Followers

Wednesday, November 12, 2014

TAMPIL AWET MUDA WALAUPUN BERGELAR PUAN.


selamat pagi puan..
assalamualaikum puan..
maaf ye puan..
puan nak yang mana satu yea ?

kalau di tempat kerja dipanggil PUAN... itu tanda hormat kepada seorang BOS. takde masalah jika panggil pekerja atasan kita sebagai PUAN. silap2 haribulan memang BOS kita suka dipanggil dengan panggilan sebegitu. lebih nampak  formal hubungan antara pekerja dan majikan.

tapi awas!!! kalau diluar ... berjalan seorang pun ada yang panggil makcik.. walhal umur baru menjengah 30. ramai  yang panggil kita  puan.. walhal masih bujang trang tang tang. 

atau  sering terdengar dialog macama ni "owh.. ingat dah kahwin tadi".. alamak.. melepas jejaka impian.

atau yang ini.. "owh..  ingatkan yang ini kakak (sambil menuding pada kita).. yang itu adiknya?  walhal kitalah adik..itu kakak kita... huwaaaa... haru sungguh lagu tu..

owh.. looks like something wrong somewhere...



KENAPA ?
SIAPA ?
MENGAPA ?
DI MANA ?
DI MANA SILAPNYA ??

 eh! tetiba terus keluar 5W 1H question ??

jangan tension2.. jangan berkerut dahi tu.. aha!! NO! NO! NO!
(sambil goyang2 jari telunjuk)

tarik nafas panjang2.. tenangkan diri... duduk tegak2.. betulkan postur badan anda. kalau sedang berdiri, cuba duduk.. tarik nafas lagi sekali.. ok.. meh saya bisik-bisik tips untuk awet muda. sshhh !!! ini rahsia antara kita2 je tau...



TIPS PERTAMA

Sediakan satu sudu serbuk kayu manis, 4 sudu madu asli dan 3 cawan air. rebus bahan-bahan tersebut. kemudian,minum air rebusan tu 3 kali sehari. seelok2nya  selepas sarapan, lunch dan dinner. 

semua sedia maklum.. gabungan madu + kayu manis adalah yang paling baik. sebab itu madu digelar, ubat yang turun bersama wahyu. 



TIPS KEDUA

anda pernah dengar ceramah ustaz ismail kamus. dulu2 takde sumber youtube bagai ni.. dan baisanya kami sekeluarga dengar dari kaset yang ayah beli. teringat pesan ustaz. 

ustaz bagi satu petua yang cukup mudah untuk kekal awet muda. caranya.... jimat.. tak perlu keluar kos apa pun. pesan ustaz..setiap kali selepas makan jangan minum air. tunggu sekejap..macam saya selalu buat, pergilan basuh pinggan ke apa dulu lepas makan tu. kemas meja makan ke..kemudian baru minum air masak. haaa...senang kan ???



TIPS KETIGA

jangan mudah marah. kenapa ? sebab bil kita marah, pada saat itu kita akan mengerutkan muka dan apabila sering terjadi . maka kulit muka kita akan ada kerutan. sebab tu orang yang pemarah akan lebih nampak tua sebelum usianya.  

tak percaya ??? selepas ni perhati dekat2 muka orang yang selalu marah2 tu... ada nampak tak kedut2 kat muka dia.. janganlah esok pakat perhati muka bos masing2 sehari suntuk.. mau  tak dibaginya bonus hujung tahun ni. hahaha....


ada lagi fakta pasal si pemarah ini.. orang yang mudah marah akan lebih berkemungkinan untuk merokok dan minum arak. mereka juga cenderung tidak makan secara seimbang di samping kurang melakukan senaman.  kesemua faktor ini meningkatkan risiko terkena penyakit jantung koronari ???

haa.... dahlah nampak tua.. mudah kena serangan jantung pulak tu... ish..ish..ish... tapi kita semua yang baca tips ni bukan pemarah kan ???



TIPS KE EMPAT

haaa...apa salahnya sebab nak nampak awet muda ni kita invest sikit untuk membeli supplement. meh saya perkenalkan dengan VIVIX shaklee yang memang dah banyak testimoni mengenai nya. baca SINI untuk info lanjut mengenai VIVIX ni.

 diekstrak daripada anggur bulat, muscadine. anggur muscadine ni berganda besarnya kalau compare ngan anggur yang biasa kita makan tu tau!!

dan.. dah tentulah khasiatnya pun berganda-ganda... dan untuk info tambahan, anggur adalah antara 16 makanan yang disebutkan dalam al-quran. anggur berupaya meningkatkan kecantikan kulit kerana anggur berfungsi membersihkan darah.


dengan VIVIX  sama membantu anda lebih sihat. kalau selalu sangat sakit pun akan buat kita nampak makin tua kan??






TIPS BONUS

tips ini sebagai bonus kepada pembaca yang setia baca sampai  tips ke empat. 
bukan setakat cantik wajah, tapi cantik akhlah juga.. mudah-mudahan.




jadi .. apa tunggu lagi... jangan biarkan gelaran puan membuat kita bad mood..

atau tekaan-tekaan tak masuk dek akal singgah ke telinga kita..

 tapi biarlan kita guling-guling ketawa sebab kita sentiasa jadi adik..
atau orang asyik tersasul panggil cik...
atau orang pun naik confuse.. 
itu adik ke anak anak kita ...


errmmm.... banyak lagi cerita kita leh share sesama...
tak kisahlah kita ni puan ke.. cik lagi ke...
kan ke shring itu caring ...

boleh sms/call/whatsapp saya, azlina, 013-7755256 untuk tahu rahsia awet muda dan kenali rahsia VIVIX.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...