Followers

Monday, February 9, 2015

5 KEPERLUAN BAGI IBU YANG KERAP BERTUGAS DI LUAR KAWASAN.


anda baru je mendapat surat arahan
perlu menghadiri kursus lagi ?

atau perlu attend mesyuarat kali keberapa untuk tahun 2015 ?
sedangkan ini baru masuk bulan februari



kena tinggal anak-anak..
tinggal kerja office yang kena submit esok..
tinggal rumah yang memang elok sikit je daripada tongkang pecah..

itu lumrah bagi yang bekerja.
demi rezeki..
mana boleh ditolak surat arahan tersebut.





takkan nak protes depan bos sebab tak mau ke meeting@ bengkel@kursus ?
atau ..
koyak je surat tu depan bos..
ek eleh.. ada aku kisah (itu mungkin jawapan dari bos)

elok2 bos nak promote kita naik pangkat..
terus batal..

gara2 mengoyak surat arahan meghadiri mesyuarat depan dia.

hahaha...
sungguh dan sesungguhnya tindakan itu TIDAK berbaloi ..


dalam hati sungguh berat..
kalau esok nak bertolak..

malam tu, kita pun sibuk mengemas bag





depan anak-anak lah kan...

dan anak-anak akan mula tanya soalan bertubi -tubi ..

pergi dengan siapa ?
naik apa ?
berapa hari ?
tidur kat mana ?
hotel ibu ada kolam ? (kihkihkih.. ini soalan wajib tanya, dan soalan ini akan membawa kepada PERTANYAAN penuh curiga anak yang seterusnya jika jawapan diberi adalah "ADA")


maka, pandai2lah ibu menjawab..
sambil2 cover jawapan supaya anak-anak rasa tak ditinggalkan..
dan supaya anak-anak tak rasa ibu lebih suka pergi outstation daripada duduk di rumah

ayahnya...
tak tanya pun...
semua yang dia nak tanya..
anak2 dah tolong tanyakan..
tapi.. entah dengar entah tidak jawapan si ibu bagi kan...??

sambil mengemas bag.. dikelilingi anak-anak..
pikir setiap keperluan perlu dibawa untuk out-station esok..


1. KEPERLUAN PENJAGAAN DIRI




ini kalau tak bawak ..
takkan nak pinjam kawan sebilik punya

berus gigi, ubat gigi, pencuci muka..
orang perempuan.. kalau x bawak bedak, lipstick.. memang haru..
itu baru  barang basic..

shampoo dan sabun segala..
tak perlu bawak jika menginap di hotel
semua provided.

baju.. siap2 match dengan tudung
yang lelaki..
mungkin tie atau stokin barang paling lupa nak bawak lebih..

baju bekerja bagai nak rak bawak..
baju nak tidur malam..
jangan lupa..

kecuali kita berdedikasi tak tentu hala..
tidur pun pakai baju kerja siang tadi..
errmm.. tapi bukan ada orang nampak pun kan tidur dengan neck tie sekali pun? 
huhuhu...

yang dalam2.. sendiri mau ingat...


bagi yang teliti lagi, siap dibawaknya segala brand lotion yang ada kat almari rumah..
opss... dah tentu saya bukan seperti itu..



2. BUKU CATATAN + PEN




sering kita attend meeting/kursus..
perkara pertama kita buat tulis nama dalam list kehadiran

selalu kan jumpa orang..
bila diedar list nama tu..

dan- dan nak pinjam pen kita
kes terlupa bawak pen yeaa...

tapi pelik..
buku dia ada pulak ???

ok.. think positive..
semua dia catat dalam smartphone dia..
zaman dah canggih..



3. LAPTOP



memang diperlukan sangat-sangat..
jika anda salah seorang presentor dalam mesyuarat/taklimat tersebut.


4. UBAT-UBATAN






jika anda pesakit asma..
yang bergantung kepada ubat..

siap sedia dengan ubat

atau apa saja jenis sakit yang memerlukan anda makan ubat secara berterusan
mungkin tempat kita menginap jauh dari hospital

minyak..jika terluka dsb..
panadol in case kita demam tetiba malam tu..


5. SUPPLEMENT




sejak pertengahan tahun 2013, saya memang rasa ini satu keperluan jika travel jauh-jauh especially bila out station

kenapa ? meh tengok satu-satu ..







kalau anda meeting..
mesti macam2 info ada kan
kita kata begitu..
orang lain kata begini..
memang stress!!!

so, apa ada dengan B complex ni ??

B complex ini membantu pengaliran darah lebih lancar.
ia bersifat anti-stress
sebab tu yang dalam berpantang , kita suggest ambik B-complex ni
nak elak daripada meroyan..





bagi yang mabuk bila travel jauh, ini memang membantu..
saya suggest sangat-sangat

sebab ada antara kita ni..
yang muntah-muntah kan bila travel jauh

tak kisahlah..
naik bas ke..
kereta ke..

so siap2 dengan peppermint ni untuk elak mabuk yang akan membawa kelembikan sebaik saja sampai kat bilik hotel nanti..

pulak tu.. sampai2 je petang.. malam tu ada bran storming bagai ???
haaa.. sapa nak jawab tu ...




ada jugak antara kita yang bila travel perut senang masuk angin kan ?
sapukan je herbal blend ni pada perut..
insya allah... anda akan terkentut atau sendawa bila dapat herbal blend ni

pandai2 cover tau kalau asyik terkentut je,..
pesanan ikhlas dari saya...



waaaa...
vitamin C ni memang saya akan bawak

sebab bilik meeting biasanya sejuk bukan main!!
even dah bawak baju sejuk atau shawl..

yang tak tahan sejuk..
mungkin terkena selsema

atau ada yang tak tahan carpet dalam bilik seminar di hotel
maka akan terbersin-bersin lah dia..

kalau lagi kronik, bersin tu akan jadi selsema pulak nanti..

jadi ..
sebagai persediaan awal, tak nak selsema  dan sebagainya..
Vitamin C jadi peneman setia

juga membantu meningkatkan immune system kita
janganlah sampai sakit atau demam masa tengah bekerja di luar kawasan kan..

memang akan menganngu mood
serta mutu kerja masa di sana nanti..


dan ini option jika bag anda masih ada ruang dan WAJIB bawak jika anda tak nak lemau masa meeting nanti..





ESP+Vivix
memberi anda tenaga sepanjang berkursus.
kalau meeting tu dipanjangkan sedikit..
dan masa makan dilewatkan..
ESP ni membantu kita rasa kenyang walaupun makan lewat



VIVIX..
mampu membuatkan kita sentiasa energetic walaupun terpaksa memerah otak sepanjang hari bermesyuarat atau berkursus.




JADI...
PASTIKAN check list di atas tiada kecuaian atau tertinggal semasa mengemas bag anda.

DAN

jika anda sering bekerja di luar kawasan ??
atau pun pekerja yang sentiasa sibuk ?
atau bekerja yang memerlukan berfikir yang banyak???
maka.. supplement adalah satu keperluan untuk anda


ini keperluan supplement saya ..
anda pula bagaimana ?







----------------------------------------
Azlina
SID 891980
013-7755256
azlinahmdn@yahoo.com



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...