Followers

Saturday, June 6, 2015

SUKAR HAMIL ? APA PERANAN SEBAGAI SEORANG SUAMI.



kerap kali..
saya didatangi dengan sms atau whatsapp
atau mesej di FB
daripada si isteri yang sukar hamil..

"kak.. saya dah lama kahwin,  ada tak supplement untuk bantu kami dapat baby"
" kawan saya pernah cuba shaklee. katanya bagus..boleh tak akak suggest saya produk untuk saya mengandung"

dan seterusnya dengan cerita rentetan daripada itu..
mak mertua bising..
atau diri sendiri tak tahan dah dengar macam-macam kata daripada orang luar.

biasanya apa yang saya boleh kata.

"dik, produk shaklee ni asbabnya sahaja.. selebihnya mintaklah.. dan berdoalah pada Allah "

so far, tak pernah pulak golongan suami2 yang bertanyakan produk seperti yang ditanyakan oleh si isteri kepada saya.
maybe sebab saya perempuan..
kaum lelaki segan nak tanya..
silap2 haribulan boleh jadi salah paham pulak dengan pasangan masing-masing pulak nanti.
owh. please.. akak bukan perosak rumahtangga orang ok!!!

tapi kalau suami tanyakan set berpantang untuk isteri memang ada..
ahai! bertuah badan si isteri kan !!!


ok.. berbalik pada tajuk entry kali ni.

kesian si isteri.
menerima tekanan drpd pelbagai pihak.
lalu si isteri mencari jalan keluar drpd masalah tersebut.
dengan cara..
mencari makanan tambahan.. atau
bertanya kawan-kawan jika ada tips yang boleh membantu
atau join group di FB/forum yang menghimpunkan orang-orang yang mempunyai masalah yang sama dengan mereka.

jodoh..
rezeki..
itu semua rahsia Allah.
namun tak salah jika suami isteri mencuba.

dalam pada  si isteri sahaja yang nampaknya beria-ia berusaha..
saya nak cadangkan juga pada si suami di luar sana.
apa salahnya jika si suami juga menunjukkan sedikit usaha agar sama-sama mencari jalan penyelesaian.
kesian isteri anda..
melalui tekanan ini seorang diri.

jika isteri cadangkan untuk berjumpa dengan doktor..
pasangan haruslah ikut sekali.
bertanya kepada doktor, apa masalah sebenarnya.

jika ada kata-kata luar yang mengata macam-macam pada isteri anda..
supportlah dari segi emosinya..
jangan ditambah lagi sedihnya..
jangan menyalahi si isteri tanpa mengetahui apa masalah sebenarnya.

jika si isteri sibuk mencari info mengenai apa2 produk kesuburan..
bantulah ia..

dan si isteri..
jangan hanya beli produk untuk diri sendiri sahaja.
belikan juga set untuk si suami.
kalau si isteri sanggup telan segala macam supplement nak bagi sihat, suami pun kena makan juga.
tapi, pastikan produk selamat dan halal yea..
takut jadi masalah lain pulak nanti.


dan please...
jangan mudah sangat jump into conclusion.

mari kita lihat FAKTA di bawah.

"Seseorang itu dikatakan mandul apabila telah berkahwin, tinggal bersama suami tanpa berjauhan, mengadakan hubungan kelamin dengan suami sekurang-kurangnya 3 kali seminggu untuk selama 6 bulan, ada yang mengambil sehingga setahun lamanya.
Sekiranya seseorang isteri itu masih tidak mengandung setelah memenuhi kriteria tersebut, maka dia perlu melalui beberapa proses - perlu berjumpa doktor untuk memastikan kedua-dua isteri dan suami adalah subur. Bukan hanya si isteri sahaja"
Isteri dan suami perlu jelas bahawa dalam 100 pasangan mandul, 30 adalah faktor isteri, 30 adalah faktor suami, 30 adalah faktor kombinasi suami dan isteri, manakala 10 lagi adalah normal bagi keduanya yang dipanggil "unexplained infertility" ataupun mandul tanpa penjelasan. 
maklumat lanjut artikel di atas boleh click di SINI

mari kita tengok apa kata Dr. Hamid Arshat bagi mereka yang sedang berusaha mendapatkan zuriat.


sukar hamil



dan biasanya bila saya didatangi dengan soalan daripada si isteri mengenai masalah dihadapi..
saya akan suggest set kesuburan yang memang lengkap untuk pasangannya sekali.

ingat kan apa saya bagitau kat atas tadi.
makanya, ajak sekali pasangan anda ke arah kehidupan yang lebih sihat.
sama-sama makan supplement.




sukar hamil


setiap satunya mempunyai fungsi yang berbeza.
set di atas sesuai sangat untuk pasangan suami dan isteri yang sedang berusaha mendapatkan cahaya mata.

dapatkan konsultansi daripada saya, dan anda akan diberi penerangan lanjut mengenai produk serta cara makan.



jom kita tengok juga testimoni set kesuburan shaklee ni.



sukar hamil



sukar hamil



apa pun keadaannya..
selepas kita berusaha..
jangan lupa berdoa.
THE POWER OF DOA!!
jangan dipandang remeh.

suami-suami di luar sana..
sokonglah usaha isteri anda  mencari penyelesaian..
tak rugi apa pun..
malah makin sayang isteri pada anda tau!!

----------------------------------------------------
azlina hamdan
SID MELETOP Mersing dan kawasan sekitarnya
013-7755256
azlinahmdn@yahoo.com



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...