Followers

Tuesday, March 3, 2015

CARA MEMBERSIHKAN BAJU KOTOR TERKENA COLOUR CRAYON SELEPAS SABUN CUCIAN BIASA TAK MAMPU HILANGKAN KESAN.

kali pertama lepaskan anak ke sekolah apa perasaan ibu-ibu ye ?

risau..
takut..
gembira sebab anak bersetuju nak mulakan persekolahan pada umur awal.
rasa kekok.. anak dah besar rupanya



bila anak dah mula pakai uniform sekolah..
mak ayah dah kena pandai juga cari cara membersihkan baju kotor anak yang terkena segala macam kotoran di sekolah.

pengalaman saya..
anak pertama takde masalah hari pertama tinggalkan dia di sekolah.
memang  takde masalah langsung.

lain cerita dengan anak ke 2- si kembar..
haru biru minggu pertama anta dia ke sekolah.
habis ditariknya tudung tok dia..
tak kasi balik gamaknya..

tapi seminggu pertama je macam tu
minggu ke 2 ok dah anak-anak.
sebab dah dapat banyak kawan.

namun..
ada satu masalah yang paling digeruni selain daripada anak menangis di tadika.

apa dia tu ???
haa... kes baju kotor macam gambar kat bawah ni.


cara membersihkan baju kotor

padahal baru masuk bulan ke2 sekolah
baju pulak ada berapa pasang je kan..

kalau baju sekolah  memang ada mak2 yang beli 5 pasang terus.
tahan untuk seminggu katanya

tapi baju tadika..
takde pulak saya dengar mak ayah yang beli sampai 5 pasang terus.
mungkin ada..
amboi... 
kemain excited maknya yea...

normally , paling banyak pun mungkin 2 pasang dah tentu ada untuk anak-anak yang di tadika ni

aduh.. tapi kalau balik sekolah baju dah warna-warni macam ni..
mau mak tak menyinga
aummm terus mak!!!!

macam kena conteng ngan crayon kan ?
belah depan ada..
belakang..tok sah cakap
habis kena conteng.

soalan mak2 yang akan menyusul lepas tu .
kenapa kotor sangat ni ?
siapa yang buat ni ?

apa sangat nak disoal anak yang baru 4,5,6 tahun tu kan..

jadi mak..
tarik nafas dalam-dalam
tahan..
dan lepaskan.

jangan marah-marah mak ye..
kita cuba cari jalan nak atasi masalah baju kena conteng ni.
takkan nak buang.. baru je 2 sebulan setengah guna.

nak beli baru ??
amboi.. bukan senang-senang nak keluar duit beli baju macam tu je kan ?
betul tak..

jadi..
apa yang terdaya ialah..
rendam guna sabun yang kita biasa pakai kat rumah..
gonyoh2 sikit tak hilang jugak..

rendam
basuh lagi..
tak hilang jugak

mak mula tak sabar.
baju nak kena pakai 3-4 kali seminggu.

mak ni  pun mula risik-risik
tanya-tanya kot-kot ada sabun yang POWER nak bagi baju anak bersih semula.

terjumpa testimoni ni di SINI



cara membersihkan baju kotor


so, tuan punya FB ni suggest supaya gunakan Basic H.


cara membersihkan baju kotor


Basic H ni katanya , tuang setitik dua, penuh buih sebaldi.
tak panas pada tangan.
tiada chemical bahaya di dalamnya.
kecik2 dia pun, memang POWER.

mak pun rendamlah baju anak yang kotor di atas tadi.
waaa.....
amazing...

kotoran yang tak tanggal dengan sabun biasa...
tapi boleh tertanggal dengan basic H.
tapi..
yang lebih bagus lagi.
hilangkan kotoran tanpa melunturkan warna baju.


cara membersihkan baju kotor


katanya lagi,
basic H berkesan jika guna untuk basuh kasut sekolah anak yang warna putih tu.
putih berseri uolsss...

apa anda rasa lepas baca kisah mak2 di atas ?.
memang memudahkan kerja kita kan kalau ada Basic H ni.

so, setiap sebuah rumah WAJIB ada sabun ni.
basuh lantai boleh..
suami saya buat basuh kereta.
tak payah nak berSNOW WASH sangat kat kedai car wash.
kat rumah pun boleh!!!!
jimat duit ye tak ???

apa lagi ?
meh order dari saya.
harga...
murah sangat sangat sangat...

ok..
kalau baju anak dah bersih..
kasut putih berseri

langkah seterusnya nak bagi mak2 ni tak susah hati ialah..
dengan memastikan anak-anak kita ni sentiasa sihat.
pastikan mereka dapat nutrien yang cukup .

macamana tu ?
dengan memastikan mereka ambil jumlah yang cukup untuk protein, karbohidrat dsb.
malangnya anak kita ni cerewet bab makan kan?
sayur tak mau..
itu tak nak..
ini pun geleng kepala

makanya kita kena cari cara alternatif bagi memenuhi lompong-lompong kosong dalam badan anak kita ni dengan pengambilan supplement.

cuba tengok ibu ni atasi masalah anak beliau dengan cara bagaimana ???
sebelum ini anak beliau kurus kering dan sering sakit di taska.











-----------------------------------------
Azlina Hamdan
013-7755256
azlinahmdn@yahoo.com


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...