Followers

Sunday, November 20, 2016

DIET CARA MUDAH BAGI ORANG MALAS


orang sekarang kan.
katanya nak dpt berat badan ideal.
nak kurus.
tapi kebanyakan dprd mereka  malas bak ikut aturan yg betul.



huhuhu...
jangan kata orang lain..
akak pun malas jugak kadang2 nak bersenam 3 x seminggu..
mana taknya.
balik keje pukul 5.
sampai rumah terus masak.
weeekend pulak penuh dengan aktiviti kemas rumah.
huhuhu...
paham2 aje lah kan !



so..
hari ni akak sharekan cara mudah untuk kurangkan berat badan.
yea !
kita mulakan dgn sesuatu yg mudah  supaya ia boleh dimulakan serta merta.
ok..
serta merta tau !






PERTAMA
GANTIKAN NASI LEMAK DENGAN BUBUR @ OAT.


tambahlah buah supaya pelbagai rasanya kan !

opss..
boleh cuba dengan overnight oat.
boleh tengok resepi overnight oat best2  di sini.
https://www.buzzfeed.com/samimain/delicious-ways-to-make-overnight-oats






KEDUA
TEH HIJAU GANTI KOPI

tukar kepada sesuatu yg kurang manis dan minuman yg sihat.

secawan teh hijau mampu meningkatkan mood dan membuat anda rasa fresh untuk bekerja.


kalu cinch tea..
bukan setakay teh hijau je dalam tu..
red tea pun ada .
yg penting..less sugar !

dan beri tenaga ..




gambar ehsan mat gebu


KETIGA
AIR KURANGKAN  SELERA


tak percaya ?
cuba minum air dulu sebelum makan ?
mesti lebih cepat kenyang kan.
silap2 tak lalu nak makan terus.

kalau tak lalu minum air..
saya sarankan hirup sup panas2 dulu..
kemudian baru makan.
perghhh!!
ini memang membantu sangat2.







KEEMPAT
SUP GANTIKAN MASAKAN KARI / LEMAK


hari weekend..
biasa mak2 bekerja ni baru ada masa nak memasak kat rumah kan ?
instead of memasak kari @ lemak  yg susah payah kita nak perah kelapa parut atau beli santan tu..
apa kata maska je sup.

dah lah mudah..
sesiapa yg ada pressure cooker noxxa tu..
HP kan aje ayam atau daging untuk buat sup.
sup ikan merah pu sodap tau !
heheheh






KELIMA
KURANGKAN MINYAK SEMASA MEMASAK

kebetulan minyak susah nak dapat sekarang ni.
mahal pulak tu .
1 kg rm2.50


so..
jimat2kanlah penggunaan minyak.


caranya ?
memasak guna air fryer

atau macam saya.
sayur tu masak air je.
macam gambar di atas.
dahlah mudah..
jimat masa dan bahan..
sedap bukan main !!
hehehe..
awas !
anda dilarang tambah nasi walaupun sedap tak hengat !!





KEENAM
AMBIK SUPPLEMENT 

supaya proses pembakaran dan pembuangan lemak berlaku dgn lebih efisien.

banyak piliha di pasaran.
pastikan supplement yg diambil selamat, halal serta lulus KKM.

shaklee memenuhi kesemua syarat di atas.
ada landmark study lagi..

tambahan pulak.
set kurus shaklee ni apply konsep 3B yang sangat2 lah lain dr produk ug lain iaitu

BAKAR
BUANG
BINA




bertindak sebagai BUANG/ DETOKS



bertindak untuk fungsi BAKAR



esp untuk BINA



jom tengok apa testimoni pengguna lecithin.




semoga kita semua yang agak "malas" nak mulakan sesuatu yang diluar jangkauan kita ni mampu ambik langkah pertama ni dengan ubah gaya pemakanan seharian kita.



SELAMAT BERJAYA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...