Followers

Thursday, November 24, 2016

DARAH HAID MASIH TIDAK TIDAK BERHENTI SELEPAS 15 HARI ? NAK BUAT APA ?



lumrah menjadi wanita ni..
ada 2 perkara yg paling ditakuti.

samada tak datang haid (bukan sebab hamil) berbulan2 lamanya...
atau..
datang haid tapi.. dlm jangkamasa yang panjang.. tak berhenti2..
dua-dua pun berkait pasal datang @ tak datang haid kan ?

itu tak cerita lagi pasal period cycle yg tak konsisten.


so, setiap kali ada prob..
even ke klinik pun perkara pertama doc tanya orang perempuan ni sblm doc bagi ubat ialah ..
1. pregnant ke ?
2. bila last period ?
3. period cycle ada masalah tak ?


so..
akak cadangkan uolss install lah kat smart phone memasing apps yg macam2 ada skrg ni utk keep track period korang tiap2 bulan.





akak suka pakai application ni..
my calendar namanya.
kita key - in kan aje tiap2 bulan bila kita start period - last day period.
app ni akan estimate kan next month punya tarikh period..
bila waktu subur dan etc..


post kali ni akak nak sharekan kisah benar seorang kawan akak yg bermasalah periodnya..
tak berhenti.. dan berlarutan lebih 15 hari.





so..
akak copy pastekan di bawah ceritanya..


Tak pernah seumur hidup saya darah haid berlarutan lebih dari 15 hari.

Tiba-tiba bulan lepas darah saya tak mahu berhenti. Bahkan pada hari ke - 18, darah yang sepatutnya kering menjadi banyak semula.

Saya mula risau, ada fibroid ke? Atau cyst ke?

Atau, penyakit yang ramai wanita takut. Tak berani nak sebut

Lantas saya jumpa pakar sakit puan.

Alhamdulillah doktor check semua ok. Cuma mungkin ada masalah hormon, jadi darah tiba-tiba keluar berlarutan.

Doktor bagi ubat untuk hentikan darah. Doktor bagitau keadaan saya ini mungkin ambil masa lebih 3 bulan untuk pulih kembali.

Stress rasa.

Saya sangat tak selesa bila setiap kali mahu solat, saya perlu bersihkan darah dan tukar pad.

Takkan kena hadap selama lebih 3 bulan?

Saya Google nama ubat tersebut untuk baca side effect ubat.

Long story cut short, saya decide untuk detoks dengan Set Detoks Shaklee terlebih dahulu, ubat hold kejap.

Saya tahu pemakanan saya setakat ini dah tak berapa clean, dan kebanyakan penyakit adalah sebab toksin banyak sangat dalam badan.

Kalau seminggu tiada perubahan, baru saya akan cuba ubat doktor.

Saya mulakan dengan ESP yang dibancuh bersama Nutriferon dan Performance Drink, makan sekali GLA, DTX, Peppermint Ginger, Alfalfa.

Kemudian saya tambah Vitamin C dan Omega Guard.

Saya juga elak makanan bergula, roti putih dan kafein.

Mula-mula bantai je, tapi bila ambil benda-benda tu, nampak darah banyak balik. So saya pause.

Alhamdulillah hari pertama saya makan, darah berkurangan sehingga dah tidak perlu pakai pad.

Hari-hari seterusnya darah semakin sedikit dan akhirnya hanya discharge jernih yang keluar.

Terkini, selepas seminggu konsisten Set Detoks versi saya ini, saya hampir bersih dari darah.

Keputihan petanda darah kering, telah mula muncul.

Syukur alhamdulillah. Syukur.

Tak perlu dah hadap darah tak berhenti 3 bulan.








inilah set detoks yang kawan saya guna tu..

ini bukan cerita rekaan yea..

tu lah pentingnya kita cuba alternatif lain dlm perubatan.

sembuh
atau tidak..
semua atas izin dan kuasa Allah..

#pengedarshaklemersing

ina
013-7755256








Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...