Followers

Wednesday, July 8, 2015

PENGALAMAN PAHIT MANIS GUNA MESIN ATM DAN CHEQUE DEPOSIT MACHINE..




hahaha..
lawak !!

sekarang senang..
nak keluar duit pergi je ke atm machine.
janji ada kad.

anytime..
anywhere..
boleh withdraw duit.


bukan setakat keluarkan duit.
mesin masukkan duit pun ada.. CDM
dan mesin masukkan cek : cheque deposit machine
canggih kan ???

kali pertama guna kad atm..
gigil2 tangan tekan button..
lagi gigil bila tgk orang kat belakang fuyoo.. punyalah ramai..


bila dah expert sikit..
rasa berbulu jek tgk kalau orang depan tak siap2 walaupun selepas 5 minit.

apa benda ko teka ek sampai lama sangat tu ??

dulu2.. 
masa belajar kat u..
kami dah kenalpasti bebrapa tempat yang memang ada tempat nak cucuk kad ni..

ingat lagi masa tu..
mesin atm tu kat laluan tepi2 bangunan je..
rasanya dulu kalau nak keluar rm30 pun rasa tak selamat.


sekarang nampaknya pihak bank makin prihatin dgn keselamatan pengguna.
mesin atm disediakan di ruangan kecil di dalam kawasan bank.
atau dalam pasaraya.


saya percaya anda semua pasti ada kenangan guna atm machine/cdm/cheque deposi machine..
haa.. jangan nak tipu..
mestu ada 1 /2 kenangan dengan mesin atm ni kan korang semua!!

ini kenangan sweet sweet sour saya dengan segala jenis mesin di bank.



1. beratur sikit punya panjang, tiba turn kita  mesin out of service.
uihhh.. ini kalau kena rasa nak cabut je mesin tu bawak balik rumah. 
tak memasal derma masa kat situ..
tapi sekarang tak rasa sangat kot kebosanan menunggu.
masing-masing dok belek HP kat tangan lagi ada!!



2. cucuk2 kad.. cucuk lagi.. puas kesat cip tu pakai tisu. tetap tak boleh..
apa ke hal ntah.. time nak guna duit urgent ni lah kad tak leh baca lah..
tak dapat dikenalpasti lah..
apa hal ni weiii ...


3. mana button ? mana button? ceh.. touch screen rupa-rupanya..
hahaha... gelabah sekajap ok kat depan mesin atm tu..



4. nak keluar rm30 je..sebab tu je yang tinggal balance dalam kad. 
sekali mesin boleh keluar not rm50-50 je.. kecewa okeh !!! lalu hari tu jadilah insiden tekan-tekan tanpa menadah tangan menunggu duit keluar..
so, nak cover malu, pastikan rungutan anda didengari oleh orang belakang 
"eh! apsal mesin ni .. rosak ke ?"
kihkihkih...


5. guna cheque deposit machine
puas tonyoh cheque tu tp tak jugak dia sedut masuk cek..

eh! selalu boleh je kan..
selepas terkial2 kat situ..

pak guard dtg tunjuk..
eheh! lupa nak koyak tepi cek daaa.... kihkihkih




6. sangka boleh keluar lagi rm10-20 hengget.. 
ok.. tetiba appear kat screen insufficient balance.
bank potong yearly fees pulak atau apa ntah nama caj pada kad ni..hehehe..
so, sekali lagi kita meninggalkan mesin atm dengan perasaan tersangat hampa.

so, hati-hati bila ke mesin atm tu ..
ramai yang merati...


Sebab tu sekarang ni saya prefer guna online banking.
nak transfer ke..
senang nak check bila customer bank in duit..
dan nampak details setiap transaction.

mudah saya nak berbisnes shaklee ni..

untuk golongan muda yang minat nak berbisnes tu..
apa kata join YES dengan saya

apa YES tu ?
boleh refer SINI
ini bukan SCAM tau !!

tak perlu hadapi pelbagai insiden memalukan macam saya di atas ..
semuanya online dah sekarang ni..
memang bisnes shaklee ni memudahkan.. lagi menyenangkanlah !!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...