Followers

Saturday, September 24, 2016

5 CARA MENGATASI STRESS GAYA SAYA

2010 
saya attend kursus TOT sebagai fasilitator untuk minda sihat.

senang cerita ia lebih kepada bagaimana mengatasi stress @stress management.

ada seoarng doktor psikiatri bagitau.
setiap orang yang mengadu stress dengan kita..

atau mengadu dia sedang ada masalah..
akan ada keinginan untuk membunuh diri.

scary kan ?

dia kata kena tanya soalan tu supaya kita sebagai kawan rapat boleh ambik langkah pencegahan.

stress tu dilihat merbahaya bukan daripada tahap keseriusan masalah tersebut.
tapi dilihat pada selama mana dia memendam masalah tersebut.

stress ni bahayalah kan kalau nampak kesannya ?
tengok.
kalau mak-mak dalam pantang kena meroyan..
apa sebab meroyan tu ?
salah satu sebabnya stress lah..

perumpamaannya begini.
kalau kita kena pegang barang yang ringan dalam keadaan berdiri dalam masa yang singkat , of course takde masalah. 


tapi cuba pegang benda yang sama..

masih ringan.. 
dalam keadaan berdiri.. 
tapi kali ni  kita pegang lama sikit.
confirm kali ni ada masalah !!

kebas tangan.
lenguh.
nak marah pun ada kan !!

so, pandai2lah kita menangani stress masing-masing yea.

PERTAMA:
kalau yang muslim boleh baca al-quran.
sebab tu bila baca al-quran kena tertib.

satu-satu..
bukan tergopoh-gapah sebab ada ketenangan di sana.



KEDUA :
kaedah saya senang je.
masa stress tu lah pikirkan kerja yang kita takkan buat masa hari-hari tenang yang biasa.
kadang-kadang waktu ini lebih creative daripada hari-hari biasa.
contoh : update blog

KETIGA :
atau..
kalau tak mampu buat yang itu..
saya dok rilek je.
layankan aje apa yang ada depan mata.
TV
citer korea..
hahaha.. tapi jarang buat yang ni sebab bila layan korea berjam2 makin sakit kepala.


KE-EMPAT
dan apa kata..
sambil stress ni lah kita semakin nak galakkan gaya hidup sihat tu.
kita buat aktiviti sikit.
aerobik.
main badminton.
squasy... 
sambil bayangkan kita pukul segala masalah kita tu sekuat hati.

dan juga ramai yang tak tau.
bukan faktor pemakanan semata-mata menyebabkan kadar kolestrol kita naik tau.

stress juga menyebabkan kandungan kolsterol kita makin tinggi.
so, baiklah jangan stress-stress ni.


BAGAIMANA MENGATASI STRESS

KELIMA :


dan alternatif lain..
b complex memang saya ambik tiap-tiap hari.
bagi tenaga jugak.

cinch tea.
of course nak bagi kita rilek2..
tenang2 dengan gabungan 4 jenis teh yang pasti sedap kalau kita nak hidangkan untuk family.
tak perlu takut gula melampau !!

so,
jom tangani stress cara sihat !!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...