Followers

Sunday, May 4, 2014

ANAK SELALU DEMAM PENYEBAB IBU TAK CEMERLANG DI TEMPAT KERJA.




as salam dan selamat berhujung minggu semua..
tapi kami di johor hari ni, dah mula keje yea..


tiada lagi istilah weekend "on sunday"

janganlah anak selalu demam hari ahad pulak lepas ni...


but it's ok for me yang ada anak lelaki yang sekolah agama sebelah petang
rasa bersyukur sangat2...
bila sultan johor isytihar hari jumaat cuti
taklah anak-anak kena salin baju dalam kereta lagi..
nak lunch pun terkeja-kejar
sebab balik sekolah kebangsaan, terus ke masjid untuk sembahyang jumaat, kemudian sambung terus ke sekolah agama

tapi sejak cuti hari jumaat ni..
tenang je nak ke masjid..
pakai pun cantik2..
handsome gitu anak2 ibu yea..

oppss... apa kaitan tajuk hari ni dengan cuti hari jumaat ek ??

fuh... 
takde kaitan langsung. 
kalau ada markah karangan, ini namanya karangan yang terpesong dari tajuk.

ok.. teringat masa anak-anak  masih kecik. 
sebulan sekali, confirm demam. 
dahlah ibu penat keje...sampai satu tahap berjaga malam sampai nangis-nangis ni sambil jaga anak.


 rupa sakitnya macam semput, tapi doc kata bukan semput. aiyyakkk.. sakit apalah tu...


sampai semua doc dan nurse kenal kami anak-beranak.. dahlah twin kan!!
nak bagi makan sebarang, takut plak sebab dua-dua G6PD ...


so, saya paham sangat2 apa perasaan ibu2 yang ada anak yang selalu sakit2.  alhamdulillah.. dah besar, sakit2 tu lama2 hilang sikit2...
sakit pun tak sekerap dulu.


"Sebagai ibu bapa yang prihatin dan mahukan anak-anak berjaya dalam kehidupan, anda perlulah melabur dalam kesihatan mereka. Berusahalah untuk memberi makanan yang pelbagai, seimbang dan berkhasiat agar anak-anak yang sedang bersekolah dapat membesar dan kekal sihat"Pn. Siti Mariam binti Ali

perlu tak anak-anak sihat sebenarnya ??

of course perlu.. 
sebab masing-masing dah bersekolah. 


kalau asyik2 demam, cuti, dapat mc, dah tentu ada pelajaran yang tertinggal. kita ajar kat rumah takkan sama macam cikgu ajar kat sekolah kan..

untuk emosi mak ayah pulak, kalau anak2 asyik2 sakit je, dah tentu tak boleh fokus pada kerja kat opis. 


ibu mana tak susah hati kalau anak sakit ... ye tak??? 
eh! ibu je ke yang susah hati ? ayah tak susah hati ke ??



ayah2 semua kalau susah hati tak tunjuk kot..:P




tak cukup tidur berjaga malam.. penatnya bukan kepalang..

maka disinilah pentingnya kesihatan anak2 yang bagus, bukan saja kesannya pada anak2 sendiri, tapi jugak kepada ibu bapa..





dan saya ada anak-anak yang susah nak makan nasi, kecuali nasi yang dia beli kat kantin sekolah. itu sebab kes dah lapar sangat kan...


kalau ibu masak tu, ada je yang tak kena dengan selera semua2.. 
masing2 selera beza2. pening ibu nak masak.

especially untuk yang anak perempuan tu...
susah hatinya .. 
nak bagi dia makan apa yea.. dahlah susah nak makan?? memilih pulak tu..




try bagi dia minum MEAL SHAKES shaklee..


dan tanpa disangka-sangka


selera makan dia  bertambah.. 
minum masa bulan puasa.. 


alhamdulillah.. 



cukup puasa dia sebulan walaupun tiap2 hari turun naik tangga .. rumah tingkat 3 tau !!
turun pergi sekolah kebangsaan..
naik semula selepas balik sekolah kebangsaan..

turun g sekolah agama
naik balik sekolah agama

tambah pulak dengan omega.. 
untuk perkembangan otaknya.
so far, pencapaian akademiknya.. 
alhamdulillah.. 
memberangsangkan.

untuk mantain sihat, saya tambah dengan chewable vitamin C shaklee.


yang ini stok cepat habis. so, kalau ada kat shaklee, cepat2 saya grab. 



alhamdulillah... adik2 dia kena batuk ngan selsema, tak berjangkit pada kakak pulak. 

sekarang ni masih dalam misi, nak bagi si twin afiq nan pulak makan semua2 ni pulak.. 
susah betul nak yakinkan diaorng yang semua ni bukan ubat..


padahal punyalah sedap meal shakes tu kalau shake ngan fresh milk sejuk...
perghhh.. ibu pulak yang teringin yea..

so, sapa2 yang berminat nak beri makanan tambahan berkhasiat untuk anak masing2, boleh contact saya. COD area mersing
penghantaran ke seluruh semenanjung, sabah dan sarawak.

AZLINA 
013 7755256
SID : 891980



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...