Followers

Tuesday, December 2, 2014

MEROYAN SELEPAS BERSALIN BOLEH MEMBAHAYAKAN BAYI ?


meroyan selepas bersalin


pengalaman mempunyai kelahiran yang rapat .. 
ditambah pula dengan kelahiran anak kembar... 
begitu mencabar
ada yang panggil sebagai meroyan selepas bersalin.

errmmm...
meh kita baca dulu.

ketika itu
sering di tegur.. kembar 3 ke ?
walhal si adik je kembar dua... 
boleh bayangkan saya jaga anak-anak macam mana ?

haaa... boleh bayang tak? 
nampak tak ? 
betapa kerapatannya di situ..



meroyan selepas bersalin


itu tak tengok lagi keadaan kat rumah.. 
silap-silap orang boleh teka ? anak kembar lima ke ? 
hahaha.. 

punyalah bersepah rumah ... 
ibunya pulak ??? 
tok sah ceritalah... 
errmm.... ala-ala baru balik berperang....
cuma tak bawak senjata berperang jek bezanya... 

melahirkan anak sulung takde masalah.. 
baby pun sihat. 
jamu saya makan macam biasa.. 
berpantang dengan selesa di rumah. 
memang takde masalah. 

keadaan berbeza bila si kembar lahir. 

mengimbau kelahiran si kembar, 11 tahun yang lampau

10 hari berkampung di wad kanak-kanak dari hari pertama bersalin memang sangat-sangat stress.

sebab apa ?
si kembar saya pra-matang. 
dalam masa yang sama, g6Pd dan jaundice yang tinggi bacaannya.

owh... masa tu tak rupa ibu dalam pantang sudah..
ke sana .. ke sini tak berbengkung
susah hati anak kuning masih tak turun


meroyan selepas bersalin


rehat tak cukup
anak menangis serentak
macamana nak menyusukan s kembar serentak ?
stressnya masa tu..

ubat untuk berpantang tak berani nak makan
apatah lagi jamu
sebab anak g6PD
bukan boleh main makan jek jamu dan ubatan yang ada

tambahan pula anak brestfeed 
sebab tu kena berpantang
takut efefct pada anak nanti

10 hari berlalu
berpantang di wad...
badan saya masa tu kalau berjalan rasa melayang jek..
punyalah kurus...
opsss...

sedih sangatlah keadaannya..



meroyan selepas bersalin



masa tu capaian ke internet sangat terhad
kalau ada pun mahal sangat masa tu
jadi pendedahan mengenai set bersalin amat terbatas

kalau ada pun set bersalin yang ada di toko-toko jamu
dah tentu saya tak berani nak  ambik
sebab doktor dah pesan
jangan ambil ubat sebarangan
takut effect pada si kembar

jealous tau tengok orang lain boleh berpantang dengan "wahnya"...
cer tengok video ni..





sungguh saya jealous..
rupanya set bersalin yang digunakan ini selamat untuk ibu yang ada anak g6Pd.

alahai...
11 tahun berlalu..
kalau nak consume sekarang boleh tak en suami ?
hehehe...

nasib baiklah jugak kan ...
kepenatan dahulu..
tak membawa kepada masalah lain

kemurungan
atau lebih teruk boleh bawa kepada meroyan

mak saya risau juga
sebb ada satu malam
dalam tempoh berpantang tu
saya mengadu rasa seram sejuk
menggigil-gigil


meroyan selepas bersalin


masa tu ambik paracetamol jek
sekarang..
sehabis boleh saya elakkan ambik ubat-ubatan 
kecuali keadaan memaksa 

meroyan yang biasa orang melayu sebut-sebut tu apa sebenarnya ?


"MEROYAN atau kemurungan posnatum ialah satu masalah yang biasa yang dihadapi wanita selepas bersalin."

Gila meroyan adalah gangguan perasaan atau jiwa yang serius. Penyakit ini sering dikaitkan dengan masalah yang dialami oleh wanita sewaktu atau selepas pantang.

Pada tahap ini wanita yang mengalaminya mampu melakukan perkara-perkara yang boleh mencederakan dirinya, bayi serta orang di sekelilingnya.


opsss...bahaya sungguh ni!!! 

Tanda dan simptom adalah berbeza bagi setiap ibu, tetapi anda akan merasa:-perasaan putus asa;-bersalah;-amat letih;-muram;-sering menangis;-sunyi;-gelisah;-terperangkap



meroyan selepas bersalin


masa tu saya rasa amat letih, muram, menangis tu ada jugaklah.. 
especially bila rasa penat sangat...
rasa gelisah
masa tu rasa serba tak kena


ya allah... 
alhamdulillah.. nasib baik masa tu takde apa-apa. 
sebab tu dalam set berpantang ada b complex
bertindak sebagai penenang kekdahnya

yang bahaya
apabila meroyan ni
membahayakan baby sama

mintak dijauhkan yea...


Jika didapati berada dalam keadaan tidak terkawal rawatan berbentuk ubat-ubatan diperlukan bagi mengimbangi hormon pesakit.
 
Jika didapati keadaan semakin serius pesakit juga akan dirujuk kepada pakar psikiatri.


jika ditakdirkan ada rezeki lagi lepas ni, 
insya allah
saya akan ambil set berpantang seperti dalam video dilla jalil  di atas

sebab katanya memang buat kita lebih bertenaga
wahhh...
cayalah!!!
bangun malam menyusukan anak pun takde masalah

sekiranya berminat nak mencuba set berpantang ini
boleh juga hubungi saya

--------------------------------------------
Azlina Hamdan
Pengedar sah shaklee (SID 891980)
call/whatsapp 013-7755256
azlinahmdn@yahoo.com
COD sekitar mersing dan endau.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...