Followers

Sunday, April 20, 2014

SAYA TAK SUKA MLM ??? ??

gambar ehsan google


Saya tak suka MLM...
sebab apa ??
 berdasarkan pengalaman dan pemerhatian
bisnes MLM ni habis dikerahnya kita suruh cari downline sebanyak mungkin
lagi ramai.. lagi bagus katanya
lagi banyak bonus masuk
 bermula dengan gambarajah ala2 carta organisasi tu..
kemudian keluar lah macam2 ramalan jumlah bonus yang kita bakal dapat
masa tu mata pun dah bertukar $$$$$$$$$

hehehe.... seronok kan dengar duit masuk "just like that"


the problem is...
saya tak reti nak jumpa2 orang ni..
tarik2 ajak masuk jadi ahli
tak suka kena keluar malam2 pergi kelas
kena g party MLM lah bagai.. 
serious...
keje kat office ngan rumah pun banyak yang terbengkalai
mana lagi nak cari masa untuk semua benda2 di atas tu


alkisahnya...
tercari2 produk supplement untuk diri sendiri dan jugak family
sebab masa tu keje macam tak ingat dunia dah
so, nak jagalah jugak kan badan yang hakikatnya masa tu umur pun makin meningkat

bermula cerita.. ter"beli"lah produk SHAKLEE, dan ter"jadi"lah ahli
uitt.. ingatkan mahal sangat..
RM 75 je rupanya seumur hidup

ambik order dari kawan2 sikit2.. dari mak.. adik beradik jugak...
macam best je kan tiap2 bulan dapat cash bonus...

errkk... baru tau.. rupa2nya SHAKLEE pun MLM gak???
aduhai... camne leh terlepas pandang pulak ni ...
kan dah susah hati kalau dah jatuh hati dengan SHAKLEE macam ni

eh.. tapi pelik ar.. pesal SHAKLEE macam bukan MLM je.. sebab...

1. tak nampak pun macam head hunting. saya jual produk je... tak salah kalau saya tak cari down line banyak2 pun. tapi kalau ramai nak jadi member itu satu kelebihan. takde unsur paksaan ok!

2. mana ada keluar malam pergi kelas?? semua ilmu dambil di group FB, group whatsapp, dan sekali sekala ber"seminar" gitu di webinar. berpeluang berdialog terus dengan master2 shaklee lagi

3. takde kena keluar modal ribu2 pun ?  cukup setakat bayaran RM75 seumur hidup tu dah membolehkan orderkan barang untuk kawan2


4. keje rumah dan opis masih lagi jalan macam biasa. sambil berwebinar, sambil gosok baju anak sekolah. sambil buat keje opis. kalau tak sempat dengar, boleh dengar yang recording lagi... jangan main2.. panel2 webinar ada yang dari oversea lagi..

5. SHAKLEE tak mengira sapa senior sapa junior. walaupun kita masih baru, tapi performance lagi mantop dari senior2 kita, kita berpeluang dapat lebih dari senior2 kita tadi. maksudnya, tak selamanya anda di bawah dalam SHAKLEE ni. kita yang mengubah nasib masing2..

tulah.. lain kali jangan tuduh MLM macam2 sebelum kenal. salah saya ... menilai MLM daripada cerita kawan2 sekeliling... huhuhu

Azlina
SID 891980






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...