Followers

Monday, December 8, 2014

BAYI RUAM GATAL TERUK SATU BADAN AKIBAT IBU SALAH GUNA SABUN BASUH BAJU ?


bayi ruam


bagaimana agaknya anda basuh baju bayi ?
campur ngan baju mak ayah sekali..
campur jek dengan baju abang kakak dia ..
dan adakah anak anda terkena ruam ?
atau kulitnya kelihatan kemerah-merahan
dan dia asyik menggaru jer..

ATAU

simpan... 2 hari sekali baru basuh.
kalau nak basuh hari-hari sikit sangatlah pulak..

ATAU
basuh macam biasa..
letak sabun
letak softener
so far takde masalah

macam-macam kan...

tapi kalau anak-anak kita jenis yang kulitnya sensitif macamana ?
mudah  naik ruam..
ekzema mungkin
atau naik merah-merah di badan dan muka


bayi ruam


ramai dikalangan kita yang ramal atau jangkakan..
sebab terjadinya perkara di atas adalah disebabkan  faktor pemakanan atau  tahap kebersihan di rumah

namun, 
pernah tak kita terpikir bahawa kemungkinan anak kita terkena ruam, 
atau kulit gatal-gatal disebabkan oleh jenis sabun dan softener yang kita gunakan untuk basuh bayi kita ?

yea... itulah hakikatnya
perkara ini sering terlepas pandang oleh kita.

anak saya kulitnya memang sensitif.
pampers tak boleh pakai sebarang jenis
bedak tak boleh lupa letak
dan kalau dah naik ruam di muka, akan merebak ke tempat lain
pernah sekali kena ruam teruk di punggung.. melarat naik sampai merah-merah di belakang badan

dulu-dulu saya letakkan krim 
beli dari klinik
krim dari klinik  lain tak jalan
nak yang dari klinik tu je..

tapi.. mesti ada side effect kan kalau kita asyik sapu cream jek
mesti ada bahan kimia dalam tu..

kalau baby kita jenis allergic susu lembu , doctor suggest susu soya
kalau  food allergic, biasanya ibu-ibu macam kita boleh pantau sendiri
apa yang anak-anak tak boleh ambik

saya cadangkan juga..
jeling-jeling sabun apa kita guna untuk basuh baju anak kita.
juga tengok semula bagaimana kita basuh basuh baju anak-anak kita terutama yang masih bayi.


bayi ruam


tips basuh baju bayi :
1. rendam baju bayi dengan air panas
2. pantau jenis sabun basuh yang digunakan untuk basuh baju bayi. dikhuatiri bayi anda tak    sesuai dengan jenis sabun tersebut.
3. elakkan dari menggunakan fabric softener.
4.jemur baju di bawah panas matahari.

namun, saya ada cadangan jika anak-anak kita  allergic dengan jenis  sabun biasa yang digunakan untuk sabun basuh baju. boleh cuba yang ini.


FRESH LAUNDRY CONCENTRATE POWDER

bayi ruam

kebanyakan sabun pencuci baju mengandungi bahan penyebab perengsa yang boleh diserap melalui kulit atau sedutan, dan ini adalah yang menyebabkan  alahan terjadi.

Triethanolamine dodecylbenzenesulfonate merupakan salah satu sejenis bahan perengsa yang disenaraikan oleh EPA (Pertubuhan Pemuliharaan Alam Sekitar Amerika) sebagai bahan berbahaya.


sentuhan dengan bahan ini boleh merengsa dan membakar kulit, bauannya boleh merengsa hidung, tekak dan paru-paru menyebabkan batuk, lelah dan sesak nafas. juga sentuhan banyak kali dengan kulit menyebabkan kekeringan , kegatalan serta ruam.

namun dengan fresh laundry concentrate powder, tidak mempunyai bahan tersebut serta bahan merbahaya yang lain.

jadi ,ini membantu anda yang mempunyai anak-anak terutama yang masih bayi yang allergic dengan penggunaan sabun basuh baju yang biasa digunakan.

daripada melihat bayi anak kita menggaru kegatalan.. baik kita invest sikit untuk kebaikan serta kesihatan anak kita

tambahan pula musim hujan ni.. jika kita tak sempat sidai dalam kadar yang segera .. jangan susah hati.. sebab baju anak kita tidak akan berbau hapak.



 FABRIC SOFTENER

bayi ruam

fabric softener adalah pelembut fabrik seperti sutera yang mengurangkan kedutan dan membawa  keluar statik. maksudnya, ia membantu mengelakkan pakaian daripada berkedut dan melekat pada badan.

baunya sangat "bersih"... best.. saya memang syor2kan sangat guna fabric softener ni...selamat digunakan untuk bayi dan anak2 kita.


HERBAL BLEND MULTI PURPOSE CREAM


bayi ruam



ni saya nak  share tips tambahan..
kan orang kata .. prevention is better than cure

sebelum anak kita terkena ruam di punggung.. ada antara kita yang sapukan bedak merah
tapi ada antara anak kita yang tak tahan bedak merah talkum tu kan..
jadi sebagai alternatif.. cuba sapukan cream ni pada punggung anak

kalau terkena gigit nyamuk pun boleh cuba sapukan


bayi ruam


kalau perut anak selalu kembung.. pun boleh juga cuba.. 

ibu pun leh tumpang sekaki pakai cream ni..
crack heel pun ada kurang tau kalau sapu ni dengan kerap..


waa... best kan...

meh calling2 saya ..

kena bagi cuba..

percayalah.. jangan buat andaian harga produk ni mahal sebelum tanya dna cuba tau!!

mari kita beralih kepada produk yang selamat digunakan untuk keluarga kita..

--------------------------------------------
Azlina Hamdan
013-7755256
azlinahmdn@yahoo.com


2 comments:

  1. Masa baby bawah 10bulan je basuh asing dr baju lain. Bila tgk dorg ok.. main belasah campur je. Hihi

    ReplyDelete
  2. alhamdulillah takde masalah..
    anak akak seminggu pertama dah naik ruam..
    huhuhu.. masa tu kalau dah kenal shaklee senang keje ibu dia

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...