Followers

Monday, June 15, 2015

TIPS KUKUHKAN KEWANGAN KELUARGA TANPA PERLU KELUAR RUMAH DAN TANPA MODAL

kukuhkan kewangan keluarga


ini fakta yang cukup menakutkan .
daripada yang berkelulusan setakat PMR sehinggalah master..
semuanya sama je taraf kehidupan di bandar.
semuanya di taraf miskin.
BIAR BETUL!!!
dah tu macamana nak kukuhkan kewangan keluarga ni ??

itu rate yang biasa bagi starting gaji bulanan utk latar belakang pendidikan yang berbeza.
dan rata-rata daripada kita berada dalam lingkungan itulah..
itu realiti.

anda PANIK ??? ok.. relax..

pertama, tarik nafas dalam-dalam..
kemudian hembus..

shhh...
jangan kata apa-apa.
please..
stop merungut !!!

muhasabah diri semula..
setakat ini apa yang anda dah buat untuk mengatasi masalah itu..
itu pun kalau anda rasa fakta di atas memang menjadi masalah kepada anda.

jika tak buat apa- apa maknanya memang hanya itu sajalah  yang LAYAK  anda dapat.
jadi jangan bersungut..
bersungut hanya dibenarkan setelah anda berusaha mengatasi masalah di atas.


kukuhkan kewangan keluarga

cuba tengok jumlah perbelanjaan keluarga ni
1 family yang dah ada anak-anak bersekolah..
kalau teliti perbelanjaan tu mungkin tertinggal lagi satu belanja.. 
apa agaknya ye ??

lampin dan susu ada.. maksudnya mereka ada anak kecik.
nampaknya mereka tertinggal untuk listkan upah pengasuh bayi mereka sebab si isteri bekerja juga ni nampaknya.
tapi..
macamana nak bayar pengasuh kalau duit baki semasa cuma ada RM80 je ?
upah pengasuh mungkin boleh menjangkau RM350 seorang jika di bandar.
ya allah !!! 
sedihnya..

apa yang keluarga ini oleh buat mungkin si isteri terpaksa berhenti kerja untuk jaga anak.
kalau bawak anak semasa bekerja lagilah mustahil kan !!
tapi kalau si isteri berhenti kerja, sebanyak RM1,400 punca pendapatan akan hilang bagi keluarga ini.

kalau saya..
belanja astro mungkin boleh dilenyapkan.
pasang Astro Njoi dan tiada lagi yuran langganan dikenakan tiap2 bulan.
ajar anak-anak lebih awal supaya pandai ke toilet sendiri supa belanja pampers dapat dikurangkan.
belanja anak-anak mungkin boleh dikurangkan sedikit dengan bekalkan anak-anak dengan makanan dari rumah.

nampaknya list di sebelah kanan iaitu perbelanjaan lain jika dikurangkan kesian pada anak-anak..
kesian juga pada diri sendiri.


juga harus difikirkan yang tiada allocation untuk saving bagi keluarga ini.
melainkan jika allocation untuk "lain-lain" tidak digunakan, bolehlah disimpan dalam akaun simpanan masing-masing.
duit untuk bagi pada mak ayah juga tiada dalam list..

apa pun tahniah untuk keluarga ini sebab mempunyai kekuatan untuk  listkan jumlah pendapatan VS perbelanjaan walaupun sedar hakikat yang baki duit gaji hanya tinggal RM80 sahaja..

jika list di sebelah kanan tak boleh dikurangkan..
dan jika difikir2 lagi makin bertambah pulak list untuk jumlah belanja
apa kata kita cuba tambahkan list di sebelah kiri iaitu pendapatan pulak..

mari kita fikirkan bagaimana keluarga ini mampu jana pendapatan ??

apa yang boleh mereka lakukan untuk tambah pendapatan tanpa perlu 
  • berhenti kerja
  • tinggalkan anak pada malam hari semata-mata nak cari side income
  • modal ribu-riban


UNTUK INFO
---------------
bermula may 2015 hingga oktober, shaklee menawarkan insentif menarik untuk anda yang baru join sebagai ahli.

ramai sudah yang menjana pendapatan dengan shaklee.
ramai juga yang sudah merasa keberkesanan produk shaklee dalam menjalani hidup yang lebih sihat.

dan yang paling penting ...
tidak perlu MODAL beribu-ribu ..
cukup hanya setakat bermodalkan RM 79.50 yang tiada had jangkahayatnya.

company kukuh..
produk pun bagus..
rakan- rakan bisnes yang anytime boleh bantu ada dalam berbisnes PUN ramai.
keluarga shaklee kami sangat besar.

sila BACA untuk maklumat lanjut mengenai peluang berbisnes plus insentif menarik yang ditawarkan.


kukuhkan kewangan keluarga

saya komited untuk membantu anda mengatasi masalah di atas..
apatah lagi selepas lihat fakta realiti gaji  berdasarkan latarbelakang pendidikan tadi..

saya juga dah pernah melalui zaman  jumlah perbelanjaan melebihi jumlah gaji.
saya memahami masalah kebanyakan daripada kita semua.

kalau anda malu sekali pun..
fikirkan keselesaan anak-anak kita..
nak tak nak anda perlu keluar dari kemelut  masalah di atas.

mana tau..
dengan whatsapp/ sms / call pertama anda kepada saya mampu mengubah persepsi anda kepada cara sebenar menjana pendapatan tanpa perlu berhenti kerja dan tanpa perlu tinggalkan family pada waktu malam untuk kerja lebih masa.




--------------------------------------------------------------------

azlina hamdan
SID MELETOP di mersing dan kawasan sekitarnya
013-7755256
azlinahmdn@yahoo.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...