Followers

Wednesday, September 21, 2016

RESEPI BUAT ROTI MUDAH



roti buat sendiri ni lebih terjamin kebersihannya tau !
bahan-bahan apa yang digunakan pun kita tau.
takde lah ragu-ragu macam kalau beli di kedai kek kat luar tu.


RESEPI BUAT ROTI MUDAH


basically ini je bahan-bahan yang digunakan kalau nak buat roti ni.

bahan wajib harus lah ada :
tepung gandum/ high protien
butter
gula 
garam
air
yis
tepung susu

the rest tu ikut kita lah nak letak apa.
nak letak oat
kismis
choc powder

menderhaka kan resepi dah lama akak buat !
hahaha...
yang penting roti tetap soft !!

yang dalam gambar ni multigrain bread yang akak buat.
so, kaler dia jadi coklat-coklat macam tu.

pagi tadi masa nak buat baru perasan tepung high protein tinggal sikit.
akak gantikan aje dengan tepung gandum biasa.
haaa.. gitew !!

eh ! tapi lembut sangat kejadiannya tau ...


RESEPI BUAT ROTI MUDAH

besar macam ni kita pakai adunan yang paling besar jika guna breadmaker.
masa dah start membakar roti ni ..
haruman dalam rumah  dah macam kedai roti.


RESEPI BUAT ROTI MUDAH

ini gambar masa potongan pertama.
nak makan dengan apa ye ?
ermm.. 
ada kari daging semalam.
jadilah... walaupun roti multigrain.
hehehe




RESEPI BUAT ROTI MUDAH

yang hitam-hitam pada roti tu kismis.
oat ?
oat tu rasa lah sikit2 masa kunyah roti.


itu cerita semalam
hari ni punya kisah..
lepas solat subuh  terus masuk dapur.

cari-cari dalam laci ada lagi tak yis.
yeaayyy...
ada.


lagi sekali tepung high protein takde lagi.
so, akak pakai tepung gandum je semua.

kalau nak meroti ni kena awal2 pagi sebab nak bagi siap sebiji roti mau makan 3 jam jugak.
campak2 je dalam breadmaker, terus setting masa.
pagi ni kita buat whole wheat bread pulak.
jadi roti kita akan jadi putih gebu macam ni.



kita layankan roti gebu kita dengan serawa ni.
errm...
menjilat jari




RESEPI BUAT ROTI MUDAH


ada yang tanya ?
rajin sangat menguli roti ni ?

takdelah rajin mana dik oiii...
akak  dah pernah rasa uli sendiri tepung tu nak  buat roti.
taubat dah.. tak buat manual.

penat dapat.
roti tak jadi.
penat yang dapat.


jadi akak pejam mata beli breadmaker.
campak2 je bahan dalam tu..
jadilah roti.


dah siap nanti..
tinggal bukak je breadmaker tu.
tadaaa....
siap dah





RESEPI BUAT ROTI MUDAH



yang ni akak letak dah siap-siap bahan sebelum tidur.
akak setting je delay berapa jam.
nanti bangun tidur boleh terus makan roti panas-panas.
boleh bawak bekal p office bersama sambal sardin atau sambal telur.



RESEPI BUAT ROTI MUDAH




akak pakai breadmaker jenama PENSONIC.
macam dalam gambar ni.

masa nak beli dah berkenan kat warna dia.
purple.
cantik !
dah masuk 2 tahun guna takde masalah.
alhamdulillah..


RESEPI BUAT ROTI MUDAH

tapi dalam hati dah lama sok usha breadmaker noxxa.
kenapa ?
sebab breadmaker noxxa dapat sekali dengan oven.



RESEPI BUAT ROTI MUDAH


not bad jugak kan !
muat ayam seekor tu !!



kesimpulannya...
kalau korang rajin boleh je uli sendiri roti ni.

untuk yang lain..
yang macam spesis akak yang acah-acah rajin ni..
boleh lah beli breadmaker ni. 

berbaloi sebab korang boleh uli adunan donut, kulit karipap dan roti canai jugak.

takut bil elektrik naik ?
so far akak pakai takde lagi naik melampau bilnya..

so, boleh jadikan ni sabagqi rujukan kalau nak beli breadmaker nanti tau !!





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...