAR 1,000 BLOG...





STUDY ACCOUNTING EFFECTIVELY!!!!

Image
This post is specially dedicated to all my students especially for those who are taking PA101- Fundamentals of Accounting and PA201-Financial Accounting 1.

accounting can be an easy subject but it needs practice. so, here are some tips for the students, how they can study accounting effectively.

1. review all the materials you have covered in the course. especially lecture notes which I've given you during this course. it can be lengthy but if you have been working with the materials it shouldn't take long.

2. make sure you come to the test/final exam preparation class.

3. set up a study team. and after that you will be better prepared for any questions that may be asked.

4. ask questions if there is any materials that you are not sure of. approach me or ask your friend in the class.

5. sorry to disappoint you, but accounting isn't like math.

6. take some satisfaction in the fact that you're doing something difficult. even though accounting is a marketable skills, it's …

ADA APA DENGAN KUALA KEDAH?

Image
masa zaman sekolah dulu2, subjek sejarah adalah subjek yang paling tak disukai, hakikatnya melawat tempat bersejarah adalah sesuatu yang berbeza dengan subjek sejarah. seeing is believing...

kuala kedah , selain terkenal dengan kota kuala kedah, juga merupakan sumber mendapatkan ikan dan segala jenis makanan laut dengan harga borong. tak jauh darikota kuala kedah nie ada satu jeti. ramai orang tunggu nelayan baru balik dari laut kat jeti ni semata-mata nak beli ikan dengan harga yang jauh lebih murah.




anak2 kepenatan menunggu ibu dan ayah membeli ikan. sambil tu membelek kucing yang ada kat situ.


tak sampai 20 minit, jualan makcik nie langsai... tu yang khusyuk sangat mengira duit tu....


ikan penuh satu bekas tu, cuma RM6 jer... murah giler.... jenis ikan tak taulah pulak...

0rang ramai berkerumun melihat ikan yang dijual oleh peniaga sambil berebut-rebut mendapatkan bekalan ikan fresh.


posing lagi.....sementara menunggu bekalan ikan yang lain pulak sampai. kalau lapar, jalan kaki ta…