Posts

PART 3 : KALAU BUKAN MENINGITIS , APA PULAK SAKIT SEBENAR ?

Image
untuk penceritaan lebih jelas, boleh rujuk di link berikut :

PART 1
PART 2



8 NOVEMBER 2015

semalaman tidur di wad, bukanlah sesuatu yang selesa bagi akak.
pastinya parents lain yang duduk di wad yang sama dengan nan ni macam tu jugak.





nan dirujuk ke pakar kanak-kanak.
sebelah kanan katil nan, ada budak perempuan dalam lingkungan umur 3-4 tahun.
semput.
menangis sepanjang malam.
kesian akak tengok ibunya..
terpaksa dukung pujuk anak sepanjang malam.



katil depan hujung belah kanan, 
budak lelaki demam denggi.
dah besar jugak..
nenek yang teman dalam wad.


ada yang baby demam kuning.
comel sangat-sangat baby tu.



alhamdulillah..
1 malam tanpa sawan berulang.
wayar melilit-lilit kat tangan nan masih ada.


semalam, bila ujian daripada lumbar puncture menunjukkan tiada kuman, 
maka doktor mula bertanya soalan-soalan lain mengenai nan.


ada pernah jatuh ? tak
kot-kotlah pernah jatuh kat sekolah, nan pun jawab takde.
doktor risau kalau-kalau pernah ada kecederaan di kepala sebelum-sebelum ni.



ada tanda lahir ?
ada.
doktor t…

PART 2 : LUMBAR PUNCTURE (PROSEDUR PEMERIKSAAN CECAIR SELAPUT OTAK)

Image
boleh baca PART 1 dulu..
nak bagi clear dengan cerita macamana kami boleh sampai ke HSI ?


7 NOVEMBER 2015

selepas 2 jam perjalanan menaiki ambulans dari hospital mersing ke HSI, johor bahru,
nad admit ke wad 8D.



ikut je mana "nurse lelaki"bawak kami.. 
hadui..
akak tak tau apa namanya nak panggil  nurse macam ni,
mungkin boleh panggil abang nurse.
a,ah..
dengan nan duduk atas wheel chair, dan akhir kami tiba di dalam wad.



masa ni, nan dah tak demam sangat.
dah segar macam takde apa-apa jadi.


akak ?
masih pandang sekeliling dengan pandangan kosong.
cuma mampu baca yassin sepanjang perjalanan ke JB.



tak lama lepas kami tiba di wad,
akak tak ingat berapa ramai doktor yang interview akak.


ada yang datang sorang, ada yang sekumpulan doktor termasuk doktor pelatih kerumun katil nan.


semua soalan yang ditanya, lebih kurang sama je
"macamana keadaan nan masa kejadian yang dipanggil sawan tu"
dan akak tak dapat nak cerita semua..
bukan tak nak cerita, tapi kalau boleh tak nak ingat 2-3 minit yan…

PART 1 : SUBUH YANG TAK MUNGKIN KAMI SEKELUARGA LUPA

Image
ye..
akak  simpan cerita ini dah lama..
lebih kurang 2 tahun lebih.
akak cari masa untuk  cari kekuatan, dan kongsikan kisah nan.

memandangkan ramai yang bertanya, malah ada yang PM nak tanya mengenai sakit anak..
so, akak decide untuk share dengan semua episod awal anak kesayangan sebelum disahkan menghidap EPILEPSI. 



6 NOVEMBER 2015

lebih kurang seminggu sebelum result UPSR nan  keluar, 
petang tu  nan mengadu, dia kata macam nak demam.
masa tu petang jumaat..
hari cuti, jadi rutin biasa memang berjalan-jalan.
tapi sebaik saja nan kata nak demam, kami bergegas balik rumah.
biasanya nan kalau demam, suhu badan akan jadi panas dalam masa yang singkat.


malam tu, nan masih demam.
susah nak makan ubat ?
memang dari dulu itulah nan.
nak kasi makan ubat demam pun menolak.


badan masih dijelum sepanjang malam.
suhu badan turun naik.
sepanjang malam memang kami sekeluarga tidur je di ruang tamu, 
akak tidur di sebelah nan sepanjang malam.
kali ni nan demam, tanpa batuk atau pun selsema.



7 NOVEMBER 2015

akak terjaga…

SELAMATKAH SHAKLEE UNTUK DIGUNAKAN ?

Image
korang buat apa ye sebelum cuba apa-apa jenama produk ?
.
.
google tengok review pengguna terdahulu ?
tengok jenama tu dah berapa lama dalam pasaran ?
siapa founder ?
testimoni ?
harga ?
.
.
apa yang akak listkan kat atas tu, semua pun akak buat.
tapi hari ni akak nak share 1 lagi tips pemilihan produk jenama baru yang korang tak pernah guna.
.
.
logiknya, sebelum sesuatu produk dipasarkan kepada pengguna, pemilik mesti pastikan yang produk tersebut betul- betul selamat dan berkesan.
.
.
sebab apa ? kalau syarikat pengeluar takde buat proses yang ini,  umpamanya mereka menabur pasir di periuk nasi sendiri. lambat laun kalau produk hampeh, ia akan berbalik semula kepada pemilik produk. tak gitu ? . . kalau elok pengguna akan share dengan kawan- kawan dia. bukan setakat tu jea.. pengguna sharing di media sosial pun dah boleh tahap viral. untung kan ? yang up post tu tak mintak pun dibayar, jimat marketing cost kat situ. itu kalau produk elok lah.. . . tapi kalau produk tak elok pun, pun kena viral jugak. sapa yang rugi…

MACAMANA JADI AHLI SHAKLEE ?

Image
macamana nak jadi ahli ? apa boleh dibuat selepas jadi ahli ?
.
. yang paling best, ialah..
boleh order barang terus dari shaklee.
tak perlu melalui pengedar lain.
.
.
harga produk selepas jadi ahli ?
dah tentu lah layak dapat harga ahli.
bukan harga retail ok ! penjimatan sehingga 20%. .
.
nak order ?
senang sangat- sangat.
melalui website boleh,
nak call shaklee pun boleh.
sediakan debit / credit card je.
.
.
tiada pembelian minimum.
shaklee akan kenakan caj penghantaran sebanyak rm10.60.
kalau pandai atur order, shaklee akan bagi free postage jugak (yang ni akak buat kelas khas untuk ahli sahaja).
.
.
sapa yang jadi downline akak, biasanya akak akan ajar cara untuk order dari A-Z.
akak bagi step by step.
senang kerja uolss.
.
.
berminat nak jadi ahli ? RM79.50 saja.. . . klik link di bawah
www.wasap.my/60137755256










RESEPI TELUR REBUS TIGA SUKU MASAK

Image
amboi ! amboi !
kemain..
pergi hotel, kopitiam menu ni kau order ye!
lepas ni buat je sendiri kat rumah.
😅
.
.



caranya mudah yahamat !!
.
.
1. didihkan air dalam periuk.
2. tutup api dapur.
3. masukkan telur yang bersuhu bilik ke dalam periuk tadi.
4. peramkan telur selama 9 minit di dalam periuk.tutup periuk.
5. keluarkan telur
6. hidangkan dengan kicap berserta lada sulah.
.
.
mulakan suapan dengan bismillah.
.
.
lepas ni jangan malas-malas dah nak buat sendiri ye menu ni.
ada jugak saya terbaca cadangan rakan-rakan di FB.
katanya , beli je bekas untuk rendam telur dalam air panas di DIY.
ok.. nanti kita pi cari yea.
.
.
kalau saya prefer telur 3 suku masak.
yang sukakan telur setengah masak, boleh lah rendamkan telur tu dalam air panas  7 minit sahaja.
ikut lah selera masing-masing ye !



CARA URUT BAYI DENGAN BETUL

Image
untuk afiq nan masa kecik, minyak gamat pun doktor tak bagi sapu.
apatah lagi minyak yuyi dan seangkatan dengannya.
.
.
orang kita pulak tu memang tak lari dengan minyak - minyak baby ni.
elak kembung katanya.
.
.
puas ibu mikir.
minyak apa nak disapu budak 2 orang ni.
.
.
last choice..
entah membantu atau tidak.
masa tu ibu belikan minyak kayu putih johnson punya.
.
.
cuba .. cuba.. jaya..
maka sampai ke besar lah dengan minyak kayu putih tu.
nak urut ke, sekadar sapu kat perut ke..semua pun pakai minyak yang satu tu lah.
.
.
kalau dari dulu wujud shaklee baby oil dan kalau lah akak kenal awal herbal blend, tentu takde masalah.
sapukan aje..
.
.
itulah serba sedikit kerisauan masa akak dapat anak yang ada G6PD.
semua bahan yang ada dalam produk yang digunakan memang kena kena berhati-hati.



dengan menggunakan Shakleebaby Massage Oil   bolehlah anda mengurut bayi anda selepas ini.
.
.

saya kongsikan step-by-step urutan bayi dengan anda.
.
.
step #8 tu kalau buat kat afiq nan masa kecik-kecik mengeliat-mengeliat dorang.