Followers

Saturday, October 22, 2016

KENAPA MINUM SUSU SEBELUM TIDUR ?

[PIL SUSU]

Sebab apa susu ?
Sebab putih.
Sebab apa susu ?
Sebab susu bekalkan kalsiumkan..
Pil susu ni pun sama jugak.
Pil kalsium sebenarnya.

Kenapa kalau kids kita suruh minum susu sebelum tidur ?
Eh..
Tak boleh ke minum lepas anak balik sekolah..
Lepas main bola petang2 tu..
Pagi..
Memang biasa dah kita ambik susu !

Salah satu sebabnya..
Kenapa perlu ambik susu sebwlum tidur adalah..
Supaya esok bangun pagi anak2 kita senang nak bangun sebab rasa fresh je pagi2.
Kalau nak ke tandas lepas bangun pagi pun mudah je proses yang satu itu berlaku.

Kesan yang samalah kalau kita ambik pil susu ni .
4 biji sebelum tidur.

Agak2lah kan..
Sebelum tidur larat ke kita tumbuk 80 bj badam.
Atau mencari 1 gelas susu..bukan susu biasa.. tapi susu yang betul2 susu tinggi kalsium.

Fyi, 1 bj oste = 1 gelas susu tinggi kalsium = 80bj badam.
Haa..
Mudah kan !!
Telan. Terus tidur tanpa perlu tumbuk badam sampai orang sebelah pun pelik..
Asal malam je baru nak menumbuk.
Dah kenapa ??
😅

And..
Uols kena tau.
Orang perempuan ni lebih mudah terkena osteoporosis berbanding lelaki.
Eh!! Ini fakta tau !! Sebab apa ?
Masa period tiap2 bulan badan kita hilang kalsium.
Masa pregnant pun sama.

Dah tu .
Kalau dah sentiasa hilang.. menurun.
Kenalah pandai2 top-up.
Top-up prepaid kita ingat.. sebab nampak dengan mata kita.
Keperluan kalsium jangan kita buat2 lupa semata-mata tak nampak dengan mata kasar kita .

Wanita2 anggun semua of course tak mau kan..
Muka badan bergetah..
Tapi bila berumur je sikit..
Badan dah start membongkok akibat osteoporosis.

Jom..
Cegah sebelum terkena.

#cintaturbo4


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...