Followers

Saturday, September 24, 2016

AEDES : LANGKAH PENCEGAHAN DARIPADA TERKENA DEMAM DENGGI DAN ZIKA.

ISU HANGAT SEKARANG ?
MANA LAGI BAHAYA ?
HANTU KE NYAMUK AEDES ?
HANTU KE ZIKA ?


ESPECIALLY BILA LEBIH RAMAI YANG TAKUT PADA HANTU BERBANDING NYAMUK AEDES.
SEDANGKAN NYAMUK AEDES BOLEH MEMBUNUH, TETAPI HANTU TIDAK !!
MACAM REZA MUKMIN BAGITAU DALAM LAWAK KE DER TU..


anda tau tak ?
tak semua orang yang digigit nyamuk aedes akan mendapat demam denggi ?
kenapa ye ?
kerana hanya yang sistem imunisasinya rendah sahaja yang terdedah menghidap demam denggi selepas digigit nyamuk aedes.





aedes, denggi, zika

selain daripada membersihkan kawasan sekitar rumah kita..

supaya nyamuk aedes takde peluang untuk membiak dengan jayanya..
ada alternatif lain kita boleh ambik sebagai langkah keselamatan dan berjaga-jaga iaitu menguatkan sistem imunisasi.


aedes, denggi, zika


allah ciptakan kitaran hidup nyamuk aedes begitu hebat.
iaitu hanya mengambil masa selama 7 hari untuk erubah daripada telur kepada seekor nyamuk dewasa.
tapi bahana yang dibawa oleh seekor nyamuk aedes ni mampu menyebabkan seseorang itu maut.


kalau dulu-dulu..
denggi..
denggi berdarah yang paling ditakuti.
tapi sejak kes zika dikesan di malaysia.
nyamuk aedes makin ditakuti.
apatah lagi menyebabkan bayi di dalam kandungan mengalami kecacatan iaitu mempunyai kepala yang kecil.


jadi, apa yang kita boleh buat untuk menjaga keselamatan keluarga kita ?
bagaimana untuk memperkukuhkan kekebalan sistem imun kita ?

cuba kita perhatikan.
dalam ramai-ramai kalangan kawan-kawan kita mesti ada yang mudah terkena jangkitan selsema atau batuk daripada kawan-kawan lain.

ermm..
tengok dalam rumah aje dah cukup.
bandingkan je kekebalan sistem pertahanan badan antara anak-anak kita.
mesti ada antara mereka yang mudah sangat terkena jangkitan kalau family member sakit, hatta selsema sekali pun.


kemugkinan ini adalah salah stau tanda menunjukkan yang mereka rendah sistem imunnya.


dah sakit ?
mesti jumpa doktor.
kena makan ubat berdasarkan preskripsi yang doktor bagi.
itu MESTI

dalam keadaan di sekitar kita sekarang
dengginya..
zika
jerebu
pencemaran udara

apa langkah pencegahan kita kena ambik supaya badan kita kekal sihat ??

kalau saya..
set imunisasi ni memang kena ada di rumah.
supaya sistem pertahanan badan lebih kebal.


aedes, denggi, zika




boleh juga apply kan herbal blend supaya nyamuk tak gigit kita especially waktu subun dan mahgrib (sebab masa ni lah nyamuk aedes aktif).
nyamuk kan tak suka bau-bauan.



aedes, denggi, zika




elakkan pakai baju gelap pada 2 waktu tu jugak.


aedes, denggi, zika



selalu sangat makan ubat pun tak elok juga.
tetapi kalau duduk diam semata-mata berserah lagilah tak elok.
kesihatan...
haruslah dicari !!

bukan dinanti



5 CARA MENGATASI STRESS GAYA SAYA

2010 
saya attend kursus TOT sebagai fasilitator untuk minda sihat.

senang cerita ia lebih kepada bagaimana mengatasi stress @stress management.

ada seoarng doktor psikiatri bagitau.
setiap orang yang mengadu stress dengan kita..

atau mengadu dia sedang ada masalah..
akan ada keinginan untuk membunuh diri.

scary kan ?

dia kata kena tanya soalan tu supaya kita sebagai kawan rapat boleh ambik langkah pencegahan.

stress tu dilihat merbahaya bukan daripada tahap keseriusan masalah tersebut.
tapi dilihat pada selama mana dia memendam masalah tersebut.

stress ni bahayalah kan kalau nampak kesannya ?
tengok.
kalau mak-mak dalam pantang kena meroyan..
apa sebab meroyan tu ?
salah satu sebabnya stress lah..

perumpamaannya begini.
kalau kita kena pegang barang yang ringan dalam keadaan berdiri dalam masa yang singkat , of course takde masalah. 


tapi cuba pegang benda yang sama..

masih ringan.. 
dalam keadaan berdiri.. 
tapi kali ni  kita pegang lama sikit.
confirm kali ni ada masalah !!

kebas tangan.
lenguh.
nak marah pun ada kan !!

so, pandai2lah kita menangani stress masing-masing yea.

PERTAMA:
kalau yang muslim boleh baca al-quran.
sebab tu bila baca al-quran kena tertib.

satu-satu..
bukan tergopoh-gapah sebab ada ketenangan di sana.



KEDUA :
kaedah saya senang je.
masa stress tu lah pikirkan kerja yang kita takkan buat masa hari-hari tenang yang biasa.
kadang-kadang waktu ini lebih creative daripada hari-hari biasa.
contoh : update blog

KETIGA :
atau..
kalau tak mampu buat yang itu..
saya dok rilek je.
layankan aje apa yang ada depan mata.
TV
citer korea..
hahaha.. tapi jarang buat yang ni sebab bila layan korea berjam2 makin sakit kepala.


KE-EMPAT
dan apa kata..
sambil stress ni lah kita semakin nak galakkan gaya hidup sihat tu.
kita buat aktiviti sikit.
aerobik.
main badminton.
squasy... 
sambil bayangkan kita pukul segala masalah kita tu sekuat hati.

dan juga ramai yang tak tau.
bukan faktor pemakanan semata-mata menyebabkan kadar kolestrol kita naik tau.

stress juga menyebabkan kandungan kolsterol kita makin tinggi.
so, baiklah jangan stress-stress ni.


BAGAIMANA MENGATASI STRESS

KELIMA :


dan alternatif lain..
b complex memang saya ambik tiap-tiap hari.
bagi tenaga jugak.

cinch tea.
of course nak bagi kita rilek2..
tenang2 dengan gabungan 4 jenis teh yang pasti sedap kalau kita nak hidangkan untuk family.
tak perlu takut gula melampau !!

so,
jom tangani stress cara sihat !!



CATU AIR JOHOR : BAGAIMANA WARGA MERSING SURVIVE ?


masalah catuan air di mersing mula dirasai penduduk setempat bermula 2014.
atau sebelum itu sudah dicatu ?
saya tak  pasti..


semua sedia maklum, 
masalah ini adalah masalah yang tak boleh diselesaikan dalam masa 1 malam.
biarkan pihak SAJ dan tampuk pemerintahan memikirkan penyelesaian terbaik bagi masalah ini.


dengan peruntukan RM50 juta daripada kerajaan negeri bagi menyelesaikan masalah ini.. 
saya kira itu sudah cukup bagus.
RUJUK SINI


kita ni sebagai penguna..
serta pembayar tetap bil SAJ tuap-tiap bulan.
kenalah pikirkan langkah penjimatan yang boleh kita mampu buat setakat mana termampu.


so, kita sebagai orang perempuan ni kan..
especially yang duduk di dapur memasak bagai ni kan..
apa yang kita boleh buat dalam keadaan air dicatu macam ni  ?


haaa..
Hari ni Akak nak bagi tips pilihan menu memasak untuk rumah2 yang dicatu air macam rumah akak ni 

😅

1. Pilih menu 2 in 1

Lauk + sayur.
Contoh : asam pedas ikan + bende, sup ayam / daging + sayur, kari ikan + bende, sup pelbagai bebola + sayur, asam rebus ikan + terung.

kalau dah 1 menu ada macam2.. 
jimatlah segala peralatan memasak.
jimat periuk belanga kuali semua.



2. Pilih menu yg less oil
Maksudnya yg x perlu menumis.
Sebab ini menjimatkan kuantiti air yg bakal digunakan masa basuh pinggan periuk belanga nanti.
Contoh : singgang ikan/ daging, asam rebus jangan tumis, sayur masak air, tomyam seafood.

Bukan setakat less oil..
Fat.. cholestrol..
Semua pun kurang.



tapi..
Hari ni akak x memasak.

hahaha.


CATU AIR, KOLESTROL, AIR TERJUN KOTA TINGGI



tapi melayan tempat yang banyak takungan air bersih.
macam di sini.
kota tinggi waterfall.
bagi hati sejuk sikit..
tengok tempat lain banyak air ni.
berendamlah lama mana..tanpa rasa bersalah.
hehehe..



Hahaha..
Boleh gitu ?

Ingat..
Setitis air bagi anda.. tapi bermakna bagi kami.


opss...


CATU AIR, KOLESTROL, AIR TERJUN KOTA TINGGI




macam biasa..
mesti ada pesanan penaja.
kalau dah makan dan masak cara sihat di atas ..
tapi masih tinggi kandungan kolestrolnya..
jom cuba phytocol.

 jom kita layan testimoni pengguna phytocol.



CATU AIR, KOLESTROL, AIR TERJUN KOTA TINGGI




--------------------------------------------------

Ina Hamdan
013-7755256
azlinahmdn@yahoo.com

Wednesday, September 21, 2016

RESEPI BUAT ROTI MUDAH



roti buat sendiri ni lebih terjamin kebersihannya tau !
bahan-bahan apa yang digunakan pun kita tau.
takde lah ragu-ragu macam kalau beli di kedai kek kat luar tu.


RESEPI BUAT ROTI MUDAH


basically ini je bahan-bahan yang digunakan kalau nak buat roti ni.

bahan wajib harus lah ada :
tepung gandum/ high protien
butter
gula 
garam
air
yis
tepung susu

the rest tu ikut kita lah nak letak apa.
nak letak oat
kismis
choc powder

menderhaka kan resepi dah lama akak buat !
hahaha...
yang penting roti tetap soft !!

yang dalam gambar ni multigrain bread yang akak buat.
so, kaler dia jadi coklat-coklat macam tu.

pagi tadi masa nak buat baru perasan tepung high protein tinggal sikit.
akak gantikan aje dengan tepung gandum biasa.
haaa.. gitew !!

eh ! tapi lembut sangat kejadiannya tau ...


RESEPI BUAT ROTI MUDAH

besar macam ni kita pakai adunan yang paling besar jika guna breadmaker.
masa dah start membakar roti ni ..
haruman dalam rumah  dah macam kedai roti.


RESEPI BUAT ROTI MUDAH

ini gambar masa potongan pertama.
nak makan dengan apa ye ?
ermm.. 
ada kari daging semalam.
jadilah... walaupun roti multigrain.
hehehe




RESEPI BUAT ROTI MUDAH

yang hitam-hitam pada roti tu kismis.
oat ?
oat tu rasa lah sikit2 masa kunyah roti.


itu cerita semalam
hari ni punya kisah..
lepas solat subuh  terus masuk dapur.

cari-cari dalam laci ada lagi tak yis.
yeaayyy...
ada.


lagi sekali tepung high protein takde lagi.
so, akak pakai tepung gandum je semua.

kalau nak meroti ni kena awal2 pagi sebab nak bagi siap sebiji roti mau makan 3 jam jugak.
campak2 je dalam breadmaker, terus setting masa.
pagi ni kita buat whole wheat bread pulak.
jadi roti kita akan jadi putih gebu macam ni.



kita layankan roti gebu kita dengan serawa ni.
errm...
menjilat jari




RESEPI BUAT ROTI MUDAH


ada yang tanya ?
rajin sangat menguli roti ni ?

takdelah rajin mana dik oiii...
akak  dah pernah rasa uli sendiri tepung tu nak  buat roti.
taubat dah.. tak buat manual.

penat dapat.
roti tak jadi.
penat yang dapat.


jadi akak pejam mata beli breadmaker.
campak2 je bahan dalam tu..
jadilah roti.


dah siap nanti..
tinggal bukak je breadmaker tu.
tadaaa....
siap dah





RESEPI BUAT ROTI MUDAH



yang ni akak letak dah siap-siap bahan sebelum tidur.
akak setting je delay berapa jam.
nanti bangun tidur boleh terus makan roti panas-panas.
boleh bawak bekal p office bersama sambal sardin atau sambal telur.



RESEPI BUAT ROTI MUDAH




akak pakai breadmaker jenama PENSONIC.
macam dalam gambar ni.

masa nak beli dah berkenan kat warna dia.
purple.
cantik !
dah masuk 2 tahun guna takde masalah.
alhamdulillah..


RESEPI BUAT ROTI MUDAH

tapi dalam hati dah lama sok usha breadmaker noxxa.
kenapa ?
sebab breadmaker noxxa dapat sekali dengan oven.



RESEPI BUAT ROTI MUDAH


not bad jugak kan !
muat ayam seekor tu !!



kesimpulannya...
kalau korang rajin boleh je uli sendiri roti ni.

untuk yang lain..
yang macam spesis akak yang acah-acah rajin ni..
boleh lah beli breadmaker ni. 

berbaloi sebab korang boleh uli adunan donut, kulit karipap dan roti canai jugak.

takut bil elektrik naik ?
so far akak pakai takde lagi naik melampau bilnya..

so, boleh jadikan ni sabagqi rujukan kalau nak beli breadmaker nanti tau !!





Friday, September 16, 2016

TIPS MENARIK BAGAIMANA MENJADI WANITA SIHAT DAN CANTIK


wanita sihat dan cantik


sejauh mana shaklee bantu wanita menjadi lebih sihat ?
sejauh mana shaklee membantu wanita menjadi lebih sihat dan cantik  ?
kenapa masih setia dengan shaklee ?
tak nak tukar jenama lain kah ?


sekadar himpunan beberapa soalan yang saya terima sepanjang  3 tahun consume shaklee.


jawapan saya mudah aje.
kesihatan , rezeki ... 
segalanya atas izin Allah.

tapi saya tak berserah kepada takdir semata-mata untuk sihat.
zaman sekarang, kesihatan harus dicari. bukan dinanti.


so far,  perubahan yang saya rasa selepas ambik shaklee :

1. pagi-pagi takde dah episod bersin-bersin sambil kesat hidung.
2. genap 2 tahun tanpa neb (last ambik neb raya 2014)
3. kurang dah jumpa doktor.
4. hari-hari lebih bertenaga dan fresh.
5. proses penghadaman berjalan lancar (pagi-pagi confirm caro toilet dulu)

6. kulit rasa lebih lembap dan cerah
7. parut jerawat yang  lebih mudah nak hilang parutnya walaupun bukan hilang dalam sekelip mata (kulit saya jenis yang payah nak hilang bekas hitam).
8. hari yang lebih bertenaga walaupun kerja dalam keadaan stress.
9. rambut kurang gugur


anda bagaimana pulak ?

tak nak ke menjaga kesihatan sebelum sakit ??
kos sakit sangat mahal tau berbanding kos ikhtiar nak sihat ni.


tak percaya ?
cuba google berapa kos sebulan diperlukan bagi pesakit buah pinggang yang perlu menjalani dialisis ?


ada yang tanya ?
banyak sangat produk shaklee.
mana satu yang saya ambik.


pada awal pengambilan..
aim saya untuk masalah kulit dan juga asthma.

saya konsisten dengan ESP, omega guard, vitamin C, vitamin E,  B complex dan alfalfa juga bahan pencuci.



wanita sihat dan cantik

untuk masalah kulit dan sarapan segera setiap pagi


wanita sihat dan cantik
omega guard. minyak ikan terbaik dunia. saya ambik bagi mengatasi masalah asthma saya serta elok untuk kesihatan paru-paru.


wanita sihat dan cantik

vit C untuk masalah saya yang kerap bersin waktu pagi serta terlalu allergik dengan habuk. ini untuk immune system saya. bagi badan kuat sikit. asyik2 demam dan batuk aje kan ! hehehe..


wanita sihat dan cantik
ini saya ambik bagi mengatasi masalah parut-parut lama , kesan gigit nyamuk dan bekas jerawat yang susah sangat nak hilang tu.. eeeee.... geram betul !


wanita sihat dan cantik
yang ini harus ada. apatah lagi sebotol yang tahan penggunaan selama 4 bulan dan harga pun below RM60. penting sangat2 sebab b-complex ni bersifat anti-stress. elok sangat bagi ibu-ibu yang kerja di rumah dan office yang sama banyak tu kan !


wanita sihat dan cantik

yang ni saya ambik bagi mengatasi masalah allergik saya. serta elok juga tau untuk wanita. ia umpama jamu moden bagi mengatasi masalah dalaman wanita.



wanita sihat dan cantik

saya juga ubah bahan pencuci di rumah yang mana anda tak sedar. selama ni bahan pencuci yang anda gunkaan di rumah mengandungi chemical yang kadangkala mengundang masalah kesihatan seperti asthma dan ruam-ruam serta kulit gatal.


ini yang memang saya konsisten pada peringkat awal.
kemudian, bila ada promo produk tertentu yang shaklee buat saya akan borong.
maka merasa lah :

vivix
nutriferon
ostematrix
carotomax
herb- lax
gla
lecithin
performance drink

itulah salah satu keistimewaan jadi ahli shaklee.
layak beli produk pada harga promo tau !


wanita sihat dan cantik




inilah rupa supplement anti -oksida saya.

vit c dan e.



perlu ke anti-oksida bagai ni ?


jawapan saya YA



kenapa ???

sebab makanan kita telah "DiROMPAK" zat dan khasiatnya.


melalui pengendaliannya..


pemprosesannya..

apatah lagi hari2 kita terdedah dengan bahan kimia.


ubat gigi.


shampoo.


sabun.


pendedahan dalam tempoh yang panjang merisikokan kita kepada penyakit 


kanser dll.




pada usia menginjak 40-an ni..
kesedaran untuk lebih sihat makin meninggi.

setakat manalah kita nak bercantik2 pada usia ini kan ?
over pulak katanya nanti.

huhuhu...
oppss... kecantikan itu subjektif kan.
yang penting luar dan dalam harus cantik.
barulah balance.


wanita sihat dan cantik



kenapa vivix saya katakan sebagai pilihan paling tepat ?

sesuai nak bagi kedut-kedut di muka segan nak keluar.

vivix jugak merangsang pembentukan sel baru.
sel pun kita kena bagi makan tau !!

jangan lupa set penjagaan kulit NUTRIWHITE yang berasaskan bahan semulajadi..
sebab kita ni bukannya spesis rajin sangat-sangat nak potong timun , tomato, limau bagai nak tepek kat muka.

hehehe...


teringin juga nak jadi macam akak kita ni.
guna shaklee dah 19 tahun.
umur pun tak macam 54 .



wanita sihat dan cantik

jom kita baca apa kata beliau.


"19 tahun yang lalu umur 30an rasa cam 50an..dah jadi pengamal shaklee umur 50an badan rasa ringan je macam 30an dan bebas dari sebarang penyakit setakat ni hatta penyakit keturunan.

Alhamdulillah...sy bersyukur kerana guna produk dengan kefahaman yang jelas menyebabkan saya jd pengguna berdisiplin selama 19 tahun.

Sekadar berkongsi aging gracefully with Shaklee, sekiranya ini suatu yang baik dan memberi manfaat pada yang lain...pada sy amat bersyukur dipertemukan dengan Shaklee"



macamana lepas baca kisah akak ni ?
19 tahun..
bukan sekejap tau.
disiplin dan kesedaran harus ada.




wanita sihat dan cantik



dan macam ni lah saya bila belek set favourite sepanjang zaman.

esp
omega guard
alfalfa
nutriferon

ni tengah berkira-kira nak tambah stok ke tidak ??

sebab sedar diri..
dengan gigi geraham yang main cak-cak nak keluar di laluan  gusi yang salah ni. 

huhuhu...

nutriferon dan omega jadi peneman untuk kurangkan bengkak dan bantu kebahkan demam.


penjagaan kesihatan.
keperluan supplement.
sangat-sangatlah dituntut especially kita sebagai wanita ni.


sebab wanita ni istimewa.
bukan setakat melalui proses penuaan daripada bayi kepada warga emas.
tetapi juga melalui proses kehamilan serta bersalin.

maka, dalam melalui proses yang unik tu.. banyak nutrien yang akan kurang dalam badan kita seiring dengan peningkatan usia.



--------------------------------------------
Ina Hamdan
013-7755256

wanita sihat dan cantik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...