Followers

Saturday, October 22, 2016

DILEMMA NAK BAGI ANAK MAKAN SUPPLEMENT YANG MANA SATU ? EH.. PERLU KE ??


Korang kalau anak2 kecik macam ni susah hati tak kalau dorang tak sihat ?

Lagi2 kalau mak yg jenis bekerja opis hour.
Bukan fleksible.
Kita nak tggl pada pengasuh pun tak sampai hati..
Pegasuh yang nak jaga pun mesti susah hati sama.

Pengalaman jaga twin yang demam (samada serentak @ bergilir) macam terbayang2 lagi depan mata.
Sampai nangis tau ibu jaga malam.
Enjut buai sampai pukul 3-4 pagi tu normal dah.

Doktor kat hospital pun kenal dah muka kami anak - beranak.
Doc check..
Paru2 clear.
Tapi simptom macam asthma semua ada.
😂😂 Ok..
Nak bagi ubat / supplement sembarangan tak berani.
Mereka kan g6pd.
Dengan lahir sbg pra-matang..
Memang challenging jaga dorang.

Umur 2 bulan dah rasa pengalaman warded untuk nan.
Darjah 6 warded lagi sekali.
Yang ini memang scary.
Tapi pengalaman yg ni nanti saya story later yea..
Masih takde kekuatan nak share pengalaman yang satu ni.

Ok..
Bila anak2 dah membesar ni..
Saya try n error bagi makan supplement shaklee.

Mula dengan chewable c.
Vitalea
Masuk je form 1, dah mula bagi
Sr vitamin c.
Omega guard.

Untuk nan kami kena concern lebih sikit.
Takut2 dia demam.
Jadi bila dengar je dia batuk..
Cepat2 ibu suruh dia makan omega guard.
Kalau tak pun sr vit c.
Alhamdulillah..
Tak melarat la batuknya.

Biasalah ..
Boys at this age.
13 years..
Jerawat dah start banyak tumbuh di dahi.

Lately dorang kerap makan omega.
Kesannnya..
Jerawat kat dahi afiq makin kurang.
Wow !! And...
Afiq memang dr dulu macam ada gatal like kurap di belakang leher..
Biasa dia akan naik bila peluh atau salah makan.
Sekarang.. Eh.. licin.

Jadi bagi saya.
Penjagaan kesihatan anak2 bukan setakat jaga pemakanan.
Persekitaran.
Bantu sama dengan supplement supaya keperluan nutrien yg badan tak boleh hasilkan ataupun nutrien yg dah musnah semasa proses memasak dsb dapat supplement ni tampung semula.

Eh..
Ini bukan afiq nan.
Ini #ainamuscadine..
Kecik2 ni pun dia dah familiar dengan botol shaklee.
Mana satu botol vitamin c dia pun dia kenal dah !!

#tsunamishaklee
#hunt2shaklee
#cintaturbo2


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...