Followers

Sunday, November 23, 2014

JERAWAT DI MUKA MASA DATANG BULAN TINGGAL BEKAS SUSAH NAK HILANG ? INI PENYELESAIANNYA.

jerawat di dagu


masalah normal bila kaum wanita datang haid kan ???
masa nilah jerawat nak datang!!!
jerawat di mana ?
jerawat di muka ?
jerawat di dagu..
di dahi..
 atau di pipi ?
OMG!!!!

macam saya sebelum ni.. bila datang haid/ period memang naik jerawat
asyik2 naik di dagu je
tempat lain dia tak berkenan kot!
alahai !

macam takde tempat lain pulak..
eh.. tapi kalau naik kat  tempat lain pun saya tak nak..
huhuhuhu..


dah 3 bulan "dia" naik segar bugar di di dagu saja setiap kali period.
sebelum ni ada baca tips..
dan hasil perbincangan dengan kawan2 . 
kata mereka...
seminggu sebelum perjod tu kita  kena  basuh muka bersih2 dengan lebih kerap. 


so saya pun apa lagi..
kali ni seminggu sebelum period dok tonyoh kat dagu ajelah.

jerawat di dagu


fuh...lega..
kali ni memang tak naik jerawat  di dagu..

 TAPI...
2 , 3 hari lepas period dia naik kat tempat lain pulak daaa..
kat dahi...
huhuhuhu..
lagi strategik
suami saya kata, dari jauh dah nampak jelas 
umpama spot light
WHATEVER !!! 


tapi kenapa yea ada di antara kita yang hari2 biasa takde jerawat..
tapi bila period je.. 
jerawat tu datang menyerang.. 
ini yang dikatakan PMS.

PMS (sindrom pra haid ) adalah gangguan yang biasa dialami oleh jutaan wanita di seluruh dunia.


Gangguan itu ada kaitan dengan perubahan hormon setiap bulan ketika kitaran haid. 

Gejala yang biasanya berlaku dua minggu sebelum kedatangan haid itu membabitkan perubahan emosi serta fizikal, dan lazimnya berlaku pada wanita berusia antara 25 hingga 35 tahun.

Gejala berlainan bagi individu itu dialami tujuh hingga 10 hari sebelum haid dan hilang beberapa hari selepas keluar haid.


Kira-kira 90 peratus wanita menderita sekurang-kurangnya satu daripada 150 simptom PMS. 



jerawat di dagu


Lima atau lebih sindrom pra-haid dialami cukup untuk mengganggu kehidupan seharian dengan sekurang-kurangnya satu membabitkan simptom emosi.

Gejala fizikal
---------------
  • Kembung perut 
  • Kekejangan perut pada hari pertama haid atau sehari sebelumnya.
  • Sakit kepala — rasa pening
  • Lesu — tidak bermaya dan rasa malas
  • Sakit sendi dan otot — lenguh badan, terutama di bahagian sendi dan otot
  • Gangguan tidur — tidak nyenyak tidur
  • Nyeri pada buah dada — rasa seperti ditusuk jarum atau buah dada tegang
  • Selera makan bertambah 
  • Mengidam sesuatu
  • Bengkak pada tangan dan kaki
  • Tumbuh jerawat di muka

Gejala emosi
----------------
  • Mudah marah.
  • Perubahan mood — sukar mengawal emosi, sensitif, mudah tersentuh walaupun menonton cerita sedih di televisyen
  • Dilanda risau atau tertekan.
  • Dihantui rasa bersalah atau merasakan diri tidak berguna.
  • Perasaan di luar kawalan — jika anda seorang yang sabar, gangguan PMS atau PMDD boleh menyebabkan perubahan sikap
  • Minat untuk melakukan aktiviti berkurangan dan kurang daya tumpuan

Lebih 90 peratus wanita pada usia reproduktif akan menderita simptom PMS. Dianggarkan tiga hingga lapan peratus mengalami simptom kelesuan.

owh....
ini simptom pms atau simptom pra-haid dalam bahasa melayunya.
kalau yang selama ni tak perasan  simptom2 tu..
cuba kali ni ambil kisah apa kelainan sebelum datang haid dan 2-3 hari selepas itu.


kalau nak catat apa kelainan, dan tengok trend setiap bulan, samada kita ada gejala fizikal atau gejala emosi.
 boleh try apply app ni dari playstore.

jerawat di dagu
free application tau!!


memang best..
sebab dia boleh buat anggaran bila kita punya next period berdasarkan historical data.

jerawat di dagu
best application ni..sekadar contoh !!


ok... 
berbalik kepada soalan ..
kenapa muka kita berjerawat semasa period ?

"Ketika period, hormon androgen meningkat yang akan menyebabkan kelenjar sebum yang lebih aktif. Makanya, jerawat akan timbul disebabkan oleh pengumpulan sebum bercampur dengan nanah dan kemudian dijangkiti oleh bakteria. maka terjadilah jerawat..."

ok.. perasan jugak.. setiap kali period muka berminyak2..
padahal duduk dalam opis ber aircond sejuk yang amat..


sekarang paham  kan ??? 
saya pulak jenis yang kalau berjerawat susah sangat nak hilang bekas tu..
ini part yang paling stress

jerawat di dagu


sampai period bulan berikutnya..
 bekas jerawat yang bulan lepas tak hilang2 jugak..
huhuhu...

ada terbaca..
masalah bagi orang yang macam saya ni mungkin disebabkan kekurangan protein dalam badan.

sebab itu parut/bekas hitam ambil masa yang lama untuk pudar.
jadi sebab tu saya amalkan ambil ESP shaklee..

ESP shaklee kan pembekal protein
cuba bayangkan
satu balang ESP tu diekstrak daripada 30 kg soya non-GMO
non-GMO tau..


google lekas apa maksud non-GMO ???
makanya , ESP tak sama macam air soya lain yang berada di pasaran.

jerawat di dagu

ok.. kita sambung cerita mengenai jerawat tadi..

namun harus juga diberi perhatian di mana lokasi yang sering jerawat tadi tumbuh segar bugar.


jerawat di dagu



setiap lokasi bernombor dalam gambar ada maksud tertentu jika jerawat naik di tempat berikut.


1 dan 2: Sistem pencernaan - Kurangkan makanan segera, berlemak ; tingkatkan pengambilan air suam.


3: Hati - Kurangkan makanan berminyak dan bahan tenusu. 



4, 5 dan 7: Kurang minum air - Tingkatkan pengambilan air suam


6: Jantung Jaga tekanan darah. Kurangkan makan pedas dan daging. Tingkatkan pemakanan kaya Omega-3

8: Buah pinggang - Anda mungkin kurang minum air. Lebihkan minum air masak dan kurangkan garam dan kafein.

9 dan 10: Pernafasan Elakkan badan dari menjadi terlalu panas, kurangkan gula dan banyak bersenam.

11 dan 12: Hormon Stres dan hormone punca utama. Pastikan tidur yang cukup, lebih minum air & tingkatkan sayuran.

13: Usus - Lebihkan makanan berserat, banyakkan minum teh herba.

14: Penyakit - Badan anda mungkin sedang melawan bakteria untuk elakkan dari sakit. Banyakkan berehat dan berfikir positif.



huhuhu..
mana satu lokasi jerawat anda..

saya .. no 1 
kena minum air suam banyak2 nampaknya
kurangkan juga makanan berlemak dan makanan segera

dan no 12 
 ternyata tumbuh melata di dagu adalah disebabkan hormon. 
masa period ... paham2 sajalah hormon  badan kita ni...
mungkin jugak stress.. 
banyak sangat date line nya..
hehehe.. tak gitu ???

dan paling mengganggu ..
ialah bila kesan jerawat tadi.

dan jika nak kesan yang lagi awesome..
jangan stop dengan ESP saja
ambil satu set lengkap terus
haaa....


jerawat di dagu

 kalau saya memanglah tercari2 set ni sebab setiap kali period memang jerawat naik di spot2 tertentu.  

tapi ingat.. kena konsisten tau!!
jangan ingat makan bulan ni, 
bulan depan dah berseri bagai bulan purnama ...

shaklee .. 
bukan produk ajaib yang membahayakan kesihatan anda.
ianya selamat sebab di proses daripada bahan semulajadi
dan telah diuji secara klinikal.

bukan setakat kulit cantik
malah kulit pun sihat 
badan pun lebih sihat tau!!!

banyak lagi saya nak share mengenai tips penjagaan muka..
especially semasa period
boleh contact saya 
kita sembang2
kita share experience


Azlina
sms/call/whatsapp 013-7755256
email : azlinahmdn@yahoo.com


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...