Followers

Saturday, September 24, 2016

AEDES : LANGKAH PENCEGAHAN DARIPADA TERKENA DEMAM DENGGI DAN ZIKA.

ISU HANGAT SEKARANG ?
MANA LAGI BAHAYA ?
HANTU KE NYAMUK AEDES ?
HANTU KE ZIKA ?


ESPECIALLY BILA LEBIH RAMAI YANG TAKUT PADA HANTU BERBANDING NYAMUK AEDES.
SEDANGKAN NYAMUK AEDES BOLEH MEMBUNUH, TETAPI HANTU TIDAK !!
MACAM REZA MUKMIN BAGITAU DALAM LAWAK KE DER TU..


anda tau tak ?
tak semua orang yang digigit nyamuk aedes akan mendapat demam denggi ?
kenapa ye ?
kerana hanya yang sistem imunisasinya rendah sahaja yang terdedah menghidap demam denggi selepas digigit nyamuk aedes.





aedes, denggi, zika

selain daripada membersihkan kawasan sekitar rumah kita..

supaya nyamuk aedes takde peluang untuk membiak dengan jayanya..
ada alternatif lain kita boleh ambik sebagai langkah keselamatan dan berjaga-jaga iaitu menguatkan sistem imunisasi.


aedes, denggi, zika


allah ciptakan kitaran hidup nyamuk aedes begitu hebat.
iaitu hanya mengambil masa selama 7 hari untuk erubah daripada telur kepada seekor nyamuk dewasa.
tapi bahana yang dibawa oleh seekor nyamuk aedes ni mampu menyebabkan seseorang itu maut.


kalau dulu-dulu..
denggi..
denggi berdarah yang paling ditakuti.
tapi sejak kes zika dikesan di malaysia.
nyamuk aedes makin ditakuti.
apatah lagi menyebabkan bayi di dalam kandungan mengalami kecacatan iaitu mempunyai kepala yang kecil.


jadi, apa yang kita boleh buat untuk menjaga keselamatan keluarga kita ?
bagaimana untuk memperkukuhkan kekebalan sistem imun kita ?

cuba kita perhatikan.
dalam ramai-ramai kalangan kawan-kawan kita mesti ada yang mudah terkena jangkitan selsema atau batuk daripada kawan-kawan lain.

ermm..
tengok dalam rumah aje dah cukup.
bandingkan je kekebalan sistem pertahanan badan antara anak-anak kita.
mesti ada antara mereka yang mudah sangat terkena jangkitan kalau family member sakit, hatta selsema sekali pun.


kemugkinan ini adalah salah stau tanda menunjukkan yang mereka rendah sistem imunnya.


dah sakit ?
mesti jumpa doktor.
kena makan ubat berdasarkan preskripsi yang doktor bagi.
itu MESTI

dalam keadaan di sekitar kita sekarang
dengginya..
zika
jerebu
pencemaran udara

apa langkah pencegahan kita kena ambik supaya badan kita kekal sihat ??

kalau saya..
set imunisasi ni memang kena ada di rumah.
supaya sistem pertahanan badan lebih kebal.


aedes, denggi, zika




boleh juga apply kan herbal blend supaya nyamuk tak gigit kita especially waktu subun dan mahgrib (sebab masa ni lah nyamuk aedes aktif).
nyamuk kan tak suka bau-bauan.



aedes, denggi, zika




elakkan pakai baju gelap pada 2 waktu tu jugak.


aedes, denggi, zika



selalu sangat makan ubat pun tak elok juga.
tetapi kalau duduk diam semata-mata berserah lagilah tak elok.
kesihatan...
haruslah dicari !!

bukan dinanti



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...