Followers

Sunday, May 24, 2015

SUSAH HATI GAJI TAK CUKUP. AMBIL TINDAKAN SEGERA SUPAYA TIDAK DIISYTIHAR MUFLIS.

FENOMENA GAJI TAK CUKUP

graduan ramai dah kat malaysia ni.
semua pun pandai-pandai
ramai je pointer 3.5 above kot!!

tak percaya ?
cuba tanya kebanyakan majikan.
mereka pun pening nak ambik calon yang mana satu sebab semuanya result excellent.
POWER bab akademik..

tapi tahu tak ?
kesemua mereka tu kekurangan 1 skill..
apa dia skill tu ??

cer teka ?
cer teka ?

sebelum saya bagi jawapan..
saya nak tanya bagi graduan yang dah lama graduate ?

bagaimana kewangan anda sekarang ?
makin kukuh selepas bekerja hampir 10 tahun ?

ATAU ...

rasa lebih aman masa belajar di universiti dulu-dulu sebab tak payah nak pikir nak bayar hutang setiap bulan..
sekarang ni duit gaji habis untuk hutang je.. bersih kat tangan pun tinggal berapa ratus je kan !
dan ada yang paling teruk nak bagi mak ayah RM 100 sebulan pun tak mampu walaupun gaji 4000-5000 sebulan.


BETUL TAK ?
BETUL KAN ?

sebab apa tu ?
sebab kita semua kekurangan 1 skill iaitu..
PERSONAL FINANCIAL MANAGEMENT SKILL.

tak percaya ? tengok ni ...









PERSONAL FINANCIAL MANAGEMENT SKILL

entry kali ni saya tak nak cerita panjang.
saya share mengenai MANAGING YOUR CASH FLOW saje ...
salah 1 topik penting dalam PERSONAL FINANCIAL MANAGEMENT SKILL.





kita tengok data tahun 2008 dari AKPK.



nampak tak ?
50% daripada yang mendapat khidmat nasihat dari AKPK adalah yang berumur 40 tahun ke bawah.
kebayakan daripada mereka mengatakan mereka menghadapi masalah kewangan tahap pemahaman yang rendah mengenai pengetahuan asas kewangan.



dan daripada kajian, graduan bersetuju sekiranya mereka diajar tentang pengurusan kewangan , mereka mampu mengurus kewangan mereka dengan lebih baik.

dan usaha pihak pengajian tinggi memperkenalkan subjek AKPK di dalam silibus dilihat sebagai satu usaha yang baik.

NAMUN..HASIL TINJAUAN DAN PEMERHATIAN SAYA.
berapa ramai pelajar yang anggap subjek ini penting ?
bukan setakat untuk lulus..
tetapi juga sebagai ilmu yang perlu dipraktikkan sebaik sahaja mereka mempunyai wang sendiri dan mengurus wang mereka sendiri.


berbalik pada isu di atas ?
how to manage your cash flow ?



STEP 1 : 
KNOWING YOUR NEEDS AND WANTS

sebelum anda decide untuk membelanjakan duit anda, sila bezakan..
mana satu KEPERLUAN
yang mana satu KEHENDAK





nampak kan ?
apa beza keperluan dan kehendak.





anda hanya perlukan sebuah kenderaan untuk bawa anak isteri ke mana-mana. perlukan kenderaan untuk berulang-alik ke tempat kerja.

bukan sebuah kenderaan untuk tujuan bermewah-mewah.

kalau pun anda mampu apa salahnya ???

tapi saya teringat pesanan penasihat kewangan dalam satu kursus yang saya pernah hadir.

katanya ..
beli kereta yang boleh bekerja untuk anda. bukannya anda yang kerja untuk kereta.


STEP 2 : 
TRACKING YOUR CASH FLOW


selalu kan?
setiap hujung bulan kita kehabisan duit gaji..
tapi tak tahu ke mana duit tu dihabiskan ?

Buat bajet setiap bulan.
senaraikan jumlah pendapatan.
senaraikan jumlah perbelanjaan.

JANGAN LUPA..
peruntukkan at least 10% daripada gaji anda untuk saving.
INGAT!!
SAVING yang tak boleh bawak keluar sewenang-wenangnya tau!!!

JANGAN LUPA CATATKAN JUGA BERAPA JUMLAH SEBENAR YANG ANDA TERIMA ATAU BELANJAKAN.




sekiranya anda masih mempunyai +ve balance..
bagus..
carikan tempat yang sesuai untuk anda simpan atau invest duit anda.
NAMUN, JANGAN TERJEBAK DENGAN SCAM  seperti "GOYANG KAKI PUN DUIT MASUK".

atau sebaliknya..
jika anda mempunyai -ve balance..
opssss... ini tidak sihat bagi kewangan anda.
semak semula bajet anda.
potong mana-mana belanja yang mungkin terlebih diperuntukkan.

hanya belanja apa yang ada dalam list bajet anda tadi.
dah buat..
mesti follow ye bajet tu!

kalau tak..
sampai sudah anda tak ke mana dengan tips ni.





ini hakikat perbelanjaan  bila anda bekerja nanti ye....



STEP 3 : 
KNOWING YOUR NET WORTH

apa itu net worth ?

NET WORTH = ASET - LIABILITIES

list down all your asset (what you own)
and minus
all your liabilities (what you owe)

kemudian , kirakan samada nilai tersebut +ve ataupun _ve.







jika +ve.. TAHNIAH..

Bagaiman jika -ve ?

ada beberapa perkara yang anda boleh lakukan ?

1. lebihkan simpanan
2. kurangkan berbelanja
3. kurangkan berhutang
4. jual aset anda yang tak boleh generate income.
5. tambah income 




STEP 4 : 
GENERATE SIDE INCOME

nak tak nak..
kalau selepas buag bajet masih lagi dapat -ve
kira net worth pun -ve juga..
anda kena cari pendapatan sampingan.

berhenti kerja dalam situasi ni bukan satu langkah yang bijak.

maka, anda kena cari 1 aletrnatif supaya anda boleh kerja macam biasa..
tetapi..
dalam masa yang sama ada side income yang boleh kurangkan bebanan hutang dan perbelanjaan anda.

BAGAIMANA ?

saya pun macam anda semua.
sayangkan kerja hakiki..
dalam masa yang sama saya nak keluar dari segala jenis negatif-negatif tu..

nak money freedom
nak juga time freedom
nah... ini yang saya jumpa..
dan saya nak tolong anda semua pula.





YANG PENTING!!!!
ini bukan SCAM tau !!

saya janji...
anda hanya dapat..
hanya jika anda buat.
takde istilah "goyang kaki pun duit masuk".

sedar masalah kewangan yang melanda dikalangan belia, SHAKLEE ambil inisetif untuk bantu anda.
Mulai bulan ini sehingga oktober, setiap pendaftaran ahli baru layak join YES. 

SILA BACA >>>> SINI





dengan bermodalkan hanya RM 79 anda akan dibekalkan dengan kit shaklee dan seterusnya menerima banyak insentif daripada shaklee.


FAST ACTION FAST RESULT

selesaikan segera masalah kewangan yang membelenggu keluarga anda. 

Jangan sampai jadi macam ni ok!
langkah awal perlu kita ambil.





tengok..
ianya biasa-biasa saja mulanya..
tapi ini adalah antara sebab-sebab yang menyebabkan seseorang diisytiharkan muflis.

SO HATI-HATI...








“There’s no question that workplace financial education is worth it. The only question is whether you’re going to do it today or tomorrow. If you keep saying you’re going to do it tomorrow, you’ll never do it. You have to get on it today.”

--------------------------------------------------------------------------------

Azlina
SID MELETOP di Mersing dan kawasan sekitarnya
013-7755256
azlinahmdn@yahoo.com


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...